Zmena pravidiel už pred VC Japonska? Tímy sa stretnú po čínskom víkende | Magazín F1 - F1online.sk

Formule 1 nechýba veľa, aby sa na začiatku novej éry mohla premenovať na Manažment 1. Piloti musia podriadiť všetko šetreniu energie a dobíjaniu batérií, čo sa mnohým vôbec nepáči. Namiesto jazdeckého talentu totiž idú do popredia algoritmy, ktoré sa starajú o manažment energie. Už čoskoro by sa to však mohlo zmeniť.

Toto je sprievodná diskusia k pôvodnej téme na https://f1online.sk/clanky/228937/zmena-pravidiel-uz-pred-vc-japonska-timy-sa-stretnu-po-cinskom-vikende

Tak stejně už dávno všichni ví, že to po…… , odkládání je jen k horšímu. Na druhou stranu se zdá rozumné 2 (nebo i 3 vzhledem k pravděpodobné pauze) závody počkat. Jednak aby porovnali různé okruhy, jednak aby se doučili pořádně fyziku a tak.

2 lajkov

Vzpomínám na ty časy, kdy RB jako první upozorňoval na absurditu pravidel.

A kdo se směje teď? No nikdo krom podvodníků z Mercedesu :sweat_smile:

2 lajkov

ak jazdcom vadi, ze o tych veciach rozhoduje software, nebolo by lepsie to zmenit tak, ze o tom ci ma auto prejst do rezimu supernabijania by mal rozhodovat vylucne jazdec?

proste by si jazdec mohol zvolit, ze ci v tom momente ma auto prechadzat do rezimu supernabijania, alebo nie, alebo aspon by sa to mohlo dat docasne vypnut ak by bol jazdec v suboji a mysel si, ze mu ten rezim supernabijania moze viac ublizit ako pomoct a uz by bolo na time a jazdcovi aby sa naucili, ze kedy je dobre nechat vsetko na software a kedy si rezimy nabijania riesit manualne

2 lajkov

Já jsem se tomu smál, protože o tomhle věděli všichni výrobci i FIA a Liberty a udělali velký prd

tesim na prve treningy v cine. lebo ak auta vyrazne brzdili na tej pidirovinke v australii, tak na konci toho cinskeho letiska podradia do dvojky a to bude reputacna rana pred celym svetom. tym padom budu fakt zufali a hned potom to zmenia. please.

2 lajkov

Preteky boli za mna chaoticke kedze mne ako divakovi nebolo jasne ci ide boot ci overtake alebo nie tak som nevedel co cakat. Toto grafika neukazovala. Bolo iba vidno ci nabija alebo vyuziva bateriu. Cakal som ze ked bude do 1s tak mu zacne svietit tlacitko ako kedysi DRS a to zatlaci a vidime vykon naviac. ale to sa nedialo.

Mam tri otazky;

Aktivna aerodynamika je automaticka? Predpokladam ze jazdec je nezapina 6 krat za kolo,

Boost regime je automaticky alebo ma jazdec tlacitko?

Overtake regime je automaticky alebo ked je do 1s tak ma jazdec tlaciko. Ten OT regime moze vyuzit kde chce na trati? ako dlho?

Vdaka

Vsetci to vedeli a keby aspon urobili fakt len ten prd (nic), ale oni dokonca zablokovali rekuperaciu aj z prednej napravy (kvoli Audi?) a teraz “vsetci” placu, ze co si to navarili… :see_no_evil_monkey: Hanba.

3 lajkov

Kdyby si RedBull nestěžoval a místo toho dřel na motoru jako Mercedes, tak by se mohli smát taky.

Presne tak – s rekuperáciou na predku by to bola iná pesnička. Takto je to akoby dali náhon len na právé zadné koleso. :roll_eyes:

Plus keď chcú vývoj, tak nech dajú minimálnu hmotnosť na baterky na 20 kg a inak nazdar – voľný štýl: kto do toho vtesná viac MJ je jeho plus, ak chce niekto mať 40 kg baterky, tak prosím.

2 lajkov

Suhlasim. Mne sa celkovo tieto pravidla nepozdavaju, ci uz motorove, alebo (s tym suvisiaca) aktivna aero (pozitivne je zmensovanie), ale ked uz, tak to ma byt nastavene/napisane zmysluplne, co v sucasnosti vobec nie je… :slight_smile:

1 lajk

minule som to tu pocital, treba znizit elektro na 1/4 aktalneho vykonu, aby mohol ist elektromotor na plny vykon pocas celeho kola. Ked som to prepocital zle, tak nech to prepocita nejaky odbornik a zabezpecia, aby xy kW davalo pocas celeho kola.. Kolko odkazes rekuperaciou nabit, tolko pridas k benzinovemu motoru. Zaroven o ten chybajuci vykon zvysit motor - to je o dost zlozitejsie, ale povolenim tankovania a vyssieho prietoku paliva by to mohlo ist bez prerobenia motorov…

No jedinej rozdíl by byl, že by se smál RB místo Mercedesu.

Ale absurdita pravidel by zůstala.

1 lajk

Na motoroch pracovali všetci, ale len Mercedes sa snažil ísť cielene proti pravidlám.

1 lajk

Az na to ze nam nejde o to, kto vyhrava, ale ze sa F1 zmenila na grc. A este k tomu aj nebezpecny, pri tych obrovskych zmenach rychlosti. Fakt sa tesim na tu rovinku v Cine, to bude “podivana” :slight_smile:

A to ze za jazdcov rozhoduje SW, to len podciarkuje cely absurdistan. Jazdec by aj chcel nieco vymysliet, ale SW ho nepusti.

Je zbytocne cakat dalsi pretek. Tvorcovia pravidiel ziadne dalsie data nepotrebuju. Dalo sa to zratat este pred prvotnym navrhom pravidiel co to bude robit. Teamy, hlavne Wolff teda, chcu este aspon Cinu na to, aby vedeli, za aku zmenu maju hlasovat, ktora ich najmenej zasiahne. O nic ine tam nejde.

1 lajk

Red Bull sa nestazoval, upozornoval na to, ako to bude vyzerat. A hadaj co? Mali pravdu. Lenze to uz mal Mercedes rozbehnute svoje podvody, tak sa im to samozrejme nepacilo

Tak je pravda, že toľko predbiehania a ešte k tomu na čele som už dávno nevidel, čo bolo na jednej strane zaujímavé, no ako dlho by to trvalo, keby nebol ten VSC? Lebo prakticky sa nevedeli od seba odlepiť, keď už sa predbehli. A Russell už takmer skončil mimo, trate. Tam mal veľké šťastie, že nevyletel, čo verím že by sa mohlo stať niekomu, keby to pokračovalo. Mne to pripadá, že ako sa zvyšuje podiel elektrickej energie na výkone, tak sa znižuje podiel pilota na riadení a väčšinu toho už začína robiť softvér.

Aj RB aj Verstappen presne pomenovali už tuším v 2023 ako to bude vyzerať a všetko sa to v nedeľu do bodky naplnilo.

A namiesto toho, aby FIA a F1 zasiahli rok-dva dopredu, tak teraz budú diskutovať o zmene pravidiel z víkendu na víkend.

Ale lepšie to zmeniť pred VC Japonska ako to pokrytecky obhajovať len kvôli egu a pozerať sa na takúto šakáreň celý rok.

Ubrať o 60km/h na rovinke je silná káva, ale ešte silnejšia je to, že to riadi softvér a nie pilot.