ja len vychadzam z toho, ze Alonso v 2008 ponuku na 2 roky mal na stole. na 2009-2010. Nebolo to tak zeby v tom case sutazil o titul. suchal nohami v priemernom Renaulte.
Lauda chcel Hamiltona, Vettel na prestup do Mercesu v 2013 nemal moznost. Alonso v 2008 realne moznost mal.
Diskusi jsem proletěl, bohužel nemám čas, ale někdo se mě tady ptal myslím, že Puff, ale nejsem si jist, proč jsem do svého seznamu-zdůrazňuji do"svého" zařadil Fangia. No jednoduše protože jedním z mých kritérií je jak ten pilot vyčníval-dominoval ve své éře a v neposlední řadě, jak byl uznávaný hlavně svými soupeři, tak tedy proto! Jistěže měl Fangio nezapomenutelné závody a budeme-li chtít, tak to bez problémů nalezneme, možná vč. videa. Já bohužel vzhledem k věku to stěstí, zajímat se o něj v jeho éře neměl-F1 sleduji “pouze” od května 1977
Mým prvním Bohem byl Niki Lauda, který v jistém smyslu u mne zůstal číslem jedna a nejen proto že je jedinou legendou se kterou jsem měl tu čest potřást si rukou ale to je již jiná kapitola…
Jako, co já si na tu dobu vzpomínám, plně konkurenceschopný RedBull se nečekal a nikdo z předních jezdců se tam nehrnul. Jako info bylo určitě omezenější než dnes, a možná i já jsem byl jen oslepen “limonády proti skutečným motoristům”, no nevnímal jsem je z pohledu titulů vážně.
Ano, ale otázka je, jak by si Alonso poradil s konkurencí SV v Red Bullu, kam by ho Helmut Marko dotáhl. Jako měřítko tu můžeme vzít v potaz skutečnost, že Alonsovi víc než zdatně konkuroval úplný debutant Hamilton a Vettel byl navíc ten pracant v zákulisí, s vynikající zpětnou vazbou, což by mu dávalo výhodu proti Alonsovi, který má sklony k panovačnosti a aroganci. Na “Fernando is faster than you” měl Vettel moc velké ambice a moc velké sebevědomí, takže minimálně lze zpochybnit automatický předpoklad, že v Red Bullu by bral tituly právě Alonso. Minimálně je to předpoklad s velkým otazníkem. Dál nemá smysl spekulovat, osobně místo fiktivních historií raději srovnávám ty reálné.
@Matti KR a FA byli generační souputníci a hlavní hvězdy F1 při odcházení Michaela Schumachera. Takže to z nich dělá určitou přirozenou dvojici. Oni měli být a mohli být nová verze Senny s Prostem. Jenže je poměrně rychle zaskočili úplní mladíci Hamilton s Vettelem, kteří vstoupili do F1 jako představitelé tehdy nejmladší formulové generace. A právě oni rozbili bank. Prosadili se rychle a jako velmi mladí, čímž vzali dvojici KR a FA její čas na výsluní. A dál je to už primárně skutečnost, kdo bral tituly. Počínaje rokem 2008 byl Alonso v boji o titul jen dvakrát a v obou případech s přispěním technické nespolehlivosti Red Bullu, Kimi nebyl v boji o titul vůbec, pokud nebudu počítat 2008, kde sice matematické šance držel relativně dlouho, ale sekal hodně chyb. Zato Vettel s Hamiltonem šli od úspěchu k úspěchu. Takže můžeme hovořit o éře Red Bullu a Mercedesu, případně Vettela a Hamiltona, kdežto FA a KR dominovali formuli v rozpětí 2005 - 2007, a to je na termín “období” málo.
Navíc FA měl hubený rok 2011, rok 2013 nakonec taky a počínaje rokem 2014 jsou ty úspěchy velmi sporadické.
Že tři roky nejsou dost, lze doložit i na tom, že nikdo nehovoří o “éře” Hamilton Rosberg, ačkoli ti dva soupeřili v letech 2014 až 16 a Rosberg nakonec ten titul ukousl. Rosberg má třeba fakticky podobnou bilanci úspěchů jako Kimi (1x titul, přes 20 výher).
Ať už je to “spravedlivé” nebo ne, tak se to prostě vyvrbilo.
Neberem to jak utok ale pisem ze titul 22 zahodil
Tak sa pytam co tam mas dalej ako dalsie priklady zahadzovania
Ked KR a FA nemali svoju eru, resp. bola kratka, ako dlhu eru mal Seb? A skus rovnakym metrom ako si hodnotil ich 
LOL. My zase rádi vidíme tu realitu od pilota na trati a ne tu co nevidíme jako to děláš ty - zákulisní pracant, zpětná vazba (to samé mužu říct o Alonsovi.) - pokud už tohle vytahuješ, tak bys měl být velmi konkrétní, ale to samozřejmě být nemužeš, protože do zakulisí vyvoje atd nikdo z nás nevidíme pořádně.
Absolutní souhlas!
Jako, jestli měl Alonso hubený rok 2011 a rok 2013, tak co měl do prdele Vettel celou karieru mimo RedBull? 
Vettel zustal pilotem jednoho dominantního auta no. Auta které zkonstruoval Newey a jeho tým inženýru, ne Vettel.
Ale tak Bretnix ti napíše, že Vettel je zakulisní pracant s nejlepší zpětnou vazbou, tečka. 
Kdysi se na f1sports.cz v diskusích hovořilo běžně o “vetteléře”, přece jen 4 tituly v řadě už něco znamenají, toto se podařilo jen hrstce pilotů, takže pokud čtyři tituly v řadě nestačí, pak nějakou éru asi opravdu měli jen Schumacher a Hamilton. (Navíc titul v roce 2010 předznamenal rok 2009, kdy v druhé polovině měl Vettel výrazný drive (nakonec 2.v pořadí za pohasínajícím Buttonem)). Jedním z nich je ostatně i Verstappen a o Verstappenově éře hovořit můžeme. Ale pokud čteš pozorně, mám raději označení éra Vettel-Hamilton, byť nevyvrcholila takovými souboji jako některé mezi Prostem a Sennou.
Kimimu a Fernandovi jejich úspěchy neberu a nikdo nepopírá, že to byly výrazné osobnosti své doby, schopné poutat pozornost i tehdy, kdy se nedařilo. Ale generace Vettela s Hamiltonem je tady vyšachovala.
A Verstappen je nová generace, zatím bez konkurence. Leclerc bohužel nemá k dispozici techniku, ačkoli jezdecky bychom klidně mohli mít soupeření/éru Verstappen-Leclerc.
Tak pokud Alonsových pět výher v roce 2010, dvě díky technickým problémům soupeře, jedna s flagrantním porušením pravidel na Hockenheimu, mohou být měřítko, potom Vettel bral pět výher, každou vlastními silami, v letech 2017 a 18 (jen Mercedes nebyl tak poruchový jako Red Bull). A v roce 2015 stály Vettelovy akcie rovněž vysoko, byl první, kdo dokázal urvat výhru nad Mercedesem, aniž by měl Mercedes nějaký technický problém nebo crash.
Já si výkon Vettela roku 2018 necením, takže v rámci “klidu” to nechám spát.
To už je tvoje subjektivní dispozice. Já zase nemám takové mínění o Alonsovi v roce 2010.
Jako je to komediální. Paradoxní už jen je jak díky Vettelově výborné zpětné vazbě opouštěl RedBull v horším stavu než do něj přišel a ve Ferrari zrovna tak, vlastně tam zajel na odchod nejhorší výsledek za 40 let. Tam kde tvrdí že Fernandovi předal skvělé auto v Astonu (kde s tím nemá co dělat kopie RedBullu od Fallowse), tak Fernando mu nepředal skvělé auto ve Ferrari 2015 
Hele já ho chápu, když nemůžeš vytáhnout právě ty výkony, je nejlepší mluvit o mentoringu a zpětné vazbě, to je totiž tak spekulativní že si můžeš vymyslet co chceš. Teď už jen vyzdvihnout jak Strolla prvotřídně připravil.
A o Vettelovi jo, když připravil team o double v Turecku a torpédoval Buttona v Belgii?
Chybný argument. V roce 2015 Red Bullu Vettelova zpětná vazba chyběla. Viz Ricciardovy problémy kolikrát to dobrzdit, ostatně Ricciardo ten rok prohrál i s Kvjatem. A v roce 2014 Mercedesu nemohl konkurovat nikdo.
Aha, já ale mluvil o 2014, kdy jak víme mu dal co proto ten Ricci.
V poriadku, cize 4 roky a tituly su era, ale 3 tituly a dalsie uniknute o vlasok uz neboli, tak? 
Ja nikde nespochybnujem eru dominancie (v pocte titulov), ale ako som napisal, bud sa na to pozera len cez tituly, alebo naozaj na to, ako dlho boli na vrchole a bojovali tesne o titul. Doteraz som z toho vela co si napisal nezachytil, ako mal v tomto Seb dlhsiu eru, nez Fernando.
On podla teba eru nemal, hoci ziskal 2 tituly, bojoval aj so Schumim, v 3 roznych timoch o titul, ale Seb vdaka 4 rokom ano, to je vsetko, viac sa nesnazim o pochopenie, lebo viem ake sympatie citis k ich obom 
Edit:
Ak eru (ktora nebola) KR a FA ukoncil Lewis a Seb, tak tu Sebovu stvorrocnu ukoncil Ricciardo a definitivne Lewis?
Jako já to s klidem budu použivat taky, to jak Alonso tvrdě pracuje například říká Buemi, kdy se Alonsova tvrdá práce odrazila na jeho legandárním nočním stintu v LeMans - na sesterský vůz stáhl během stintu asi 2 a pul minuty. 
Navíc si myslím, že je Alonso i inteligentnější než Vettel.