Preco si to myslis?
v ktorych seriach jazdi maxo?
Williams není dost bohatý a od spolupráce s Mercedesem se dost odprostili. Letošní dobré výsledky je ve vývoji taky trochu omezí a hlavně ještě není od koho kopírovat.
Takže Verstappenovci si dali za cíl rozložit další tým, paráda.
To je ta správná úvaha. Všichni opomíjejí McLaren, ale to je správně a pro McLaren jen dobře.
McLaren se zdaleka nemusel soustředit na letošní vůz tak jako RedBull, Ferrari a Mercedes. Respektive McLaren mohl mnohem víc zdrojů přesměrovat na příští rok.
Navíc skutečnost, že zabanovali vychytávku ohledně chlazení pneu neznamená, že to McLaren nebude schopen udělat jiným způsobem.
Emil chystá vlastní tým a divil bych se, kdyby si tam nechtěl zajezdit.
Tady je to popsané trochu lépe.
Max Verstappen odhaluje pravdivý obsah rozhovorů Toto Wolffa
Jaký by měl smysl vyhodit Hornera, protože by odcházel Max? To, aby se tým rozložil komplet a neměli ani Maxe? Taková varianta mi nedává vůbec smysl
A to se Mercedesu vyplatí jo - vyplácet Verstappena a platit mu nehorázné peníze za situace, kdy jim klesají příjmy?
After a 30% slump in earnings in 2024, and 40% in its cars division, this year will see earnings fall even further, Mercedes-Benz said, expecting a rate of return in its car division of just 6-8%.
Já bych si s McL na příští rok zas tak jistý nebyl… Auto bude úplně jiné, navíc letos zjevně těží i z pár fíglů v šedé zóně, které jsou nyní v pořádku, ale od 2026 jsou zakázány (jde hlavně o ta kouzla s chlazením brzd a tím i pneu).
Podle mne moc není důvod, aby byli výrazně lepší než ostatní. U podvozku bych spíš koukal po Astonu, pokud Honda udělá slušný motor, tak může Aston s Neweym hodně překvapit. Mercedes zase může mít výhodu v motoru a první rok by ji měl mít i nad zákaznickými týmy. I kdyby jejich jednotky nijak nelimitoval, bude jim nějakou dobu trvat, než to sladí s komponenty, které si dělají sami.
Ferrari je otázka. No a RB s RBTP je vyloženě divoká karta, kde by mne upřímně nepřekvapilo vůbec nic (ale fakt vůbec nic - ani titul, ani 11 místo v týmech)…
Je spousta věcí do kterých obyčejný divá a fanoušek vůbec nevidí.
Třeba Ferrari se Hamík vyplatil prý ještě dříve než za ně odjel první závod.
V F1 je za posledných cca. 25 rokov probližne rovnaký počet zranených jazdcov ako napr. vo WEC. Takže z tohto hľadiska F1 určite nie je žiadnou “prechádzkou po móle,” ale rovnako nebezpečný šport ako druhá najvýznamnejšia séria.
Jenže si taky můžeme připomenout havárii Roberta Kubici a v takovém případě nastává týmu velice vážný problém.
K tomu jak se Lewis Ferrari vyplatil okamžitě - je otázka, jak se to bere. On se vyplatil z hlediska růstu dosahu sociálních médií (což by jinak stálo peníze), po jistou dobu rostly i akcie, k tomu spousta merche. Ale dost pochybuji, že by jim narostly zisky z výroby - vyprodáno měli už předtím a rozhodně pod dojmem příchodu LH novou továrnu pro vyšší kapacitu neudělali. A mimochodem ty akcie sice v únoru vyletěly zprvu jako raketa, ale po tomto skoku přišel krutý propad. Sice se to zase stabilizovalo a opět narostlo, ale nejsou nyní o nic výše, než v nejlepších částech roku 2024, kdy o LH řeč nešla.
Podle mne byl přichod Lewise do Ferrari spíš jistou demonstrací síly a věcí image, ale ekonomicky to nejspíš zas tak idylické nebude. Ono dost naznačuje i jednání s Tottem předtím - LH chtěl delší smlouvu, pak roli trvalého ambasadora, ale bylo mu to odmítnuto. Jsou v Mercedesu hlupáci anebo si spíše spočítali přínos Lewise realističtěji?
Akcie asi nebudou dost směrodatné, na jejích výši má vliv spoustu jiných vlivů, která s F1 vůbec nemusí mít něco společného.
Ale vezměme si příklad třeba z Péreze.
Když ho vykopli, tak RB musí vyplatit prý 18 mega. Toho ale nahradili jezdcem za jedno mega, takže teoreticky šul nul.
Jenže bez Péra RB mohl přijít o sponzora, který dával RB třeba 150 mega a to už je pro tým ta skutečně důležitá ztráta.
Odepisovat McLaren podle mě není úplně na místě.
Jak se ukázalo, základním stavebním kamenem dominance RedBullu byla dvojice Marshall + Newey.
Co vim o to se rad podelim, mel bys byt vdecny za info z prvni ruky.
Neodepisuji McL, jen nejsem přesvědčen o tom, zda jsou fakt pro příští rok jeden z možných favoritů (jak se často objevuje)… A upřímně o tom spíš pochybuji, ale to neznamená odpis - i kdyby je například v roce 2026 porazil Mercedes, tak už další rok po vychytání věcí kolem pohonu to může být pro McL lepší.
Tak ten únorový rychlý skok akcií byl o LH na 100% (a i pak pád, kdy leckomu došlo, jak málo to znamená). Jiné vlivy bych viděl spíš pak v tom následujícím opětném růstu a jisté stabilizaci, tam už hrála větší roli “klasická ekonomika”.
Sponzoři jsou fajn a příklad s Checem sedí, u něj to podstatné bylo. Popravdě u Lewise a Ferrari si až tak jistý nejsem, koneckonců největší posun ve sponzorech letos je ta sílící role HP, která pokud vím zrovna s Lewise přímo nesouvisí.
Já vliv akcií na jezdce nesleduji a věřím, že nový elitní jezdec na ně může celkem slušný vliv. Samozřejmě pouze chvilkově, protože lidé si rychle zvyknou a vše upadne do starých kolejí.
Se sponzory už to tak moc jednoduché není. Na sumy ani výběr jezdců žádné tabulky nejsou, ani by neplatily.
Ja si nemyslim, ze to suvisi s Verstappenom aj ked van Haren napisal, ze odchod Hornera nemusi znaenat zotrvanie Verstappena co indikuje, ze minimalne niekto z Verstappenovho tabora(Jos) chcel Hornyho prec.
Podla mna Minzlaf zbavil Hornyho pravomoci hned ako nadobudol moc to urobit z obav, aby sa Horner nezorientoval skor a nezabezpecil si podporu cez niekoho ineho. Napriklad cez dolezitych partnerov.