Wolff varuje pred pokračovaním so súčasnými motormi: Naši zákazníci by žiadne nedostali | Magazín F1 - F1online.sk

Krátky závan nadšenia, zdá sa, nebude mať dlhé trvanie. Áno, prechod na motory V10 je stále na stole, ale najbližšie ich pravdepodobne uvidíme v roku 2029, ak nie v roku 2031. Dôvodom je odpor viacerých automobiliek, najmä Audi a Hondy, ktoré sa športu zaviazali najmä s vidinou elektrifikácie. Tie pritom majú mocného spojenca v podobe Mercedesu.

Toto je sprievodná diskusia k pôvodnej téme na https://f1online.sk/clanky/192738/wolff-varuje-pred-pokracovanim-so-sucasnymi-motormi-nasi-zakaznici-by-ziadne-nedostali

" Snažili sme sa nájsť recept, ktorý priláka nové automobilky "

Preco prilakavat automobilky na hybridy? Co je Formulu 1 po automobilkach? Honde a Audi sa nepacia V10? Nech tahaju inde. Mercedes ich tiez nechce? Tak papa. Na vyvoj V10 s ekopalivom sa odhodla aj mensi motorar, pripadne pridu automobilky, ktore netlacia ekoterorizmus. Stacili by mi aj V8.

1 Like

V10 je rozhodne krok späť, keďže F1 je o inovácii. V8/V10 na syntetické palivá + malý hybrid k tomu to už je iná

Potom je tu aj druhá strana mince. Niektorím fanúšikom sa nepáčia V6?

Nikdy sa všetci nezhodnú, čo je najlepšie. Niekomu sa viac páčia moderné motory a niekomu sa viac páčia historické motory. Je to tak ako to je a na najbližšie roky je nastavený smer.

1 Like

Mimochodem ale ty reakce Wolffa patrně dokazují, že úvahy o zásadní změně pravidel ani náhodou nejsou pouhá spekulace, ale že se o tom opravdu vážně přemýšlí. Zajímavé :slight_smile:

Jinak z mého pohledu jsou už dnes naprosté kecy to o vazbě automobilek a hybridů - to bylo skutečně atraktivní v době startu současných pravidel, ale od té doby se hybrid posunul spíš do pozice slepé uličky. Řeší se primárně čisté elektro a alternativně spíš spalovací motory s novou generací biopaliv (a případně vodík), hybridy se sice dělají, ale nejeví se to jak priorita. Paradoxně mi přijde, že pro automobilky by byly spalováky na 100% biopaliv zajímavější, byť možná spíš V6(8) turbo než klasické V10, ale téma k diskusi to bude.
Podle mně je primární malér zkrátka v tom, že v F1/Liberty jsou docela zděšení z možného dění příští rok, kdy vlastně nikdo netuší, jak dopadnou jednotlivé motory, ale ani není moc jasná aerodynamika vozů atd. A je tu nemalé riziko. že to může být pořádný debakl spojený s propadem zájmu atd. Tohle bude ještě zajímavé a osobně bych to prodloužení cyklu současných pravidel úplně nesmyslné neviděl. Neříkám, že to je pravděpodobné, ale zatím bych nemluvil ani o nemožnosti.

Nechcel som načínať tú tému vedľa, ale bolo to tam spomenuté tak tu to už prinesiem.

Ja fakt nerozumiem prečo sa F1 snaží (alebo ľudia alebo neviem odkial ide tento push) tváriť ako nejaké vývojové centrum pre bežné automobily. Tých innováci za tie 10-tky rokov je asi toľko, že ich napočítame na oboch rukách a keby ideme riešiť koľko ich je použitých v bežne dostupných autách pre ľudí tak nám stačí asi aj len jedna ruka. A o to neriešim benefit tých vecí (napr. Paddle shifters) a vlastne ako je to nice-to-have.

Ak by sme sa zamerali na motorovú časť, tak sme na čísle že 1-2. A to znova sa poďme baviť, (ako naznačil thr nadomnou), ako sú vnímané hybridy dnes vo svete (že vlastne to až tak eco neni).

Z pohľadu nákladov, je práve vývoj motora absolútne nerentabilný, vždy to bude odrádzať veľké množstvo potencionálnych uchádzačov. Napriek tomu, že sa mi to nepáči, bezohľadu na to či by to bola V6-V8-V10 jeho unifikácia (napr. jeden dodávateľ) by pomohla najviac.

Po príklad sa možeme pozrieť do WRC, kde celú hybrid technológiu opustili práve kvôli vývoju a tomu, že tam automobilky prestali chcieť byť. Áno, možno je dnes naozaj utópia chcieť V8/V10 (aj keď podľa mňa je veľké množstvo automobiliek - vzhľadom na dobu - ktorého ho používa/chce používať). Ale základom by mal byť naozaj jednoduchý blok bez množstva p1čovín vedľa (typu baterky atď).

Za mňa by ne-elektrifikovaná V8/V10 nebola problém.

2 Likes

Spalovaci motor na synteticke paliva je vsetko mozne, len nie historicky motor. Auto s elektromotorom na baterky je historicky pohon, ten napad je stary ako auto same a vzdy to skoncilo neuspechom. Keby sa to teraz nedotuje a nie su penale za CO2 emisie, zakapalo by to znova.

V6 by mi uplne stacili. S turbom. Ale maximalne male MGU-k

1 Like

Nie, to co navrhli a co preslo je krok vedla, slepa ulicka co nikam nevedie. V10 na obyc benzin by bol krok spat, ale motor na obnovitelne palivo je smely krok dopredu

1 Like

Jasne ze hybridy su pi*ovina. Vsetci to vedia. Elektricke auto je slepa ulica, na ktorej sa popalila historia niekolko krat odkedy sa zacali konstruovat auta a hybrid prinasa to najhorsie z oboch pohonov dohromady… Dvojity vyvoj-spalovak aj elektrocast, aj emisie aj problemy s baterkami… Skoda sa aj rozpisovat

Toyota ako najvacsi odbornik na hybridy v F1 nie je. Preco? Lebo oni uz davno pracuju na obnovitelnom palive a hned ako to bude mozne a vitalne, vyvoj hybridov stopnu. Trh to chce, lebo ludi oj*bali recickami ake je to eco friendly, ale vyrobcovia nie su z hybridov vobec nadseni. Teda vacsina, v Honde sa napriklad stale tvaria, ze je to napad storocia… Za co by som ich zastrelil. Ich spalovaky boli najlepsie na svete

Ale naspat k tej relevantnosti vyvoja v F1 pre cestne automobily. Nic z modernej F1 sa v beznych autach nepouziva. Tam ide len o to krasne slovicko:hybrid. Predame vam hybrida, ved sa pozrite, jazdime s tym aj v F1, tak to musi byt dobre

2 Likes

teraz nie som si isty, toto je ironia, alebo mas pri tom vaznu tvar?

1 Like

Co konkretne? Ze hybrid je p*covina?

Jestli někdo chce urážet klasický spalovací motor jako prehistorický a zastaralý, tak by si měl uvědomit, že kyseliny přišly na svět o padesát roků dříve.
A když přišel na svět spalovák, tak si naší moudří prapředci uvědomili, že kyseliny jsou slepá cesta.
Jak dlouho asi bude trvat dnešním ajťákům, než dospějí ke stejnému poznatku?

1 Like

Hybridy jsou kravina, ale V10 je top.

Kolik lidí zde má doma auto, které má V10?
Nejspíš 0 nebo max 1?

Hybrid bude mít dost lidí.

I když tady je každý manažer a milionáris, takže tu nejspíše budeme začínat od V12.

2 Likes

Dokazujú, že úvahy o okamžitej zmene motorových pravidiel od budúcej sezóny, sú totálna kravina už len z operačného hľadiska. O tom, že niekto chce zahodiť stomiliónové investície bez toho, aby ten motor vôbec namontovali do auta, ani nehovorím.

Tieto šumy sú dôkazom, že v Red Bulle sú až po uši ponorení v peknej latríne. O zmene motorových pravidiel vždy hovoria oficiálne kruhy nahlas (!) aspoň 5 rokov dopredu. Teraz tu máme len šumy, ale nové motory majú byť do 3 rokov…

Biopalivá sú slepá ulička. A to nemusia byť ani z repky – prosto na zemi nie je dosť pôdy, aby sme dokázali vypestovať dostatok plodín pre biopalivá. “Čisté” syntetické palivá – e-palivá (vyrobené elektrolýzou a zachyteným CO2) sú zas ohromne neefektívne na výrobu a aj keď ich máš už v nádrži (kam sa tiež nejako musia dostať – rovnaká cesta na čerpačku ako pre fosílne palivá), tak stále riešiš rovnaké problémy spaľovákov, ktoré riešia hybridy – vykrývanie neefektívnych výkonových pásiem (= výrazne nižšia spotreba v meste oproti čistým spaľovákom).

Tak to je zase situacia kedy ti vyrobcovia tlacia to co si mas kupit … ked budu synteticke V8 alebo V10 takto bude zas ina vzorka

Tak já bych si mohl koupit i nějaký hezký V8.
Akorát mi chybí jedna nula navíc. :face_with_hand_over_mouth::face_with_hand_over_mouth::grin:

1 Like

Akoze by si mal V80?

3 Likes

RB ale nema nove motory v laske uz uplne od zaciatku. Uz to citam minimalne rok ako RB bije na poplach, ze nove motory budu fiasko. Bez ohladu na to ako na tom je vyvoj RBPT, tak tieto motory im nesedia do kramku. Oni nie su automobilka, toto je pre nich vyhradne marketingova platforma.

A pri vsetkej ucte k nazorom, to co prichadza od 2026 budu vytvrvalostne preteky v tom, kto najlepsie zmanazuje energiu v baterii. Keby to manazoval pilot tak to este beriem, ale to bude manazovat AI v simulaciach a do pretekov len nastavia idealny model. Akykolvek suboj ci akekolvek extra sliapnutie na plyn ublizi celkovemu race pace. To nas podla mna caka.

Nejlevnější 1,25m z 2017?
To snad ne… :grin:

2 Likes