Vůně závodního benzínu

Závodní benzín mi voní, na rozdíl od běžného benzínu, ze kterého mě natahuje, z dětství mám v hlavě že typickou vůni toho závodního má na svědomí ricinový olej, který se přílévá do benzinu, neví někdo jestli je to pravda, co stojí za tou typickou vůní?

1 Like

Ano ricin se používal docela hojně. Především ve dvoutaktních motorech a snad nejvíce v motorech ESO pro plochou dráhu. Svého času byly ESA snad nejlepší motor na světě.

1 Like

Závody motokár to bylo něco pro mě, tam to jelo fest.

No já si právě plánuji koupit krosku dvoutakt a chci aby mi tak voněla :slight_smile: takže jsem na správné cestě, nevíš jestli se dají koupit i hotové směsi? Asi určitě ano, kdyby někdo věděl poradit byl bych vděčný :bowing_man:

Pěkná pálka, ty jo cca 230,- za litr :slight_smile: tohle je oficiální race palivo, to nechcu…to mi vonět nebude.

https://www.elfracing.cz/elf-mits-46-fim-50l

1 Like

Kup si ricinový olej a 1:30 do paliva…
Krásně voní, skvěle maže a pěkně ti znečistí motor.
Jsou mnohem lepší syntetické volby a taky voní…

Jeden paradox, lisuje se to ze semen Skočce, která obsahují ricin a je to nejjedovatější rostlina na světě.
Olej je v pohodě.
Běžně to mají lidi na zahrádkách a vůbec netuší že je 5 semen může zabít…

1 Like

Tohle bude cesta pro mě, míchat s benzinem v poměru 1:40, to uz jde.

https://www.mototechnika.cz/oleje-maziva/pu74165.html

Co jsem četl, tak určitě menší poměry 1:40, 1:50 aby to nezaprasilo motor.

Chci klasickou vůni, ne nějaký smradlavý syntetický hnus.

On se ricin používá v kosmetice, hustý.

Když myslíš … :smiley:

1 Like

Když to chcu tak to musím mít :sweat_smile:

1 Like

Tohle je tvůj tip, závodní verze, uvidíme…

Já používám Castrol power 1 racing

1 Like

Do čeho to leješ, co máš za stroj, dají se tyhle oleje lít i do běžných aut? Chtěl bych to vyzkoušet…

Jestli máš Trabanta a nebo Wartburga tak určitě, jinak bych to nezkoušel.

1 Like

Jinak ti určitě poradí @Ferda já nemůžu, mě u toho píchá u srdce :grinning:

Pozor na to, infarkt je tu hned.

Neporadím, já jsem ricin nikdy nepoužíval, jen vím, že se používal do závodních motorů a myslím že i do motůrků pro modely a letadélka.
Taky se ricinový olej používal jako projímadlo. Jen si nejsem jistý, zda z lékařských účelů, nebo ze škodolibosti. V každém případě s požadovanou vůní jakou požaduje @bob asi moc společného nemívá. :poop: :grin:

Jako, olej do motoru to nebyl co na mě povyskakovalo pri brouzdani jako prvni, ricin se dava do veci ve kterych bych ho necekal :eyes:

Když Triper napsal, že se jedná o jedovatou rostlinu, tak se dá odhadovat, že po jiné přípravě bude naopak hodně užitečná.

Hlavně se dává do kosmetiky atd. to jsem koukal.