Či sa vám to páči, alebo nie, Hamilton sa stane legendou F1 | Magazín F1 - F1online.sk

Veľká cena Brazílie priniesla dominantné predstavenie Lewisa Hamiltona, ktoré mnohým pamätníkom pripomenulo ikonické jazdy Juana Manuela Fangia na Nordschleife v roku 1957, Jima Clarka na Monze v sezóne 1967, či Jackieho Stewarta na Nürburgringu o dva roky neskôr. Rodák z anglického Stevenage je kontroverznou osobnosťou, ktorý svojimi názormi, životným štýlom, alebo aj jazdeckým štýlom rozdeľuje komunitu Formuly 1. Nie, nemusíte sa obávať, nejdeme tu teraz obhajovať sedemnásobného šampióna. Aj keď by sa mohlo zdať, že je možno najviac nedoceneným pretekárskym géniom svojej doby.

Toto je sprievodná diskusia k pôvodnej téme na https://f1online.sk/clanky/48546/ci-sa-vam-to-paci-alebo-nie-hamilton-sa-stane-legendou-f1

Môžme s tým nesúhlasiť, môžme o tom polemizovať, pravda ale je, že Hamilton legendou už je…

4 Likes

Výborny clanok, vdaka.

1 Like

Skvelý článok, vdaka.

1 Like

Hamilton je 7 násobným majstrom sveta. A to hovorí za všetko. Navždy bude zapísaný do dejín F1 a z pohľadu štatistiky je jedno či za tým stálo dominantné auto (ostatne po čase sa uvedené stane zabudnutým).

Na druhú stranu trochu sa zmenil aj prístup fanúšikov. Koncom 80-tych a začiatkom 90-tych rokov prebiehal intenzívny súboj Senna vs Prost. Mediálne bol zaujímavejší Senna a to sa prejavovalo aj v súdobých článkoch a fanúšikovských skupinách. Každopádne aj napriek nezmieritelným táborom, nikdy som nepočul od Prostových fanúšikov, že Senna nevie jazdiť alebo naopak že Prost je nemehlo. Maximálne, jedny tvrdili že Senna je zákerák, ktorý ide za hranicu rizika a druhý, že Prost si vybavuje veci u Ballestreho.

Dnes však akoby sa zabúdalo na to majstrovstvo pilotov, ktorý závodia v cm rozostupoch v zákrutách, hľadajú brzdné body v zlomkoch sekúnd s pravidelnosťou robota. A to tam jednoducho stále je. Jediné čo by som možno obmedzil je tá absolútna nadvláda senzorických informácií a simulátorového jazdenia. V minulosti ak starý mazák, vedel ako pracovať s určitou charakteristikou trate tak vedel mladému naložiť aj keď už nebol tak agresívny a dokonalý na brzdách. Dnes sa po každom kole prakticky online zdielajú dáta obom jazdcom a v podstate kompletné nastavenia sú plne v rukách v padoku. To znamená ak napr. Sainz nájde lepší prejazd zákrutou 8, ktorej prispel prenastavením brzdných váh tak už o chvíľu tie isté dáta využije Leclerc. Nakoniec tak najlepším jazdcom nie je ten, čo vie inštiktívne ale aj možno nejakým hraním sa s nastavením hľadať riešenia, ale niekto kto vie najlepšie poskladať niečo čo mu natvrdo predložia v boxoch tímu. Toto ešte za čias Schumachera nebolo a ľahšie to ukazovalo rozdiely v majstrovstve jazdcov. Pre mňa je zaujímavé, že napr. Bottas často na novom okruhu pri zmenených podmienkach dáva zo začiatku lepšie časy ako Hamilton, ale nakoniec je to Hamilton, ktorý poskladá najlepšie kolo v kvalifikácii (otázne je preto čo by sa stalo ak by sme posadili hypoteticky Hamiltona, Verstapena, Alonsa, Vettela, Schumachera, Prosta a Sennu napr. do monopostov z polovice 90. rokov a poslali ich do daždivého Nurburgringu - tam by som však mal o mladšiu generáciu trochu obavy ale bolo by to veľmi zaujímavé porovnanie)

1 Like

veruze nestane. dodnes vieme, ze napr Villeneuve bol iba priemerny pajac v dominantnom aute rovnako ako Hill a to uz je stvrtstorocie. Takisto vieme, ze suboje Prosta a Sennu v dominantnom McLarene spravili z oboch legendy. A tak isto budeme najblizsich 25 rokov vediet, ze Mercedes si so vsetkymi vytrel zadok a Hamilton bol ten stastlivec, ktory dostal job.
Keby sa s fukanymi difuzormi a V8 jazdilo dalsich 5 rokov tak sa tu vsetci roztapaju aky je Vettel 9 nasobny.
Statistiky su fajn, ale vacsinou nad nimi hikaju male deti.

6 Likes

Ci píšeš pravdu alebo nie nedokazem posúdiť, no nikto kto má všetkých pohromade nemôže tvrdiť, že by snáď Hamilton nebol špičkový jazdec. Mne na ňom vadia iné veci no napriek tomu rešpektujem, že je to top pilot. A preto mu nikdy nebudem môcť priať ani fandiť a vždy ho budem kritizovať. Rovnako sa nemôže nikto diviť, že aj ostatní fanúšikovia sú hladní po úspechu toho svojho obľúbenca a to vyvoláva kopec emócií.

2 Likes

redakcia musi kompenzovat vcerajsi hate Wolfa prichvalovanim Hamiltona?

Ked o tom stale musite pisat a vsade to davat tak asi moc legendou nebude…Sena prost fangio schumacher nikto o nich nepochyboval ze su dobri…

Nesúhlasím s titulkom, nakoľko podľa mňa on už tou legendou je… a to nie som a ani som nikdy nebol jeho fanúšik.
Buďme radi že preteká v súčasnosti a vidíme pretekať najlepšieho pilota všetkých čias…Ťažko ho niekto v budúcnosti prekoná, ale rekordy sú na to aby sa prekonávali…
P.S. Go Kimi and Lando :sunglasses:

Je legendou, objektívne ano.
Na druhej strane tvrdim ze mal tolko stastia ako cele startove pole dokopy.
Vacsi stastlivec v F1 este nejazdil.
A z tohto dôvodu je legendou.

Podle statistiky určitě. Podle vzpomínek jak se to mělo s Mercedesem, tak no hmm. Fakt bych rád věděl jak LH přesvědčili aby šel do MB, když se většinou v cíli plácali v druhé polovině startovního pole.

Budem rád ak sa nezabudne, ale poviem ti moju skúsenosť. Mne už napr. trochu miznú spomienky na Schumacherove neuveritelné výkony koncom 90 rokov (detaily jednoducho zabudneš). Je len málo ľudí čo si s odstupom 20-30 rokov pozrú staré závody (staršie prakticky nemáš veľmi šancu až na výnimky vidieť). Ľudia už napríklad veľmi málo tušia, aký neuveriteľný pretekár bol Ronnie Peterson, Peter Colins či Von Trips. Proste v štatistikách Majstrov sveta ich nenájdeš a pritom každý z nich bol výnimočným jazdcom z obrovským potenciálom.

A keď už si spomínal Vettela, tak jeho dehonestácii nerozumiem. Je to chlap s úžasným citom pre auto, prácu s mechanikmi a práve o ňom si myslím, že v staršej ére by exceloval viac ako v tejto modernej (ale aj tak má 4 tituly a minimálne dva s oveľa menej dominantným autom ako Mercedes v minulých rokoch). Je to však mizerný hráč čo sa týka politických hier a rovnako si myslím, že neúspech jeho cesty s Ferrari sa na ňom podpísal psychicky. Keby Vettel bol mal okolo seba tím v podobných kvalitách ako bol Todt a Brown, tak by sme dnes videli úplne iného Vettela a asi ani to obdobie by nebolo dominantným obdobím Mercedesu.

Len tak mimochodom na konci 90 rokov sa obúvali taliansky novinári do Schumachera po jeho zlomenine nohy, načo nám je predražený nemec ak tento pohodový Irvine môže byť majstrom sveta (našťastie vedenie tímu bolo pevné a všetci vieme čo nasledovalo)

PS: škoda, že neexistujú záznamy pretekov zo 60 rokov strašne rád by som si pozrel Jima Clarka či Von Tripsa v akcii a ich jazdný štýl

3 Likes

“Na rozdiel od Michaela Schumachera, Lewis Hamilton sa len málokedy mieša do zákulisných intríg a rozhodne sa neuchyľuje k špinavým praktikám na trati.”

:smiley: :smiley: :smiley: :smiley:

Asi preto sa zucastnoval na spionaznej afere Mclarenu a priamo z toho profitoval.

Bol usvedceny z klamania komisarov.

Obvinoval svoj tim zo sabotaze.

Zdielal telemetriu na twitteri, lebo mu preplo, lebo bol v danej casti pomalsi.

Ako mlady, pravidelne vytlacal z trate a jazdil ako dnes Verstappen, len Verstappen to ako dalsia nova generacia, posunul a level vyssie.

Riesil pletky ohladom Rosberga, kul proti nemu pikle.

Rovnako ako povedal Alonso, kul proti nemu pikle v Mclarene, za co sa ospravedlnil a potvrdil aj R. Dennis.

Obvinoval komisarov z rasizmu.

Asi som pozeral inu F1.

7 Likes

Najlepsi pilot urcite nie je, prehrava s Verstappenom, takmer prehral s Massom, prehral s Rosbergom a aj s Buttonom na body, prehral aj s Raikkonenom, Vettelom. Nech zdvihne ruku, kto ho neporazil.

V buducnosti ho urcite niekto prekona, koncetracia kapitalu a financna narocnost F1 sposobi ako v kazdom sektore a odvetvi hospodarstva dlhodobe takmer monopolne postavenia istej znacky, podniku atd. A tie cykly sa s financnou a techonologickou narocnostou len predlzuju a predlzuju, lebo vyskum je stale finacne narocnejsi a ten, kto je prvy, je zabetonvony na dlhe obdobie cez regulacie, IP zakony a v pripade F1, cez pravidla, rozpoctovy strop, zmrazenie vyvoja.

4 Likes

Áno, porazili ho v minulosti…momentálne je z neho celkom iný pilot, dozrel… ale to je len môj názor

Momentalne ma celkom ine auto. Ale chapem, Hamilton sa vzdy naje fazule a na rovinkach prdi.

Ono sa to vola motosport z isteho dovodu. A fyzika je tiez exaktna veda, jazdec z auto nevytiahne to, co tam nie je.

Schumacher taky prohrál s Rosbergem dokonce 3x za sebou. Ano už v letech to uznávám, ale Hamilton taky není žádný mladík.

Takže je vlastně možná Rosberg nejlepší jezdec všech dob, protože 4x porazil 7-násobný mistry světa.

Hamilton je už legenda, súhlasím.

Podľa mňa dosť objektívne historické poradie

1. Schumacher
  2. Senna
  3. Hamilton
  4. Fangio
  5. Clark
  6. Stewart

Úplne konzistentne obhájiteľné.

:+1::+1::+1:
Presne tak, len to autor clanku akosi zabudol,nechcel,alebo nemal gule spomenut.
V clanku je aj niekolko nepresnosti a tendencnych nazorov. Vsetci vieme, ze redakcii ide v 1.rade o co najviac klikani nan, takze nic prevratne sa nedeje.:slightly_smiling_face: