To je právě ten paradox F1. Reálně technika dělá větší rozdíl než je přínos pilota, ale i přesto je PJ výrazně více sledovaný než PK.
I historicky byl nejdříve PJ a až potom “uměle” byl přidán PK.
Co je, objevil jsi nove slovo? Ale ve vasem pripade tam mas spatne pismenko.
Vy nechodite do Mensy, ale do Menzy.
X
Koukám, že jsi se rozhodl prorazit dno tohoto webu
S tymto som OK a respektujem, len nevidim dovod si vyberat, nakolko F1 nie je individualny sport a sam sa tak dokonca ani nedefinuje, to by bolo tiez fajn konecne zacat respektovat.
Uvod co pises, vnimame rovnako, ja zase kebyze musim, pisem ze blizsie to ma k timovemu sportu. Neexistuje oddelit vykon jazdca od vykonu jeho monopostu a timu, ten je extremne dolezity.
Ak by nebol, tak by uz Maxa nevideli, ci nechceli vidiet v inom time, ze? Ved je to boj jednotlivcov a timy su sekundarne…
David, preco fandis Ferrari?
@Bretnix preco sa tolko rokov neustale vsetci pytaju, kedy uz Ferrari ziska konecne titul?
Myslite, ze pre vacsinu tifosi bude dolezite kto pre nich ten titul ziska, alebo to, ze to bude titul pre Ferrari?
Ale fakt zbytocne pokracovat, uz sa vsetci opakujeme Nastastie vacsina slusne.
Vyberat si nemusime, F1 je specificky hybrid a atraktivita/prestiznost neurcuje dominantny faktor uspechu.
My si mužeme dovolit obojí, ty ani jedno.
X
X
Buď ti už regulerně hráblo, nebo ses plně odkopal
Nervičky tečou a pomalu si sbírá na BAN.
… takže se shodneme Čili koukat na to optikou individuálního sportu je tak zjednodušené až je to mylné. To platí u motorsportu kde mají jezdci stejnou techniku, v rámci možností, F1 má prostě těžisko jinde než především v jezdci.
Jde jen o rozvinutí určité podstaty. Na příkladu s lyžemi to pochopíš líp. Ty lyže taky někdo připravuje, a přesto biatlon není vnímán primárně jako soupeření týmů Norů, Švédů apod. Komplikovanost monopostů představuje daleko vyšší stupeň, ale je to jen stupňování v rámci úvodního rozdílu. Můžeš si představit situaci, že v biatlonu někdo umožní používat různé pušky a do hry se vloží více výrobců a někteří vybaví své sportovce lepšími zbraněmi, jiné horšími, což výrazně ovlivní výsledky. A přesto bude biatlon fungovat jako závodění jednotlivých sportovců a ne výrobců zbraní. Něco podobného se ostatně stalo v plaveckých disciplínách, že? Kde výsledky ovlivňovaly celotělové plavecké úbory ze speciálních materiálů, takže někteří plavci (z chudších zemí) měli smůlu a jiní naopak výhodu. A přesto to byly stále závody jednotlivců. (Později byly tyto speciály zakázány.)
V F1 pochopitelně technická stránka věci dosahuje jiného stupně, to odráží PK. Ale na trati probíhá soupeření jednotlivců a rozdíl v kvalitě techniky tvoří vstupní faktor, který je součástí hry. Prostě tam soupeří jednotlivci, kteří v rámci hry nemají “rovné” podmínky. Je to součást hry, kterou diváci akceptují. Ale mistry světa za Red Bull byli SV a MV, nikoli Andrian Newey.
Kdyby tomu tak nebylo, pak by F1 byla hlavně sportem konstruktérů a pilot by byl jen doplňkovou funkcí k vozu. Výhledově bys ho mohl klidně nahradit autonomním řízením a vyšlo by to nastejno, na trati by se pořád proháněly vozy různých týmů.
Jenže nastejno to nevyjde.
Já bych to uzavřel s tím, že svět je (jako vždycky) složitější než abychom něco rozřadili jen do dvou škatulek. Motorsport je holt speciální.
@Situs
stejně jako mě se Matti ptá, proč teda fandím týmu když vidím F1 jako individuální sport, tak stejně se můžu zeptat já, proč vy jste ultras jednoho nejmenovaného jezdce, když je F1 týmový sport?
Protože víme, že jedinec není víc, než tým.
Ale to je pouze otázka daná ikonickým postavením značky Ferrari.
A navíc ta otázka stejně zní: kdy v PJ vyhraje pilot, který pilotuje Ferrari?
Ne, ona opravdu nezní, kdy Ferrari vyhraje PK.
To je sekundární trofej.
Navíc ikonický status Ferrari je sociologický fenomén, nikoli definující podmínka F1 jakožto sportu. F1 zůstane efjedniřkou, i kdyby Ferrari zítra zkrachovalo a přestalo existovat.
Protože já raději fandím konkrétním lidem, které vyjadřují emoce a já je tak sdílím. Proto se zaměřuji na jednotlivce než na značku. Ale když mi tam sedne více jedinců, ztotožním to s týmem, to ale také může rychle vyprchat když přijde jiné složení.
Dobře, děkuji. Toto si zaarchivuji a ve vhodné chvíli použiji.
Já tohle nikdy nepopíral. Kdyby tým nedal Maxovi šanci, tak si o víkendech maximálně mlátíš hlavou o zeď místo koukání na F1.
Každý, kdo dochází na toto fórum, si může představit jednoduchý hypotetický (a technologicky výhledově realistický) scénář: v příští sezóně budou mít všechny vozy autonomní řízení a AI modul pro speciální situace (předjíždění). Vozy budou stále projektovat lidé, ale na trati během závodu v kokpitech žádní lidé sedět nebudou. Pořád to budou McLaren, Ferrari, Aston Martin nebo Red Bull. ale nebude tam žádný Verstappen, žádný Alonso, žádný Norris.
Kdo se na to bude dívat?
Kdo vydrží 24 závodů, než se rozhodně o vítězi sezóny?
Kdo to bude považovat za motosport a ne pouhou technologickou exhibici, pojízdný salon formulí?
Přitom na trati budou stále jezdit různé monoposty F1 o to, kdo dříve dojede do cíle.
Takže je to sice týmová soutěž ale reprezentována veskrze jednotlivci?
Tohle je zásadní argument. Celkový výsledek je práce celého týmu ale pro veřejnost je výsledek prezentován skrze pilota. Není náhoda, že pilot má o řád vyšší plat než kdokoliv jiný z týmu.
Dejve, tak jinak. Kdo v parlamentní republice “řídí” stát? Vláda. Vládu reprezentují jedinci. Nechápu co tu s Brtenixem neustále kličkujete do nesmyslů