Alpine po Piastriho odchode uvažuje nad zrušením jazdeckej akadémie | Magazín F1 - F1online.sk

Odchod Oscara Piastriho z jazdeckej akadémie Alpinu bol pre francúzsku stajňu veľkou fackou. Podľa výkonného riaditeľa značky Laurenta Rossiho dokonca takou veľkou, že Alpine bude uvažovať nad ukončením svojho juniorského programu.


Toto je sprievodná diskusia k pôvodnej téme na https://f1online.sk/clanky/76953/alpine-po-piastriho-odchode-uvazuje-nad-zrusenim-jazdeckej-akademie

Zavalená prácou… vypracovat navrh zmluvy a odoslat ju druhej strane (predloh maju urcite dost) trva skusenemu pravnikovi asi hodinu.
Neviem kolko dolezitejsich veci moze mat na stole pravne oddelenie timu F1, ze si ani za pol roka nevie pravne osetrit svoju investiciu do jazdca.

K tej akademi… bola by skoda je zrusit ale v podstate ma pravdu (aj ked ich problemy si sposobili ciastocne aj sami).
Taky McLaren tusim akademiu nema (alebo aspon jazdca v F2), ale to co usteri na mladych, to porozhadzuje na zmluvy a odskodne :smiley:

1 Like

Jo, můžou tu akademii zrušit. Pokud ani nadějnému talentu jako je Piastri pak nejsou schopni vyhotovit smlouvu tak to ať se na to vykašlou.

Ale bylo by dobré kdyby si Rossi uvědomil že Alpine při vší úctě není v F1 jako něco jako Ferrari, bez akademie budou muset čekat co na ně zbyde. Teda jestli si tu chybu nepřiznají a chtěj to bez smluv vést i nadále.

V pripade Alpine to asi bude lepsie, ze nemaju akademiu. Svojich mladych jazdcov do f1 velmi netlacia a aj po pravnej stranke im to dost skripe. Utiekol im Zhou a teraz aj Piastri. A predpokladam, ze aj uvolnene miesto v Alpine zaplni niekto iny ako ich mladik. Takze dalsie minimalne dva roky si u nich mladik zasa neskrne.

Na mieste Martinsa, Colleta alebo aj Doohana by som hladal stastie u inych.

Zhou im neusiel, dohodli sa s Alfou. tam zrejme doslo k nejakemu vyrovnaniu.

1 Like

Zamýšlaš sa niekedy nad svojim pokrytectvom?

Doslova včera si povedal že Mercedes by mal nechat De Vriesa sedieť 3-4 (!) sezóny v garáži ako doteraz, ale pri Piastrim zlý zlý Alpine že mu nedal sedačku už minulý rok, nie to ešte tento rok. A to mu dokonca Alpine pravdepodobne plánoval miesto vo Williamse na budúcu sezónu, zatiaľ čo v prípade De Vriesa nevidíš problém že by mu Mercedes blokoval prestup ešte 3 roky? Čo ale čakať od človeka ktorému keď dojdu argumenty tak začne vyťahovať národnostnú kartu a posiela Čechov z tohto fóra preč.

Počkaj počkaj ale to sú dva velmi odlišné prípady. Pri de Vriesovi je to predsa v tom, či je lepšie ísť do Williamsu aby Wolff na neho stále mohol vyjednať nejaké práva o 3 roky napr. do Mercedesu ak by mu to išlo, alebo či ho stratiť v prospech Helmuta.

Piastri je prípad úplne iného rázu.

Kde to napísal ? Ak ho pošle do Williamsu tak o neho nepríde > jazdiť bude. A o 2-3 roky môže do A-cka.

On napísal že ho nedá Alfa Tauri.

Zakladom uspechu je vediet si priznat chybu a riesit to. Preto je koniec koncov aj Ferrari v takych srackach, lebo Binnoto si ide svoje. A tento saso Rossi je na tom podobne. Poslat jednu sablonu pilotovi musi byt pre advokatsku kancelariu praca na mesiac. Aj ked vlastne mozno ano, u nas v statnej sprave by bola, aby mohli vytiahnut co najviac €€

no bohužial zopár mladýh stratí šancu aspon bojovať o F1. pravda je, že si to asi posrali sami hoci Piastri sa zachoval ako ■■■■. je možné, že bez ich podpory by ani formulu nejazdil. no uvidíme ako chlapec dopadne

Aj tak sú tie akadémie ja dve veci keď tímy nemajú záujem posadiť nováčikov do monopostu

Do ktorych sedaciek ich maju posadit? Na aku dlhu dobu? Je tam 20 miest a pilotov stovky.
Niektori su v f1 vyse 10 rokov,tak ako mozu mladi dostat prilezitost? Vacsina z nich ju ani nedostane, lebo stari chreni su nenazrani a chcu jazdit do dochodku. A je to aj chyba sefov, ze neobmienaju pilotov castejsie. Medved za 13 rokov dal sancu “az” 5 jazdcom!?

Akademie su pridruzeny biznis. Sem tam si tam podrzia nejaky viditelny talent, ale drviva vacsina ucastnikov akademie tam jednoducho zaplati nemalu ciastku, povozia sa dve ci tri sezony v nizsich seriach bez sance na vacsi uspech. Samotna F1 stajna akademiu nepotrebuje. Aj Haas ci Williams si mozu vyberat, o top 5 ci dokonca top 3 snad netreba ani polemizovat.
Alpine teraz prisiel o Piastriho, ale stale by mohli mat taky kaliber ako Vettel, Ricciardo, o rok aj Gasly ci Perez. Vsetko piloti, ktori keby teraz naskocili do auta, tak na 90% najblizsie 2 sezony odjazdia lepsie ako by to zvladol novacik Piastri. A to je Alpine stredopolovy tim.
Stajne ako Redbull, Mercedes ci Ferrari maju na jazdeckom trhu prioritu a top piloti sa snazia snazia uzatvarat kontrakty tak aby mohli vyuzit pripadne prestupove okno v top stajni.

1 Like

Jeden by si myslel, ze ak chces aby pre teba niekto robil tak s nim mas nejaku zmluvu. A my netusime ako to vobec bolo medzi pravnikmi oboch stran. Jedine co vieme je ze Alpine nemal s Piastrim ziadnu zmluvu. Piastriho agent a pravnici dostanu zaplatene iba ak piastri nieco podpise. Netreba sa divit ze hladali aj inde ked bol Alpine taky nedochvilny a neschopny.

tie akademie umožnia talentom ako napr aj piastri sa vobec dostať do formule. nie každý má zázemie ako stroll či latifi…

ale ked mu platili karieru tak to už nehladali inde a boli spokojný čo? lojalita sa ale nenosí. každopádne je to bussiness takže mali to mať právne dôkladne v poriadku to je pravda…

Nevidím od nich žádné převzetí zodpovědnosti za to co se stalo :man_shrugging: Jen arogantní ukazování na jiné a hraní si na oběť. Když si vezmu že u RedBullu je tam od juniora snad 10leté břemeno a jste pomalu jejich otroky, tak přístup Alpine je až hodně komický.

1 Like

Toto.

Netreba nič viac dodať :smiley:

Tak má smlouvu nemá? Nebo jen s akademii nebo jak to je?

Řeč je o letošku a tam Piastri má smlouvu co by testovací a rezervní jezdec s Alpine, otázkou je jestli to rovnou neukončit a plně ho pustit do McLarenu co nejdříve. Pokud se tak nestane tak za McLaren by nemohl jet ten první tréning který má tým teď nově za povinnost.

1 Like