Maxovi Verstappenovi stúpol tlak hneď vo štvrtok na úvod svojho mediálneho dňa. Holandský šampión z vlastnej tlačovej konferencie vyhodil novinára, ktorý mu na minuloročnej Veľkej cene Abú Zabí pil krv svojimi otázkami.
V dnešnej dobe si novinári myslia, že môžu všetko. Prestali platiť akékoľvek pravidlá ohľadom ich práce a absolútne nehľadia na pilotov alebo na to, čo povedia. Britský novinár, ktorý sa na neho priblblo usmieval v Abu Dhabi po tej otázke, narazil. Jediné čo chcú je senzácia. Rovnako ako Kravitz alebo celá Sky v 2021, ktorá dala do vianočnej reklamy Maxovu nehodu v Silverstone.
Jeho otázka v Abu Dhabi bola očakávaná, no ten priblblý úškrn, ktorý Max okomentoval, nemá nič s profesionalitou. Len sa odkopal ako typický britský provokatér.
Schumacher, Senna a mnohí ďalší by to nespravili inak.
Vo futbale sú konflikty hráčov alebo trénerov s novinármi častejšie a nikto z toho žiadnu senzáciu nerobí.
Ale no, sam si napisal ze otazka bola relevatna. Ako sa novinar ZATVARIL je uplne irelevantne. Vdaka novinarom mame reportaze a informacie od jazdcov a zo zakulisia velkej ceny, jazdci maju povinnost im byt k dispozicii, je to cast ich prace na tejto urovni ktoru robia pre miliony fanusikov na celom svete. Bez nich a takychto otazok by sou bola polovicna. V tomto pripade na strane Maxa nestojim, nakolko dana otazka, na ktoru sa Max uraza, bola na mieste. Nechceme, aby sa novinari bali nieco spytat lebo ich jazdec vyhodi z tlacovky. Toto je blby precedens.
Ale ako pozeram, miestna divocina ma radsej ovce co si nevedia povedat svoj nazor.
Otazka v AD bola legitimna, ale uskierat sa tam ako d3bil do zrkadla… Kazda akcia vyvolava reakciu a ked sa nemieni novinar chovat profesionalne, ma to dostat pripomenute. Okrem toho vsetci maju naskriptovane otazky, maju napisane co sa mozu a nemozu pytat a hlavne koho.
Je dost relevantne ako sa tvari ked nieco hovori alebo sa pyta. Ak sa uskrnal sposobom “haha, tam si si prehral titul ty hlupak, mal si vediet ako to dopadne a som rad ze ho ma Norris”, tak sa Verstappenovej reakcii nedivim.
Intonacia a vyraz tvare su velka cast komunikacie.bAsi uznas aj ty ze je rozdiel, ked pilot narazi do druheho a po zavode za nim pride a slusne vazne povie “Sorry” alebo pride s uskrnom na ksichte a “Haha sorry”
Vidis to a mne zase daleko viac vadia zaslepeni fanusikovia. Je to taky nesvar ze ked sa rozhodnem fandit nejakemu jazdcovi alebo klubu mam tendenciu ho obhajovat uplne pri vsetkom. To nie je spravne. Objektivitu aj odstup si treba vediet zachovat. Ked moj futbalovy klub robi blbosti, budem ho kritizovat. Ked fandim Maxovi, to neznamena ze vsetko co povie alebo ako sa zachova je spravne a je to borec. Pri Maxovi je to obzvlast vidiet, lebo kopeckrat spravil aj nejaku nechutnost na trati, a jeho fans ho tu obhajuju.
Teraz sa opieras o tom ze sa novinar po odpovedi vraj zaskeril (ani nevieme ako), no a co preboha? To ti dava pravo vyhodit ho z tlacovky?
Ja sa povazujem za Maxovho fanusika kvoli jeho jazdeckym schopnostiam, ale to neznamena ze ho obhajujem pri vsetkom, nakolko za tie roky vieme, aku ma povahu a ego.
Veru nie. Novinár má byť objektívny a nezaujatý. Ak sa začne uškŕňať, tak rozhodne nezaujatý nie je, ale má škodoradosť zo svojej otázky.
Bola to otázka, na ktorú Max odpovedal už viackrát a dokonca aj dopredu povedal svoj názor aj odpoveď na túto otázku. Jej opakované položenie malo jasný cieľ Maxa vyprovokovať. Úškrn novinára to len podčiarkol. Toto nie je novinárčina, ale bulvár.
Práveže konečne sa niekto z jazdcov ozval na priblblé dookola omieľané otázky, lebo z niektorých F1 novinárov je, ako som už spomenul, bulvár.
Presne tak, a keď spraví podľa mňa niečo cez, tak ho za to skritizujem. Ako viackrát v minulosti. Či už za incidenty na trati, vysielačky s inžinierom alebo aj za rozhovory, keď bol frustrovaný. Tu ale ide o zákernosť novinára v Abu Dhabi a stojím za Maxom.
Daj jeden príklad, kedy niekto z fans Maxa tu obhajoval nejakú jeho “nechutnosť” ako si to nazval. Pod tým si predstavujem napríklad Mexiko 2024 voči Norrisovi a za to tu dostal kritiku aj od svojich fans.