16:1.
1:16 by znamenalo pidi válec s obrovskou hlavou.
Prstem jsem poukázal na přehození čísel.
… a ta odpověď?
Asi mohli, protože rozdílné podmínky při používaných řešení neměly na výsledek žádný výrazný vliv.
Tak musi být nějaky benchmark , aby ty motory byly v základu podobné a rozptyl vykonosti tak minimální.
A tipnu si , že chtěli, aby vývoj paliva začal od nuly , aby ti noví nebyli znevýhodněni tim, ze staří vlci uz maj mnoho let vývoje za sebou
Odpověď jsem přece už napsal. Otočením čísel jsi prohodil měření válce vůči hlavě na poměr hlavy vůči válci.
Tvl to jsou kecy, kdyby to tam nedali, tak si jsou ještě podobnější, protože by se někteří nesnažili dodržet 16:1
Si ani neumíš přiznat že to takhle uplně ztratilo význam.
Kazdy by měl prostor to udelat uplne jinak. Ja to myslel všeobecně a to nikdo nechce .
FIA chtěla zavést kompresní poměr 16:1 ve Formuli 1 (pro rok 2026) primárně kvůli usnadnění vstupu nových výrobců motorů do šampionátu a k vyrovnání podmínek, ale klíčový důvod byl snaha o zvýšení efektivnosti a snížení spotřeby paliva, což vede k většímu výkonu, jelikož vyšší kompresní poměr znamená lepší využití paliva a při přísných limitech paliva je to obrovská výhoda.
Důvody a kontext:
- Zjednodušení pravidel pro nové hráče: Snížení limitu z 18:1 na 16:1 mělo zjednodušit konstrukci motorů pro nové značky (jako Audi) a snížit počáteční náklady a technické překážky.
- Technická efektivita: Vyšší kompresní poměr umožňuje motoru efektivněji stlačit palivovou směs, což vede k lepšímu spalování a tedy více výkonu nebo nižší spotřebě paliva.
- Omezení průtoku paliva: V éře s omezeným průtokem paliva (např. 100 kg/h) je klíčové získat z každého gramu paliva co nejvíce energie, a vyšší komprese pomáhá.
- Klíčová výhoda: V konkurenčním prostředí F1 přináší tato efektivita značný výkonnostní zisk (odhadem až 10+ koní), což byl důvod, proč se o tom vedly spory a proč se hledaly cesty, jak limit obejít.
Kontroverze:
- Původní pravidlo (16:1) bylo zavedeno, ale objevily se spekulace, že někteří výrobci (Mercedes, Red Bull) našli způsob, jak statický limit kompresního poměru obejít při provozních teplotách motoru, čímž by dosáhli vyššího reálného kompresního poměru a získali neférovou výhodu.
No vidís, psal jsem to z hlavy dobre
Spíše já, FIA z toho udělala jen vábničku pro hlupáky 
Tak jsem zvědav , kteri hlupaci to udělali špatně 
Ti, kteří měli za to že duchem pravidla není z toho tepelnou roztažností udělat opět 18:1. Duch pravidla byl jiný, jenže proti motorům Mercedes se nepůjde, silnější pes …
Takový je život v F1, s touto FIA 
Teď už se budeme dívat jen na to kdo se bude cukat nejvíce, a vysmívat se mu 
To určitě ne ,a hlavně, nikdo neví, zda tahle kauza, je vůbec realná.
Nikdo se cukat nebude, pokud vůbec něco bylo, už to nějak vyřešili, případně dořeší.
… to si pro jistotu uložím, Nostradáme 
Tak jistě že se mohu mýlit, ale kontroverze tohoto typu je i pro toho kdo se cuká problematická, tyhle věc se dělají potichu a ne s řevem, oni se tam připadně dohodnou co a jak bude.
Dopadne to určitě dobře!!
Pro Mercedes. 
takze klucovy dovod na zavedenie nizsieho kompresneho pomeru bolo zvysit efektivitu pretoze vyssi kompresny pomer znamena lepsie vyuzitie paliva?
Použil AI, on tomu realně nerozumí,je to složitá problematika pro všechny… na to se nejde spoléhat ve 100%. Vždyť ten první odstavec je ve finále češtinská slátanina a navzájem si to odporuje.
Základem bylo , to co jsem psal já a to paliva, aby současné motorové týmy neměli náskok.
Na jehož využití se musí pracovat 
Jj takhle přesně se dělá novinařská práce dneska, je to tragedie. Zdroj internet a hned je na všechno nějakej názor. Čert vem že to popírá fyziku a logiku na které dotyčný ve škole , světe div se , zrovna chyběl.