Což není pravda, třeba Rob Marshall v McL
Já ještě doplním jednu klíčovou věc, která protistraně uniká. Když Newey a další projektují vozy, oni nezávodí. Nejsou to sportovci. Oni soupeří o to, kdo navrhne nejlepší technologický koncept. Ale to je sport asi stejně jako kdybych tvrdil, že Hemingway a Faulkner byli literární sportovci, kteří se utkali v závodě o nejlepší román. Takovou ptákovinu nikdo hlásat nebude. Sport se z F1 fakticky stává až v okamžiku, kdy se na trati utkají piloti.
Proto taky všichni koukáme na závody a ne na přímý přenos z Neweyho kanceláře se záběrem na jeho rýsovací stůl a zapnuté počítače.
To přeci záleží kdo a jak to má fandovsky raději. Ale o úspěch skutečně nebojuje jen jedinec, ale velká spousta lidí kteří jsou jednotlivými články řetězu, kolektivu. Některý je vidět více, některý méně, některý má větší dopad, některý menší, no výsledek je odrazem toho celého řetězu. Proto to vnímám jako týmový sport kde bojují jednotlivé týmy, tyto týmy maj vše ve svých rukách a je na nich soutěžit.
Ale to platí i v tom biatlonu, tam má taky každý realizační tým.
Však tu nikdo netvrdí, že štafeta v biatlonu není týmová
Ne tak moc, a běžec tvoří stále signifikantní rozdíl téměř vždy. Ale třeba s tou mázou může vzniknout problém kdy je rozdíl už příliš velký, pak se to taky často velmi zdůrazní.
Tak hlavně nejde porovnat přípravu lyží s vývojem monopostu, nastavování monopostu, vytváření strategií atd.
Ved debata nebola ze niekto tvrdi ze PK je prestiznejsi nez PJ ci podobne.
A otazka naozaj je, aj u PJ, kedy vyhra jazdec Ferrari a nie konkretny jazdec.
To ako je Ferrari ako tim neoddelitelnou, priam zakladnou sucastou F1, si pekne odbil ikonickostou, tym to vlastne nic neznamena.
Uz to (v dobrom) nechajme tak, vieme, ze k nicomu konsenzualnemu nedospejeme, ale myslim, ze viacmenej panuje zhoda aspon na tom, ze F1 nie je ani typicky individualny sport, ani timovy a tym by som tuto temu z mojej strany ukoncil
Btw. trochu mimo temy, ja mam inak niektore tvoje “filozoficke postrehy a vsuvky” rad. Niektore, lebo dakedy su (za mna) mimo podstaty a nevhodne, ale niekedy su zase vhodne a obohacujuce a rad si precitam aj take komentare (samozrejme, kazdy to vnima inak), pokial zostanu vecne a slusne.
To len aby bolo jasne, no nechcem tu temu radsej dalej rozvijat, uz teraz som stravil privela nedelneho casu k zbytocnej teme co je F1 za sport
Bretnix měl strašně dobrej point s tím, že kdyby jsi oddělil samotné pilotování a technologický vývoj, tak potom ty technologické závody nebudou sport ale jakási technologická soutěž.
Ale fakt mě příjde, že už se točíme v kruhu.
Jo tak jestli jsi mě vyčítal srovnání hokeje a fotbalu, tak potom co je tohle za srovnání?
Však to tu už bylo, autonomní soutěž značek, díval jsem se … než jim to kikslo po žlutých vlajkách.
Helmut bývalý závodník. Toto bývalý závodník. Tebou zmíněný Adrian jezdí závody veteránů. Oakes závodil ještě nedávno.
Všechno jsou to lidé, kteří do závodění dávají celé své srdce.
Vždyť každý závod vidíme jak se mechanici pachtí za každou tisícinou aby přezuli vůz co nejrychleji.
Vždyť se jedná o hrubou urážku všech, kteří se podílejí na úspěších svých vyslanců- jezdců.
Vždyť jsem ukázal na tu absurditu, že jedinec je zástupcem, který reprezentuje. To je tak v x věcech a nerozlišuje se to o čem se tu bavíme
Ty jsi až dnes přišel na to, že F1 je technologickým sportem? divný, že se monoposty vyvijí co?
Jinak, jsou šachy sport? Jestli jo, jakože jo, pak proč by nemohl být sport F1 s autonomním řízením? Mi přijde jako by jste tam vážně viděli jen jezdce a zbytek je kompars, jenže to fakt není, naopak
Nikoli, Ferdo, to, co tvrdím, je, že Helmut Marko nebo Adrian Newey nepilotují současné vozy F1 na trati = nejsou to účastníci závodění F1.
Jde jen o přesnou identifikaci rolí. To, že v minulosti někdo byl pilotem, případně si troufne na nějaký závod veteránů, je jiná věc, která s mými argumenty nesouvisí. Určitě nejde o nějaké znevažování.
@Matti Děkuji i za částečné uznání.
Jinak s tímto tématem končím, konec konců každý si to může vidět jak chce a můj pohled na F1 co by týmový sport stejně nezměníte Jo až budou v F1 stejná auta, pak rozhodně půjde o individuální jezdecký šampionát
Kdo chce ale v dnešní F1 vidět jen jezdce, jeho věc, proč ne. Pak mu ale uniká v F1 dost věcí
Emil je vyslancem týmu stejně jako třeba prezident státu. Ten taky necestuje po světě jen pro vlastní blaho i když si zrovna v tomto případě nejsem moc jistý.
Emil není samostatnou jednotkou. Tou může být doma s Tetrisem v ruce, ale určitě né v týmu F1.
Aha, Adrian Newey není součástí závodění F1. No tak tady někdo potvrdil, že nechápe co F1 je
Kdyby sis přečetl mé příspěvky, pochopil bys, že odděluji, jak ti připomněl i @Daaviid23, vývoj vozu a jeho přípravu jako jednu věc a samotné dění na trati, kde se střetávají pouze piloti v monopostech a nikdo jiný na tu trať kromě definovaných výjimek jako SC fyzicky nesmí. A fyzickém účastníkem dění na vlastním okruhu při samotném závodu Adrian Newey prostě není. V žádné klasifikaci pilotů po závodě ho nenajdeš, ani kdyby ses rozkrájel.
Je trapné, jak se snažíš zneužít cokoli, jen abys mohl lacině kopnout, a přitom máš sám kolikrát problém sledovat diskusi, pokud je trochu komplikovanější.
Ne, trapné je takhle “zneužít” arugment, že po závodní klasifikaci není vidět jméno Neweyho. Není, ale je tam jméno pilota a týmu. Tedy něco, co se snažíš popřít celou dobu, že je vidět jen pilot.