Corriere dello Sport: Trik Mercedesu prezradil jeho inžinier, Red Bull sa ho pokúsil napodobniť | Magazín F1 - F1online.sk

Pohádka začala pokojovou teplotou.
Ano komprese se za pokojové teploty skutečně měřit dá, ale může to být pouze teplota v garáži. Motor musí být zahřátý na bezpečnou teplotu, která motoru dovolí otáčení klikové hřídele bez poškození mechanických částí.
Jeden starší odkaz jaké přípravy obnáší start motoru F1 jsem už tady dával a přesto velká část zdejšího osazenstva nepochopila, že motor F1 se za pokojové teploty nastartovat nedá.

Však se zeptej, proč to dopsala FIA do pravidel letos v září.

1 Like

Tak se ptám.
Jaké “to” tam FIA dopsala?

To měření při pokojové teplotě.

1 Like

To měření může FIA při pokojové teplotě provádět pouze u rozebraného motoru na stole. To je celé.
Ale jak chceš porovnávat díly při provozní roztažnosti při závodě?
Tohle vysvětlení mě hodně zajímá.

Ale však já říkám celou dobu, že je to nesmysl ten dodatek s měřením při pokojové teplotě, když se bavíme o motorech. Asi si můžeme domyslet, jak vypadala konzultace Mercedesu s FIA a proč toto bylo dopsáno do pravidel.

1 Like

Nejspíše proto, že se třeba právníci jistí, aby někdo nechtěl argumentovat třeba podchlazenými díly.
Hlavně si myslím, že někdo vypustil kachnu a teď se popadá smíchy za břicho, jak mu davy lidí skočilo na špek.

podla mna su tie pravidla napisane uplne jasne. 16:1 je hodnota urcena meranim pri izbovej teplote. Je to tam defacto doslova takto napisane. Taliani, nemci a japonci nevedia anglicky. Nedivim sa ze to pochopili len v Brixworthe a Milton Keynes.

U rozebraného motoru v dílně na stole tohle měření není žádný problém, ale při pokojové teplotě motoru vykonat tohle měření vykonat na motoru zabudovaného ve voze bez poškození motoru nelze.

FIA nechava meraciu metodu v rezi vyrobcu. Vyhradzuju si len pravo to schvalit. Pravdepodobne sa bude jednat o nejaku kombinaciu manualneho merania rozobratych komponentov na stole v kombinacii s vypoctom. S tym pravdepodobne suvisi dodatok o izbovej teplote. V prevadzkovej teplote by sa rozobraty motor meral asi tazko.

Ale to tam bylo dopsáno asi před 2 měsíci :face_with_hand_over_mouth:

1 Like

obrazek

To je jak Masi v AD s dopisováním vlastních pravidel

Jsem myslel, že jsme si toto už vyjasňovali. :confused:

to v ruzovom je zmena v septembri? v tom pripade je to podstatne je tam uz napisane od 2024.

Formula 1 Cars must comply with these regulations in their entirety at all times during a Competition

"in their entirety " je referencia na pravidla nie na auto - znamena to, ze pravidla sa musia brat ako celok. Nemozes vypichnut jeden clanok, navyse ked je tam explicitna referencia na apendix.

No, tak proč FIA si v tomhle protiřečí?

v Mercedese s tym prisli, v Redbulle pochopili, ze v Mercedese maju pravdu, ja tym tvojim neberiem kredit.
Protestuju len traja.

v nicom si neprotireci. Traja vyrobcovia sa snazia presadit svoj, podotykam nespravny, vyklad v zufalej snahe zachranit situaciu.
Som presvedceny, ze velmi dobre vedia, ze Mercedes ma pravdu, toto je uz len politika.

Ano píšeš to správně.
Jenže někomu se tohle měření zdá být nedostatečné a argumentuje tím, že u motoru Mercedesu a eventuálně i RBPT mají ojnice a snad i jiné komponenty z takového materiálu, že zahřátím natolik zvětší svůj rozměr, že pak motor nesplní kompresní poměr 16:1.

Nemyslím si, že oponenti něčeho dosáhnou, protože se zahřátím zvětší použité díly od všech výrobců a tím pádem by mohla změnit povolené materiály.

Podle mě za touhle kauzou stojí noví výrobci motorů jen proto, aby jim FIA zjistila z jakých materiálů Mercedes své motory vyrábí.

1 Like

velmi dobry postreh.

Rebullu ten trik bol vytarany pol roka dozadu, tak stihli ako tak zareagovat. zvysku bol ten trik vytarany az teraz tak to musia riesit takto.