Wolff by príliš pomalú jazdu v Monaku zakázal | Magazín F1 - F1online.sk

Nejak si nespomenul, ako Hamilton predtym v AZ umyselne spomaloval Rosberga, to sa ti nehodi do storky?

Totuv argument o plnych tribunach a kolonach aut je tak trosku mimo ( privezte kompletni rost na Vaclavak a nechte je tam krouzit a Tot by videl ne jeden a pul kilometrovou, ale tak dvacetikilometrovou kolonu a na Vaclavaku se lido uslapou).

Ale pokud sledovanost Monaka nepada, tak v poradku. Jenze ja si myslim ze pada, proc by to jinak FIA resila. Kazdopadne, pokud se musi na nejakem okruhu resit, ze piloti nesmi jezdit pomalu, tak je asi neco spatne.

A to jeste budme radi, ze netaktizoval a neriskoval Lando s odstupem na Maxe, ktery by Maxe dostal pred Oscara.

Tady bych se mozna podival na rok 2016 a posledni zavod sezony v podani jednoho “gentlemana”.

https://youtube.com/shorts/-jGI91wp8hM?si=eLesqE6JK1QyNoDh

Sledovanosť pri Monaku nie je merítko. Peniaze ktoré sa točia z tejto VC pre teamy sú fakt obrovské - chceš miesto na lodi pri trati? 1M donate (možno dnes už aj viac) alebo si celosezónny sponzor teamu.

Toto sa deje na iných VC v omnoho menšej miere, nakoľko majorita zvyšných VC nemá ten cveng luxusu, prestíže atď.

K téme ako takej, súhlasím asi s @Matti. Na druhú stranu, kľudne nech urobia VC niečim špeci a snažia sa spraviť unikátne pravidlá, tento rok to skúsili, nevyšlo tak o rok zase niečo iné.

Problémom je zase raz len to, čo sa dialo po roku 21. Ľudia očakávali, že každý rok bude tesný šampionát a do posledného závodu sa bude bojovať o titul - ale to bola anomália.

To isté je dnes so závodmi - každý čaká, že v každom závode bude 150 predbiehacích manévrov, ale to nie je reálne pri konštrukterskej sérii ako je F1. Už tak je počet predbiehaní väčší ako v minulosti.

2 Likes

Mal som to napisat presnejsie - umyselne spomalovanie supera v prospech lepsieho vysledku timoveho kolegu, na ukor mojho vlastneho vysledku.

Tam je problematicka ta motivacia. Nepaci sa mi to rozlozenie sil, ked v jednom time nechaju boch jadzcov bojovat o vitazstva, body, titul, a v druhom time doslova obetuju sance jedneho jazdca na vysledok v prospech timoveho. Some ste ta generacia, co sa ozyvala, ked Barichello pustil pred seba Schumachera za poslendouz akrutou.

V pripade 2016 tam zamerne spomalovanie supera sice bolo, avsak ani nahodou sa tu nebavime o sekundach spomalovania. A ano povedzme, ze je to osemetne.

Ako som uz vyssie napisal, ta situacia z 2016 nie je taka do oci bijuca. A neslo tam o spomalovanie o 10 sekund v niekolkych zakrutach, ako napriklad v pripade Perez/Hamilton v Abu Dhabi 2021, a neslo tam o suboj nosica vody s hlavnym superom timovej jednotky v boji o titul. Kym v pripade havarie medzi Perez/Hamilton 2021, alebo Albon/Russell 2025 hrozilo len to, ze vypadne dvojka ktora sa obetovavala v prospech kolegu, a s nou aj hlavny super, no ten jazdec na ktoreho sa islo bol safe.

V pripade 2016 to bol suboj medzi Hamiltonom a Rosbergom, v ktorom Hamilton “mierne” spomaloval Rosberga, cim umoznil tretiemu (ak sa nemyim Vettellovi?) byt na dostrel, ale ziadne harakiri manevre sa tam nekonali. A ak by tam aj doslo k havarii medzi Rosbergom a Hamiltonom, a obaja vypadnu, tak sa Rosberg stane majstrom, ziadny pruser…

Cize ano, preto som to nespomenul, lebo sa mi to nehodilo do storky. Storka je o niecom inom.

A este ani ta situacia v Abu Dhabi 2021 mi az tak moc nevadila, lebo sme si povedali, ze,zaujimavy tah zo strany Red Bullu, ktory napokon Verstappenovi vyhral titul. Jeden krat to prezijeme… No rozmohlo sa nam to extremnym sposobom… Az tak, ze to uz vadi… Apson mne.

Nijak se o to hadat nebudu, je to osobni nazor kazdeho. To je treba respektovat. Za me je Monte Carlo zkratka zbytecny podnik a muze byt ze jsem v mensine.

Jen si myslim, ze pokud by zbylych 24 trati, melo obdobny prubeh, tak F1 neprezije rok. Ale treba se pletu.

Edit. To melo patrit @rHapo . K tvemu prispevku nemam nic. Kazdemu vadi neco jineho. Ale asi co popisujes nebude uplne fer.

1 Like

No dobre, keď už chcú špeciálne pravidlá pre Monako a všetci poukazujú na problém s veľkosťou monopostov, tak dajme pravidlo, že sa bude pretekať na autách staršej generácie, roky 2000-2010

Je tu taká zábava; ako môžete vidieť, mali sme tu plné tribúny. Diváci sú všade; na balkónoch, na jachtách, je tu skvelé jedlo, pitie a vôbec všetko,” zdôraznil Toto Wolff.
Podľa šéfa Mercedesu by Formula 1 mohla byť aj veľmi kreatívna a spraviť z VC Monaka ešte špecifickejšie podujatie. Vidím však pozitíva: Toto je neuveriteľné divadlo,”* zopakoval Wolff.
Neuveriteľné divadlo však v nedeľu sledujú len celebrity, boháči na jachtách a pár tisícok priaznivcov na okruhu. Miliónom divákov po celom svete sa pri bežnej VC Monaka chce spať. Počas tejto nedele sledovali ešte aj úmyselné zdržovanie.

Myslím, že tohle by vyřešilo pouze to, že závod v Monaku se sice zanechá, ale nebude se počítat do šampionátu. Bude šou, celebrity, byznys a zachová se tradice a zároveň nebudeme předstírat, že to má něco společného se sportem.