Verstappen pritvrdil: Ak sa vám páčia tieto pravidlá, nechápete, o čom je pretekanie | Magazín F1 - F1online.sk

Na jednu stranu ho chápem, ale ak mu ide o DNA motošportu, tak mal pretekať aj roky predtým tak, aby pravidlá nemuseli so železnou pravidelnosťou upravovať tak, aby mu legitimizovali všetky tie “manévre” v brzdnej zóne, v appexe aj za ním….a hlavne mal o DNA spievať v Abu Dhabí 2021.

Možno to znie ako paradox, ale vďaka tohtoročným pravidlám sa F1 podobá na zlatú éru - kedy nezriedka pilot na pódiu dorazil do cieľa s jednokolovou stratou na víťaza a polovica roštu skončila pre poruchy a niektorí sa ani nekvalifikovali do preteku. No a úprimne, je mi vcelku jedno ako sa teraz cíti Max, Fernando, alebo Lewis vlani - je to len na nich či sa prispôsobia, alebo vyfičia do motokár za DNA motoršportu.

4 lajkov

no a o com to pretekanie teda je? nie o tom, postavit najlepsie auto, posadit don pokial mozno najlepsieho, alebo aspon dobreho jazdca ktori nepokazi pracu tisicok ludi a vyhra potom ten titul?

no a a uz od uplneho zaciatku formule 1, to auto sa stavia podla dopredu stanovenych pravidiel z toho je ten nazov “Formula”. tie pravidla sa kazdych par rokov vyraznejsie menia a vzdy to reflektuje dobu, postupne sa tie pravidla vyvijaju na zaklade roznych poziadavaniek, priani a sledovaneho ciela ktory sa snazia ti co na to maju vplyv dosiahnut.

o nicom inom jazda v f1 nieje, postavit podla pravidiel najrychlejsie auto a vyhrat titul

kto chce cistokrvne pretekanie kde rozhoduje vylucne kvalita jazdcov tak musi ist niekde inde, najlepsie tam kde su uplne identicke auta

2 lajkov

Presne tak, ale Hamilton nedrbal na pravidla a pod. ako to robi Max. Lewis velmi dobre vedel ze je to autom, a lepsie to nebude… Ale aspon nedaval primitivne vyhlasenia.

Max si mysli co, ze vdaka tymto vyhlaseniam sa zmenia o rok pravidla ci co? :smiley: Ci chce ospravedlnit svoj potencionalny odchod z F1 onedlho? :slight_smile: Ked je taky top mega intergalakticky pilot, jak o nom jeho fans tvrdia, poradi si so vsetkym a nebude plakat ako male dieta po 2VC. TO zatial nerobi ani Alonso a to je co povedat. :smiley:

3 lajkov

keby bol taky zasadovy a ferovy a hlavne keby tak dokonale ovladal pravidla ako sa to o nom snazia tvrdit jeho ultrafans, tak v AD 21 by musel odmietnut predbehnut lujza lebo predsa mu muselo byt jasne, ze doslo k poruseniu pravidiel a on ten najferovejsi z ferovych chraniacich dna f1 nemoze dopustit aby niekto vyhral titul vdaka poruseniu pravidiel :slight_smile:

1 lajk

To hej :slight_smile: , DRS pôsobilo tiež umelo, len ide o to, že toto pôsobí podobne, ak nie viac umelo.

Ako som to tu už párkrát omieľal, DRS bola v podstate nevyhnutnosť, a určite by som ho nechal, ak by sa chceli vrátiť k V8kám s KERSom, ale gro výkonu na zadnej náprave by mal tvoriť motor a nie softvér baterkového “vypľutia” :smiley: . (50/50 je podľa mňa kravina)

2 lajkov

Vec mozna bude mit nejaky svuj vyvoj, ale urcite ne nejak zasadni, tak nebo tak, jak uspesny muze byt tym, pilot ktery pohrda technickymi pravidly, nalada v tymu je pohrebni, progres bude vypadat stejne.

Súhlasím. Verstappen mi pripomína urazené dieťa, ktorému zobrali hračku. Na druhej strane obdivujem Alonsa, ktorý má niekoľko rokov smolu na monoposty a napriek tomu nestáca chuť zabojovať a pobiť sa s nepriazňou osudu.

2 lajkov

praveze nevratia ked je efektivnejsie nabit bateriu. Ten vzadu ma k dispozicii 0.5MJ navyse. Ked si to nachysta na rovinku tak je to 50kW rozdiel na celych 10s. To je priepastny rozdiel. Nikto nebude riesit predbiehanie “na brzdy”.

3 lajkov

Mám podobné pocity jako Max, jenže co s tím, že jo. Prostě taková F1 teď prostě je, zbývá jen frustrace :man_shrugging:

2 lajkov

Nefrustruj a fandi, na vyber jsou Mercedes nebo Ferrari.

Ferrari v austrálskej kvalifikácii a napokon aj v piatkovej bitke o šprintovú pole position doplatilo na to, ako pohonná jednotka manažovala energiu. Rozsah problémov dokonale ilustruje fakt, že Charles Leclerc na najdlhšej rovinke stratil 0,15 sekundy na Fernanda Alonsa s Hondou, ktorá je v tejto chvíli jednoznačne najhorším motorom v poli.

Po dvoch nezdaroch tak musel Charles Leclerc upraviť svoju taktiku. Po kvalifikácii vysvetľoval, že aby algoritmus v softvéri pohonnej jednotky “nezmiatol”, cielene sa musel krotiť. Keďže pohonná jednotka sa učí z predchádzajúcich kôl, ak pilot v priebehu kvalifikácie začne na to viac tlačiť a niektoré zákruty prejde inak a rýchlejšie, mení tým stratégiu čerpania a dobíjania batérií.

“Tieto autá sú v kvalifikácii veľmi chúlostivé. Najskôr si na to musíme trochu zvyknúť,” pustil sa do vysvetľovania Charles Leclerc. “Viac sa vypláca konzistentnosť, než keď nájdete niečo, čo ste v prvých dvoch častiach nespravili.”

Mám pocit, že dříve to byli jezdci, kteří rozhodovali o tom, kdy budou brzdit, kdy přidají a kde uberou. A když tak čtu komentář Charlese, kterého považuji, na rozdíl od tebe, za kompetentního o tom mluvit, tak mi přijde, že dnes to nejvíc záleží na nějakém pišišvorovi co si říká “Algoritmus”.

Ale já jsem v pohodě. Mně se ty souboje líbily. Ale pokud víc a víc pilotů bude říkat že je to souboj softwarů a ne aut a pilotů, tak to není nic pro mě.

Zkrátka a dobře se mi zdá, že si ze mě někdo dělá šprťouchlata. Ale to jsem já, a jak jsem psal :

Není nic špatného na tom, když se to líbí. Je to pokrok a nový svět. Svět AI a sofistikovaných algoritmů. Vždyť jsem psal že Max se plete.

Užili, lebo bojovali s rovnakým autom. Ale aj tak by si to užili oveľa viac keby mali autá napríklad z 2022, tam súboje Verstappen vs Leclerc na neskoré brzdy boli epické oproti tomuto. A možno ešte autá z 2014 éry alebo dokonca 2010.

Skrátka autá, kde ide primárne o to (pri malých rozdieloch) ako dobrý je pilot, ako dokáže pustiť neskoré brzdy alebo prejsť zákrutu a nachystať si výjazd. A nie autá, kde ide o to ako rozhodne softvér a kto dokáže lepšie plachtiť, aby ušetril baterku.

1 lajk

Budme k sobe uprimni, klasicka F1 skoncila v roce 1989 uvedenim poloautomatu Ferrari s razenim pod volantem a konec radici paky.

Tam snad bylo na miste breceni, dnesni format je stokrat akcnejsi nez bezduche krouzeni a nekonecne sebe oslavy Emila.

Mercedes odvedl nejlepsi praci, ostatni se musi zlepsit, jina cesta nevede, vlastne ano, nekonecne breceni a fnukani, to ale do F1 nepatri, presto si i tento zpusob boje nasel sve fanousky, v jejich sampionatu je na cele Emil, je tam totiz prihlaseny jediny sam :detective:

V Číne ma najviac bavil súboj ferari :laughing::laughing: ináč začiatok klasika…ferari odídu gumy lebo su agresívnejší v zákrutach..vlastne dohanaju straty z roviniek a mercedes unika….. no a po polke závodu nuda.. este ze verstapen odstúpil…bolo o čom písať…

..Max má jednoznačne pravdu, to už nie sú piloti,ale manažéri,…:face_with_peeking_eye::racing_car:

4 lajkov

Čo taras. Situacia bola pre kazdeho rovnaká. Co koze Max ze Lujzko zabudol prezut?

Úžasné manévre. Ktory si pamätáte ako naj? Lujzo na Karola v 21 kole akebo Karol na Lujza v 21 kole alebo Lujzo na Karola v 21 kole? :joy: Asi tak k tejto umeline

Do kamene tesat. Kde to můžu podepsat :smile: ?

1 lajk

Inak odkedy nieje vpredu Verstappen tak zrazu nemusia každý súboj riešiť komisári.. Nikto si neskracuje trať všetci bojujú v rámci limitov trate

3 lajkov

Ty si mimo ako aj táto elektrická debilina, ty si asi doteraz sledoval formulu E. Keď chcú mať elektrické autá, tak nech F1 zrušia celkom a nech si nechajú formulu E