Prínos HAAS-u v F1 je doslova 0 a mohli by sme ho zhodnotiť ako zbytočný ba priam až nežiadúci.
Ich development je nulový, ich výkonnosť je smiešna. Kým iné teamy dokážu prinášať zaujímavé riešenia, snažia sa inovovať, investujú do infraštruktúry/budúcnosti (AM = ich zadné krídlo, výstavba, pozícia na začiatku roka, angažovanie rôznych šp1čkových inžinierov zo zvyšku gridu), alebo dokážu viac či menej občas prekvapiť vzhľadom na ich veľkosť a priniesť zaujímavý výsledok (Williams/Albon), prípadne aspoň slúžia “aspoň” ako “development program” pre mladých (AT, Williams) tak tu sa nedá rozprávať naozaj o ničom.
Áno, máme tu továrenský Alpine ktorý sa tiež moce a výsledky nič moc, máme tu AT ktoré je tesne pred transformáciou a teda som zvedavý ako dopadne ich prerod z “vychovávame jazdcov pre RB” na kvázi plnohodnotnú stajňu (a preto zatiaľ trpím angažovanie Ricciho, ale veľmi ľahko sa možu dostať do rovnakej pozície ako HAAS), resp. Sauber kde zase čakáme na prerod pod Audi ale je to aspoň niečo.
Nikto nečaká, že bude bojovať 10 teamov o vítazstvá, ale ako som uviedol na príkladoch vyššie, zvyšné teamy ktoré nemajú taký budget/zázemie a pod. aspoň prinášajú inú pridanú hodnotu do F1. Nevravím, že obrovskú ale aspoň niečo.
Možno som príliš kritický ale naozaj takú hodnotu (=nulovú, priam až negatívnu) akú má HAAS na gride nemá nikto iný ani omylom. Kým mali v teame aspoň potencionálne mladé talenty tak to bolo akceptovateľné ale aktuálne sa to nedá inak ohodnotiť…