Vettel: Vyzerá to tak, že o titul si to rozdajú Max a Lando | Magazín F1 - F1online.sk

Bretnix, skusim ako-tak strucne hoci si napisal vela, lebo ako vidis, dlhodobo pisem, ze zbytocna debata a F1 sa neda skatulkovat.

Zacnem hned tvojim pristupom.
Chybou “mojej” uvahy je, ze to je uvaha umelej inteligencie.
Rovnako tak, by si mal teda napisat oficialnej stranke F1, asi o tom tiez nic nevedia.

Dlhodobo najvacsiu fanusikovsku zakladnu F1 ma Ferrari, niektori to nazyvaju ako synonymum.
Dost zvlastne na individualny sport…

Tebou spominane sporty su natolko ine, ze do absudnych porovnavani a diskusie sa nebudem pustat.
Vedia to aj jazdci, preto tak casto hovoria v mnoznom cisle a na stupni vitazov su spolu so zastupcom timu a hraju sa 2 hymny.
Navyse v tomto sporte je technika viac, nez sportovec a tu ma na svedomi tim.
A ten je dolezity nie len pred VC, ale extremne dolezity aj POCAS zavodu, aj preto tolko zaberov na predstavitelov timov, mechanikov, radio komunikacie atd. a samozrejme aj preto mame PK. PJ je sice atraktivnejsi, to ma vsak ine dovody a neurcuje to dolezitost faktorov.

3 Likes

Zase si namiesto argumentov (ten vidim stale iba jeden dokola a popri tom ignorovanie kopy protiargumentov) predviedol aroganciu a nadradenost a ze tvoj nazor je viac nez.mnohych inych, vratane oficialnej stranky F1, tiez gratulujem :wink:

6 Likes

De facto se ti podařilo uhnout před každým poukazem, který jsem vznesl. Včetně podstatného rozdílu mezi “týmovým úsilím” a “týmovým sportem”, tyto pojmy opravdu nelze zaměňovat, a podstatou dění na trati. Ostatně na věc se lze podívat i historicky, a tím historicky myslím vznik samotného konceptu sportu - a tady budeš muset jít k antickým kořenům. Protože to, co se odehrává na trati, je fakticky jen variantou původních závodů mezi řeckými atlety. Jen ti, o kterých se bavíme, jezdí v autech.

Kolektivní rozměr v podobě týmů odráží PK, ale hrotem závodění je souboj individuí na trati. Srovnávat ho s kolektivními sporty v obvyklém slova smyslu je silně zavádějící, protože na fotbalovém hřišti proti sobě určitě během 120 minut boje nestojí deset týmů.

Problém s AI je samozřejmě v tom, že ona ti vygeneruje určitá fakta, ale tady jde o interpretaci, váhu a úplnost těchto faktů. Jakkoli se malá smečka, která ti tu přizvukuje, těmto kontextuálním a sémantickým faktorům posmívá (a samozřejmě v diskusi tohoto typu není schopna držet krok, protože je to nad její síly; možná zvládne nějaký infantilní gif nebo rádoby vtipnou průpovídku).

Všechno začalo jen tím že jsem viděl neadresovanou otázku zda je F1 týmový sport, a já odpověděl že rozhodně :smile: Přiznám se že jsem netušil jak mnoho jsem si dovolil a jakou blbost jsem prý napsal :man_shrugging: No trvám na tom :stuck_out_tongue_closed_eyes:

4 Likes

Také bych pro @Matti doplnil, že F1 není definována pouze strukturou svého fungování, ale také zásadní složkou v podobě vnímání adresátů, což je veřejnost, která sleduje závody a šířeji i dění v F1. A tady rozhodně existuje zásadní orientace na individuální soupeření pilotů na trati. Tou ustavující otázkou je: KDO (= který pilot) vyhraje závod/stane se mistrem světa? A KDO (který pilot) s ním bude reálně soupeřit?

Ale to jen potvrzuje, že F1 nechápou a očividně nemají ani snahu pochopit viz @Bretnix a jeho nesmyslné výroky

2 Likes

To predsa celu dobu robia ti, co F1 je individualny sport. Ziadna reakcia na uvedene fakty.

Ja som sa k niektorym tvojim bodom vyjadril, mozno si to v rychlosti nezachytil.
A opat, celu dobu pisem ze F1 je specificka a neda sa skatulkovat, nieco ako hybrid.
Ved ono sa vobec nevylucuje, ze rozhodujuci faktor je timove usilie (PK), v ramci ktoreho bojuju aj jednotlivci o PJ.
Tvrdenie ze F1 je proste individualny sport a smitec je mimo reality.
A ja zase nikde netvrdim, ze je to cisto/klasicky timovy sport.
Ten hrot (PJ) ktory spominas, je atraktivita a z toho vyplyvajuca prestiz.
Tu skor urcuje ludska prirodzenost (emocie) a nie je meradlom dolezitosti jednotlivych faktorov v F1.
Ked davas rozne odbocky, tak podobne to mas napr. aj s filmami. Ziskavaju ocenenia kvality automaticky tie najatraktivnejsie (s naj trzbami) filmy? Samozrejme ze nie…

Ale uz by sme sa tocili v kruhu, na to, ze mi pride ta tema zbytocna, som sa rozpisal uz az az a svoj nazor som viac x vyjadril jasne a slusne (som rad ze aj ty hoci sa v tomto nezhodneme) :slight_smile:

1 Like

2 Likes

Co to zase placas o jednom argumentu. Si to vlakno precti. Neni muj problem ze tomu nerozimis. :wink:

Argumentu jsem vam sem vypsal neurekom. To ze je nechapete a neustale sem motate veci, ktere nikdo nezpochybnuje za to nemuzu.

Jediny co omylate porad dokola je ze konstrukteri sta vi auto a piloti vyuzivaji team k dosazeni cile.

A mluvim s vami tak, abyste to pochopili. Co se vam na tom nelibi. Nebudu ti sem vypisovat argumenty dokola, kdyz vim ze jim stejne nerozumis a ani na ne nedokazes reagovat.

Proc si myslelis ze jsi skoncil v tom jejich kmeni. Proste tam intelektualne patris no to je cele. Ja to ocenuji, ze znas svoje limity, ale neni potreba se kvuli tomu na me zlobit. :wink:

@Matti vítej v Mense. :kissing_heart:

6 Likes

Ach jo. Zrentgenoval jsem tvé texty velmi dobře. Není to zrovna Aristotelova metafyzika. Horší s tebou, protože nikde netvrdím, že F1 je čistě individuální sport a šmitec. Ale jádro závodění je dáno soubojem individuí, což vyplývá i z toho, jak je nastavena pozornost publika. Je to dáno historickou podstatou, z které čerpá i motosport.

Týmy stavějí auta apod. Vytvářejí podmínky technologicky náročného odvětví sportu. To nikdo nepopírá a je to vyjádřeno existencí PK, který reflektuje právě tuto stránku mince. Ale to, co se odehrává na trati, je souboj konkrétních pilotů vybavených touto technikou. Je to měření individuálních výkonů. To je vlastní jádro sportu. Tady soupeří jednotlivci. Kdyby tomu tak nebylo, pak by otázka, jestli v Číně dojely McLareny v pořadí Piastri Norris nebo Norris Piastri, byla irelevantní. Jenže není. Je to naopak zásadní otázka. Vyplývá z té stránky, kterou fakticky umenšuješ, ačkoli ona definuje pozornost diváka. Ta pozornost je nucena od některých prvků abstrahovat, takže otázka, jaké týmy reprezentují piloti A, B, C je kognitivně druhotná. Tím chci říct, že závodění by fungovalo i tehdy, kdyby piloti nejezdili za týmy, ale dostali každý identický monopost. Stále by to byl závod. Ale pokud na trať vyjedou vozy pilotované umělou inteligencí, každý se ti na takové závodění vykašle. I když vozy v tomto scénáři budou vznikat stejnou cestou jako doposud, jen budou autonomní.

Pokud by tvé poukazy byly správné, potom by závodění autonomních vozů McLaren, Ferrari apod. jako závod F1 obstálo, stále by to bylo soupeření různých provedení vozu F1, připravených týmy inženýrů, techniků, mechaniků apod.

Jenže neobstojí, protože to, na co se všichni primárně díváme, je soupeření lidských jedinců. Jen místo běhu v tretrách pilotují vozy, které předpokládají početný tým nutný k jejich vzniku. Z podstaty věci má F1 kolektivní komponentu, ale ta neumožňuje kvalifikovat ji jako primárně týmový sport. Je jím sekundárně. V samotném průběhu závodění je to nutné, ovšem doplňkové kritérium, jak dokazuje model s autonomními vozy (které jednou budou technologicky zvládnutou realitou).

Možná bude snadnější ilustrovat to na příkladu s šachy. Šachová partie dvou počítačových programů bude možná zajímavá pro teoretiky šachu nebo vývojáře AI. Ale pokud mají být šachy sport, pak na dvou stranách šachovnice budou muset lidští šachisté. A kolik mají mentorů, kteří jim pomáhají s přípravou, to je úplně jedno.

2 Likes

Velmi si sa opustil tiMur.
V teme som k tebe nic osobne neriesil a ty uz splietas kmene, opat nadradenost atd.
Naozaj ubohe tvrdenia, zalozene na tvojom pocite vynimocnosti a fakty a realita bokom. A ze kto je precitliveny a teatralny :smiley:

5 Likes

Nemyslím si, že jsem změnil postoj. Pořád si myslím, že F1 nezapadá úplně ani do jedné ze dvou kategorií, ale pokud si mám vybrat, tak to vidím na to, že F1 je blíže individuálně viděným sportům.

7 Likes

Naprosto správně. Argumentů ve prospěch tohoto závěru jsem výše snesl víc než dost, a podotýkám, že argumentů, které splňují technické nároky argumentace.

Ano, pokud F1 nerozumíš, koukneš na wikipedii a DtS, tak to takhle můžeš vnímat.

Ohledně F1, myslíš že je Adrian důležitější článek řetězu než jezdec? Individuum s větším dopadem? :thinking: Nebo motory 2014? Možná 2026? :open_mouth:

2 Likes

Tak proč Max letos zatím nevyhrál, pokud je to sport spíš individuální, než týmový?

1 Like

Ze stejného typu důvodu, proč J. T. Boe nevyhraje, pokud mu servismani blbě namažou lyže.

1 Like

Co ti na tom vadi? Proste jsi si tady masel pratele. Ja ti to preji.

Vy jste fakt divni, furt tady hodnotite kde koho. Jste vulgarni sprostaci a kdyz nekdo oceni, ze napric vasemu intelektu jste zapadli do spolecnosti sobe rovnych tak jste hystericti. :grinning:

Tak ja nevim, clovek se snazi a houby z toho. :man_shrugging:

Porovnáváš monopost F1 k lyžím?:grinning:

1 Like