Tu to chce asi vysvetliť. Áno, na tom poradí trvám a rozmášľal som nad tým doslova roky. A nie je moje subjketívne v tom zmysle, že takto sa mi to páči, voči viacerým pánom mám osobné výhrady.
To by skôr dalo na sériu článkov ako na jeden diskusný post, ale skúsim aspoň skusmo.
Prvotná je totižto metodika a tiež vzácná ľudská schopnosť vnímať veci jednak čo najviac objektívne, jednak pomerovo - a nie ľudsky prirodzenejším buď-alebo. Takže rozmýšľal som ako mať tú metodiku čo najlepšiu a vyšlo mi nasledovné:
V prvom rade nemožno ignorovať očividné a ani mierne tautologické veci. To znamená, ak má niekto 7 titulov, nemôže byť jednoducho babrák. ALE a tu príde to vnímanie pomeru, ak naozaj stačilo 1 rozhodnutie a tých titulov by mal 5 namiesto 3, to je tiež potrebné brať do úvahy. Ale iba v tomto pozítivnom aspekte - lebo jasné, že ak by sa Hamilton rozbil v 2007 na Nurburgringu, nič by už nevyhral, ale to sa dá povedať kedykoľvek o komkoľvek. Na druhú stranu, pri všetkej úcte, ak by do Mercedesu išiel v roku 2013 Nico Hulkenberg, tak 5-násobným MS nie je. Sorry, ani 1 násobným tipujem.
Celkovo by som potom kritéria na LEGENDU, 10/10 pilota upravil nasledovne:
- Je to pilot, ktorý bol v danom období považovaný za najlepšieho
- Je to pilot, ktorý má na seba naviazané rôzne rekordné zápisy
- Je to pilot, ktorý sa presadil proti inému viacnásobnému šampiónovi +/- “mano a mano”
- Je to pilot, ktorý za sebou nemá nejakú výraznejšiu prehru (v zmysle dostal na zadnú časť tela)
- Je to pilot, ktorý má na svojom konte aspoň zopár doslova dychberúcich víťazstiev
- Je to pilot, ktorý má okolo seba médiami aj fanúšikmi vytvorenú určitu auru
Tieto veci na seba logicky nadväzujú, vzájomne sa ovplyvňujú a podmieňujú. Hlavne (6) môže byť kontroverzná, lebo veľa fanúšikov zvykne práve na toto negatívne reagovať - ale GOATa definuje aj to, ako veľká časť fanúšikov v jednom kuse rozoberá “ako nebol až taký dobrý ako sa zdalo” - to je konštanta. Chceš vedieť kto je najlepší? Pozri sa o kom sa neustále hovorí, že nie je až taký super a večne sa riešia jeho chyby. V NFL napr. Tom Brady je typický príklad. U starších pánov (Fangio, Clark, Stewart) sme toho ušetrení, lebo nie je materiál a už to nie je zaujímavé. Ale mladšie a mediálne exponovanejšie hviezdy - Senna, Schumacher a Hamilton - tam sa to rieši v jednom kuse, viď. aj táto diskusia.
Teraz viacerí ste sa pýtali na Prosta - áno, on je doslova 7my, a nie ďaleko od Stewarta, ale je prvý, koho by som do tejto skupiny už nezaradil. Rovnako tak ako napr. Ascariho, Vettela. Prečo?
(1) Alain Prost mohol byť za naj pilota v poli považovaný s prižmúrením oboch očí tak max v období 1983 až 1986. Áno, so Sennom to bolo na tituly vyrovnané, na body mierne vyhral, na víťazstvá to ale bolo počas odobia v Mclarene 11:14 - ale hlavne, v Q to bolo 4:28 tuším.
(2) Tu Alain tiež celkom mal, ale napr. nikdy nemal vyslovene dychberúcu sezónu s rekordným počtom víťazstiev, ani tá 1993 vo Williamse nakoniec žiaden rekord netrhla. Mal viaceré celkové historické zápisy, ale tie boli potom prekonané o parník. Napr. Ayrtonove PP chvíľu trvalo prekonať.
(3) Tu s Prostom nie je problém.
(4) Tu by sa zase dali vybrať tie kvalifikácie. To je jedno, že je v nich Ayrton najlepší. Legenda nemôže dva roky po sebe dostávať v čistej rýchlosti takú nálož. Tých 1,43s v 1988 Monaco je hrôza.
(5) Najväčšia Prostova slabina - veľmi kalkujúci, precízny, ale preto víťazstvá často nudné, zbierajúci čo mu okruh dal
(6) Všetko hore prejavujúce sa v tom, že štatisticky aj jazdecky je Prost superklasa - nehovoriac už o jeho technických a taktických schopnostiach, ale tá aura, energia, niečo naozaj viac tam proste nie je. Nie nadarmo vznikol dosť výrazný a veľmi obľúbený dokufilm o Sennovi, a teraz o Schumacherovi, ale o Prostovi veľmi nie.
Teraz nehovorím, že je to všetko jasné. Nájdeš kopec fanúšikov, ktorí Ti budú tvrdiť, že práveže body 1-6 spĺňa viac Prost ako Senna. Ale oveľa viac ich bude, ktorý to budú vidieť takto.
A nehovorím, že to nutne JA tak vidím, ale vidím, koľko ľudí to tak vidí. A to k F1 patrí.
Všetky tie rôzne ankety o naj pilotov storočia, vyjadrenia legiend ako Murray Walker. To tvorí nejaký konsenzus ako F1 vnímame a kto bol v nej TOP.
Schumacher je podľa mňa jednička preto lebo:
(1) Nikto nebol tak dlho, tak jasne naj jazdcom v poli - 1994 - 2005 (orientačne)
(2) Rekordy prekonal v podstate všetky a viaceré Hamilton prekonal len o kus zatiaľ
(3) Toto je asi najslabšia časť, ale nič čo by bolo proti
(4) Jediné čo sa dá vyčítať je 2010-2012, ale tak aj tu hraje veľkú rolu myslím značné podceňovanie Rosberga aj to, že Schumacher bol skrátka Schumacher, zbytočne išiel riskovať v tom veku. Ale takého Prosta od toho v 1996 alebo Miku v 2005 tiež ochránila v podstate len náhoda. Ale inak niet o čom.
(5) Tu zase niet o čom - Španielsko 1994? Európa 1995? Španielsko 1996? Monako 1997? Maďarsko 1998? a mohli by sme ísť ďalej
(6) Má zmysel vysvetľovať? Tu by som ale pridal jednu vec, ktorá síce zohráva rolu, ale Michael za ňu nemôže, ale ani ju nemôžeme ignorovať. Možno z 3 vecí, ktoré Michaela prehupuje na absolútnu špičku je jednou to, že bol najväčšia hviezda v najlepšom období F1 na prelome tisícročí. To bol vrchol TV prenosov, Eccelstonovho impéria. Nikdy nebola F1 tak sledovaná, tak luxusná ako vtedy. Nie nadarmo je Michaelovo meno myslím naznámejším mimo F1 a len on sa stal párkrát, resp. dlhodobo patril k najlepšie zarábajúcim športovcom nasvete. Podobne ako Jordan či Woods, jednoducho človek, ktorý prekonáva hranice športu. Oproti tomu je debata či je 101 víťazstiev Hamiltona viac ako jeho 91 nepodstatných. Hamilton sa o tiež snaží, ale takou značkou ako Michael jednoducho nie je, aj z osobných dôvodov, aj preto, že F1 už nie je tam kde kedysi bola.