Je fascinujuce, ako nikdy nevies poskytnut nic konkretne. Vsimas si, ze vzdy ked ti dam prilezitost, rozvinut a objasnit tvoje body, tak len sklznes do utoku?
Tak sorry, ale když se zeptáš na sezony 2016 a 2017, přiřemž se jakože snažíš debatovat o 2015 a 16, tak předpokládám, že o tom něcxo víš, ale ty o tom očividně nic nevíš. A to není ýádný útok, prostě ty znalosti očividně nemáš, to je konstatování
Ak si Ricciardo Verstappena “namazal na chleba” v 2016 a 2017, tak si aj Ocon namazal na chelba Alonsa v 2022. Verstappen a Alonso ziskali percentualne podobny pocet bodov oproti Ricciardovi a Oconovi.
Jeden maly rozdiel tu ale je:
- Verstappen bol vo veku, kedy vsetci ostatni jeho rovesnici jazdili F3 a F2, zatial co Ricciardo bol top pilot a niekolkonasobny vitaz GP
- Alonso bol vtedy uz davno sampion a najskusenejsi pilot na gride, zatial co Ocon bol podpriemerny mladik
A toto nie je moj nazor, ale aplikovanie tvojej logiky na historicke udalosti, ktore sa stali.
GOAT nas varoval uz pred 3 rokmi. ![]()
Vtedy sa mu hejteri smiali, ze sa len boji prepadaku RBPT.
Teraz ti isti hejteri tu kazdy vikend zdielaju obrazky RIP F1 a nariekaju, lebo namiesto RBPT sa ukazal ako prepadak Aston. ![]()
Cože, že nemáš “důkazy “ k tvému tvrzení o 2026 a co jsem mel tvrdit? No to je fakt šokující, že si akorát zas tupě lhal
No veď mali pravdu. Výkony verstappena a redbullákov sú na smiech
Nemyslim si, ze sa o rokoch 2016 a 2017 da povedat, ze si Ricciardo namazal Verstappena na chleba. V roku 2016 bol Max este velmi mlady a do Red Bullu prisiel pocas prebiehajucej sezony a bez toho, aby s timom absolvoval testy. Do toho bol este samozrejme na zaciatku svojej kariery, bola to len jeho druha sezona a do F1 uz tak ci tak prisiel mimoriadne mlady. V kontexte toho si pocinal velmi dobre.
V sezone 2017 boli rovnako velmi vyrovnani, priame porovnanie je narocne v tom, ze sa v tom roku Red Bull potacal s mimoriadnym mnozstvom technickych problemov, plus mal Max dost smoly s roznymi koliziami (ako napriklad Singapur). Cisto vykonnostne Ricciardovi urcite stacil, skor ho prevysoval, ked sa pozries napriklad na jeho jasnu prevahu v kvalifikaciach. Ak to povazujes za “namazanie na chleba”, tak potom naozaj vo vzduchu visi otazka, ako vnimas napriklad to, ze Alonso bol zdolany Oconom.
Podstatne je, ze sa v Red Bulle vykonnostna krivka postupom casu jednoznacne preklopila na Maxovu stranu - akonahle nabral skusenosti, zzil sa s autom, prestal robit zbytocne chyby, tak mal Ricciarda komfortne v hrsti. To bol ostatne aj dovod, preco Ricciardo z Red Bullu utiekol do Renaultu.
Důvod proč Ricci odešel bylo Baku 2018. Kdy RBR neustále tlačil Verstappena dopředu na úkor Ricciho, i když mu nestíhal a nakonec Max se vyznamenal a oba vyřadil, když se přesunul v brzdne zóně. Do toho byly ty prohlášení Hornera a Helmuta, jak je Verstappena jejich projektem nejmladšího Mistra světa, takže Ricci věděl, že ať udělá cokoliv, tak tým bude nesmyslně protlačovat Verstappena
Neodpovedal si na otázku:
To jsi ještě na George milej. Aby si nebalil kufry hned příští sezónu. George nebude chtit být příští sezónu poslušnej a to se Totovi nemusí líbit.
ani zdaleka
akoze tu sa relativne zhodneme, ale uprednostnovanie a la Max (v RB) v Mercedese nehrozi; v Mercedese nikdy neurobia to, ze dvojke povedia ze tu jazdi a bere prachy len preto, lebo to prikazuju pravidla a v Mercedese vzdy budu aspon uvody sezon mat podobne/rovnake sance
urcite pride moment, a pride skor ako v takom McLarene, ked Mercedes toho svojho kona vyberie a bude hrat na neho, tak, ako sa to ponizujuco stalo napr. Valtterimu x sezon po sebe, najviditelnejsie v Rusku uz neviem ktory rok. Ano, to Toto urobi a urobi to a je mu jedno, ci to bude George alebo Kimi. Pretoze pre Mercedes je rovnako dolezite stale vyhrat aj PK, budu s tym cakat a budu davat naozaj rovnake prilezitosti obom.
Ale ze Kimi je im sympatickejsi, lepsie sa “hodi” a ze sa proste Vlckovi moze splnit sen s najmladsim majstrom sveta, svojom odchovancovi, to vsetko je jeho osobna ceresnicka na torte. Ale Mercedes je fakt velky korporat s takymi mechanikami, ze ani zdaleka to ani taka velka osobnost ako Vlcko sam nedokaze “zmanipulovat” jednoznacne na jednu stranu garaze. A ze to tak je sme videli pri porovnani s Lewisom, ktory bol pre Vlcka snad ako otec/brat v jednom, doteraz maju vysoko nadstandardny vztah, ale vobec mu nevadilo, ked tento jeho Lewis dostal na frak od Russela, ktory sa do Mercedesu dostal v podstate len preto, ze ina moznost pre neho ani pre nich vtedy velmi nebola.
Ja netvrdím, že to bude nějaký křižácký tažení Tota. A Toto není Christian. Dlouhodobě píšu, že, podle mě, je to nejlepší šéf na roštu. Že je mi nesympatickej a nemusím ho, je věc druhá. Jeho práce s piloty je příkladná.
Jedna věc je chování RBR A Mercedesu, respektive jejich šéfů a druhá uprednostňování např. Maxe vs Kimiho. A tam se my dva neshodneme. Což mi nepřekáží.
Každopádně souhlasím, že George, pokud bude lepší, dostane šanci bojovat o titul. Ale nebude mít takové zázemí jako Kimi. Ne proto že by to někdo dokázal na sílu.
Pro mě je to přirozený vývoj, nic jineho. Kimi je nyní lepší než George a k tomu perspektivnější a Toto ho bude preferovat a podle mě preferuje ( ale to je jen třešnička, jak píšeš). A vliv Tota v Mercedesu je podle mě obrovskej. Ale souhlasím, že ani on nedokáže
No a představa, že tohle dokáže Jos v RBR je pro mně směšná.
Každopádně vyjma toho Maxe, se v hodnocení toho jak to bude v Mercedesu fakticky shodujeme ve všem.
Jen já už to vidím teď, ale nenárokuju si, že to tak musí být. Jen mi přijde ta podpora George spíš rétorická, než faktická.
Notabene i Toto pořád říká, že i bez těch problémů, je George o nějakou desetinu pomalejší. A zatímco my spekulujeme, tihle lidé vědí.
myslim ze aj ked sme z inych taborov, teraz sa fakt zhodneme
a aj zhodneme na veciach ktorych sa nezhodujeme bez potreby do toho dalej rypat ![]()
George ani túto sezónu nechce byť poslušný, ale sám vidíš, že Mercedes má “nástroje” ako ho odrezať zo súboja s Kimim.
Ja si myslím, že George ešte minimálne jednu sezónu tomu šancu dá, nebude odchádzať z dominantného tímu po prvej prehre, keď už verejne aj Mercedes priznal, že nemá rovnako dobrú techniku.
Kimi jazdí dobre, nie je to nič proti nemu, no tie šance tam zjavne posledné týždne nie sú rovnaké. Uvidíme, či sa to zmení, a či nebude už neskoro, rozdiel 50 bodov je už dosť.
Ricci hlavne vedel, ze “at udela cokoliv”, tak vykonnostne Maxovi nebude stacit. Nebol spr.osty, myslim si, ze vedel velmi dobre odhadnut, kde je jeho potencial a kde ten Maxov.
A demokracia nie je ani o tom aby si tu urážal hlava nehlava ostatných diskutujúcich. Mal by si trošku zatiahnuť ručnú brzdu a krotiť sa.
To reaguješ špatně, ale u tebe jsem si už zvykl
Mám trošku jiné čtení té situace. Myslím, že Toto se v tom neangažuje. Tak jako se Christian, nebo Marko neangažovali, aby ubližovali Checovi. Klidně ho nechali 2023 jet a vyhrávat. Stejně jako Toto nechává George.
To ale neznamená, že lepší, a to je teď Kimi, nedostane extra boost. Tak jako ho dostal Max.
Toto podle mě neodřezává George, jen neřeší jeho problémy. Řeší problémy Kimiho. To je podle mě celé. Plně se věnuje Kimimu, o tom jsem přesvědčen.
A kupodivu souhlasím i s Králem a jeho názorem na jízdu Kimiho a George.
To že George vyprášil Lewise, asi bylo fakt tím že, buď mu ground éra neseděla, nebo (můj názor), Lewis prostě netahá když nejde o win.
Je klidně možné, že George na to prostě nemá a my si myslíme, že jeho úspěch proti Lewisovi je benchmark, no a ve skutečnosti o nic nešlo.
A jelikož to Toto věděl, on má analýzy a data na jiné úrovni, tak chtěl tak zoufale Maxe.
Ale nechme se překvapit. Každopádně sázím na to, že pokud bude mít Kimi před prázdninami náskok na George, tak Toto se nebude v druhé půli chovat jako Zak.
Tak hlavně je potřeba konstatovat, že Mercedes má legální PJ od začátku sezóny a ne jak tady psali někteří celosezonní fňukalové. Tady bych začal. V Mercedese vědí co dělají, ač letos to není bez chyb. Bohužel…, ale to je součást hry.
Posléze je zcela jasné, že v pravidlech bylo jasně napsáno co a jak se měří ohledně ADUO.
FIA až po změření všech spalováků navrhla jiný druh měření, což logicky většina odmítla. V F1 se totiž plánuje a věci se dělají tak, aby z toho dotyčný profitoval. Je to závod se všemi různými aspekty, které lze využít a i legálně zneužít, ve svůj prospěch. To je potřeba pochopit a ne celoročně bulet a fňukat. Myslím, že ohledně motorů je pro letošek zcela jasno. Ono to není jen o motorech, to je o galerii výmluv…na ty motory. Podívejte na rozptyl výkonnosti u Mercedes zákazníků a možná to některým docvakne. ![]()

na analýzu bezkouláče Grahama jsme tu všichni čekali