Verstappen pritvrdil: Ak sa vám páčia tieto pravidlá, nechápete, o čom je pretekanie | Magazín F1 - F1online.sk

Mohl bych reagovat, ale bylo by to na delší dobu a už mě bere spaní.
Nejspíše bych začal klasickým fofr klackem místo pádel pod volantem, pak bych přešel k posilovačům brzd a řízení. Samozřejmě bych neopomenul přítele na vysílačce, který radí jak najíždět do zatáčky, nebo upozorňuje na nedostatek paliva, přehřáté brzdy, život ohrožující vibrace ve volantu, přehřátou levou zadní gumu a studenou pravou přední. Nebo třeba na berličky pro pohodlné předjíždění. A a a a … tak dále a nejspíše bych připomenul další stovky lidí někde daleko mimo okruh, kteří se starají aby motor fungoval správně a dalšího jezdce na simulátoru, aby simulací závodu potvrdil, že práci stovek lidí nezhatí nějaký Petrov.

Ještě jsem se ani nerozepsal a už se mi ze současných vozů dělá silně nevolno.

2 lajkov

Dovolím si připomenout Jiřího Stodůlku, který byl v Tebou zmíněných skocích absolutní unikát. Vždycky jsem stával u největší houpačky, která nakopávala jezdce pořádně vysoko a nemohl se dočkat až zase pojede Stodůlka, který tam skákal asi o metr výše, než všichni ostatní.

Teda Ferdo, teď jsi mě probudil z letargie… Jestli tomu dobře rozumím, to jsou Tvoje návrhy k vylepšení současné situace? To přece nemůžeš myslet vážně, něco takového se prostě nikdy nevrátí a nikdo by s něčím takovým nejezdil (a ti, co s tím jezdili, jsou mrtví nebo nepoužitelní, při vší úctě). Nebo jsem to pochopila špatně? To je samozřejmě možné.

Když se podívám na dnešní primadony, které hážou ručník do ringu jen proto, že jim brní prstíky, tak si taky nedokážu jaké by jezdci podávali po Monaku protesty, že mají od šalt páky rozedrané dlaně až do krve.
Ti by rovnou podávali na FIA trestní oznámení, že pořádá tak nehumánní závody.

No jo. Možná by dnešním jezdcům dokonce i vadilo, kdyby hořící auto s naštěstí už mrtvým kolegou pořadatelé jenom za provozu zaházeli pískem a po závodě ho vyhrabali, to se taky stalo…

Ale teď je teď, pravidla jsou jaká jsou, a kdekdo ví, co nechce. Nějak postrádám konkrétní a reálné návrhy změn, s výjimkou těch, které představila FIA, tj. po pár závodech vyhodnotit a případně upravit, co upravit půjde a bude na tom shoda. Stará auta, ať už z jakékoli minulé doby, prostě nikdo nevrátí, a nová, třeba i se spalováky, jsou otázkou několika let. Max nakonec ještě v týdnu mluvil podobně. Negativismus bez návrhů řešení je k ničemu.

1 lajk

Škoda, že tam nejsou i hmotnosti řidiče u ostatních týmů.

Ale tak Hadjar má 70,5kg, auto 716,5kg. Hadjara museli dovážit 11,5kg.
Takže čistě teoreticky váží auto RB 705kg bez řidiče a paliva.
To máme 787kg na startu bez paliva.

Norris resp. McLaren má 697,5kg. Ale je škoda, že nevíme, kolik váží Norris.
No rozhodně neváží 82kg, může vážit cca něco jak Piastri.

Myslím si, že auto McLarenu bude vážit okolo 690kg, takže jsou všichni na minimální hmotnosti.
To samé Alpine a Ferrari.

Takže RedBull má nějakých ±15kg navíc oproti konkurenci.

Carlos Sainz jr. zapísaný v Číňanovom zozname ako “Little Sain” nemá chybu :grinning_face:
a Ocon ako “Aokang” je tiež boží.

1 lajk

Do extrému hořících aut bych se vrátit určitě nechtěl. Myslím, že jsem jich viděl víc než je zdrávo za všechny tady.
Kdyby kyseliny nebyly těžké, tak by mi asi nevadily, ale v poměru cena-výkon žádný přínos kyselin nevidím a z ekologického hlediska už vůbec né.
Naopak aktívní aerodynymika se mi na současných vozech líbí hodně. Ta vytváří velký prostor pro chyby.
Podobným směrem bych hledal cestu budoucí F1. Nižší váha, méně přítlaku bez přísavného efektu a klidně i gumy, které tak moc nelepily, aby se zase jezdilo driftem. právě v driftech vidím tu pravou závodnickou krásu. A nemusí se jednat pouze o plochou dráhu a rallye, ale než natlačili ESP i do motorek, tak se jezdilo driftem i v Moto GP.

Tady je ukázka rádiové komunikace Emila se svým inženýrem. Bylo ba hodně zajímavé, kdyby jezdcům vzali vysílačky a nechali je na pospas vlastnímu umění.

Napjatá výměna Maxe Verstappena a Lambiase v netelevizním týmovém rádiu Velké ceny Číny

Max si neuvědomuje, že Austrálie je jenom jeden z mála okruhů, kde dochází k superclippingu.

Ok, proč ne. Teď ještě abychom si ujasnili, v jakém časovém horizontu se podobné změny teoreticky můžou odehrát, současná pravidla mají platit pět sezón. I kdyby se opravdu všichni shodli, že tudy cesta nevede, dřív než za tři roky by to určitě nebylo, a to by byl myslím hodně optimistický odhad (pořád se bavíme čistě teoreticky, co by kdyby, realita bude spíš taková, že zůstanou v platnosti celých pět let). Takže můžeme tři/pět let nadávat a předhánět se v ujišťování, jaká je to hrůza a že se na to od příště už nekoukáme, případně jsme se nekoukali, nebo to vzít jako jakoukoli jinou vývojovou etapu. Však bůhví, co vůbec bude, a netýká se jen F1… A kdo se dívat skutečně nebude, ten nebude, třeba se vrátí za pár let :woman_shrugging: . Stejně záleží nejvíc na tom, jestli se bude aspoň trochu bojovat o titul.

2 lajkov

Jo, a mmch - formulace typu “jestli se někomu tohle líbí, tak nerozumí, nechápe atd.” beru jako svého druhu nátlak. Každému se líbí něco jiného a pořád jde hlavně o zábavu pro masy, nedělejme z toho něco jiného.

2 lajkov

Lidi jsou ovce, ale taky jsou hodně přizpůsobiví, proto si na současné hnusy rychle zvyknou a přestanou remcat.
Týmy a hlavně motoráři do současných krámů vložili velké sumy peněz a proto žádné předčasné ukončení současné koncepce taky neočekávám.

1 lajk

Ze vsech stran slyset nadseni, do toho tady bude vzdy nekdo kdo bude rvat po zmene pravidel protoze mu nesedla, penize v cudu, nervy v kyblu, polorozpadly deprimovany tym, pet let zivota v haji, to plati hlavne pro modre frustraty ktere vede neschopny ubrecenec Emil se svymi odkrouzenymi tituly, jednim ukradenym a tak dale.

Nechci předbíhat událostem, ale u Emila právě vidíme podobnou souvislost s Vettelem. Ten se po zákazu foukaných difuzorů už taky nikdy moc nechytil.
Máme čekat u Emila podobný osud?

No, myslim ze to tak bude, jen bude zajimave sledovat jaky konicek si najde Emil, u Vettela to preslo do sbirani odpadku po zavodech na okruzich a rvani do medii jsem eko eko, pritom jsme ho nevideli ani jednou prochazet se kolem indicke reky kde misto ryb plavou odpadky.

Tipuji ze Emil najde zalibeni ve sneni o sedacce Mercedesu, i kdyz videt ze jeho problem neni auto, ale umeni to auto uridit, takze by se motal, stredopolaril ve druhe polovine pole tak nebo tak.

Jinak to ze Red Bull bude v haji bylo prece jasny vsem jen ne Emilovi, prakticky cele nove vedeni, bez Neweyho, novy motor, silna dvojka.

Dvojka umaštěnců tady bude plácat, co Verstappen zvládne, to nebo ono, hezký

1 lajk

Jestli Emilovi tyhle auta nesedí, tak by mě neudivilo, kdyby si dal po téhle sezóně pauzu a své místo přenechal Arvidovi. Přestup do Mercedesu už nemá význam, když jsou to technickým pojetím stejné žďorba jako RB.

@Ferda

Kluci, tenhle citát byste si měli uložit, protože je absolutně pravdivý. Ano, všem to bylo jasné…

Jen jsem zvědavý, kdo později přizná jak strašně jste se všichni mýlili. Budu tady a asi tušíte co vám napíšu :smiley:.

2 lajkov

Myslis petileta pauza? To by slo, ted kdyz si uziva zavodeni o P6 - P10 je krasne videt jak nikomu nechybi, vzdycky byl desnej vopruz sledovat ty jeho preslapy, i kdyz je delat nemusel.