Verstappen o flexibilnom krídle McLarenu: Veľa ľudí vidí to, čo aj ja | Magazín F1 - F1online.sk

V 2021 som to kritizoval preto, lebo to bola zmena pravidiel uprostred sezony voci niecomu, co nebolo vobec v rozpore s pravidlami. Ale ked nastavili taky precedens, tak ok a nech sa podla neho riadia aj dalej. Tym padom by som podla tohto precedensu ocakaval, ze upravia testy zadnych kridel, aby obmedzili ten ohyb McLarenu a ostatnych timov.

Tebe stale unika pointa. Podla mna stale netusis o com je zmena od VC Ciny a Japonska. Ta sa absolutne netyka celkoveho ohybu zadneho kridla, ale len klapky DRS, a teda je na to, aby timy nevyuzivali miniDRS, ktore je v rozpore s pravidlami, akurat na to doteraz neboli stanovene ziadne merania.

According to Article 3.15.17 of the 2025 Technical Regulations, if a vertical load of 75 kg is applied to each end of the main rear wing, the distance between the mainplane and flap (the so-called “slot gap”) must not vary by more than 2 mm.

Starting from the Shanghai GP, this tolerance will be drastically reduced to 0.5 mm. However, given the communication sent to teams on the morning of March 17, a temporary tolerance of 0.25 mm will be applied exclusively for the Chinese race before the full limit is enforced at the Japanese GP.

Cize touto zmenou len zabranili McLarenu vyuzivat ich miniDRS. Ale neriesi to ohyb zadneho kridla smerom dozadu.

Chapes? Lebo uz neviem ako ti to mam vysvetlit, ze to absolutne nema nic spolocne s tym, ci fandim RB alebo ci sa to tyka McLarenu.

Barcelona by zas mala menit predne kridla, ak sa nemylim, takze je to zas uplne o niecom inom, ale to je chyba FIA, mali to spravit poriadne a pred sezonou a nie takto postupne vzdy nieco ine upravovat.

Ano, kedze sa to v 2021 zaviedlo ako precedens, tak ocakavam, ze sa toho budu drzat. Keby sa to v 2021 neupravilo pocas sezony, tak dnes nemoze RB nic povedat, moze akurat tak vyvinut flexibilnejsie kridlo.

2 Likes

V tomto s tebou trochu nesúhlasím. Je rozdiel ak sa menia záťažové testy a rozdiel ak sa menia tolerancie. Za mňa je to ako s testom na alkohol pri šoférovaní… Ak máš mať raz 0 promile, tak je jedno ako ťa testujú… či dychovou skúškou, či odberom krvi. A je jedno kedy, či hneď či o 15 minút či o hodinu. Stále by si mal mať 0… V tomto prípade si myslím, že FIA má právo kedykoľvek testovať kohokoľvek a nemusí dopredu oznamovať kedy aké testy urobí… ale potom je tu druhá strana a v tomto s tebou súhlasím. Ak sa mení tolerancia ohybnosti, tak to FIA nemôže spraviť zo dňa na deň. Opäť príklad s alkoholom. Ak je raz tolerancia 0,10 promile… a ty máš 0,08… tak prejdeš…ale zrazu si niekto zmyslí pri testovaní že tolerancia je 0,05… a zrazu si podvodník… Preto by som odlišoval tieto dve veci…

1 Like

Len neviem k comu to cele ma smerovat :slight_smile:
O tom ani okrajovo debata nebola, inak ale samozrejme suhlasim.
A oni samozrejme upravou tych hodnot obmedzili flexibilitu.
Problem je, ak sa tu budu direktivy a pravidla menit pocas sezony ako na beziacom pase, lebo niekomu sa nieco nepozdava. Ak by sa opat menilo nieco k zadnym kridlam, tak sme v stave, ze za 9VC 3 zmeny (Barcelona predne), to je fakt chore kam to dospelo.
O flexibilite a problemami s nou sa vie roky (a viac x sa testy sprisnovali), cize sa to malo nastavit v minulosti ci pred sezonou a kontrolovat, nie saskovat pocas sezony.
Zakladna poznamka je: Splna McLaren a ine timy predpisy? Splna. Aj tak sa tu ale konspiruje a politikarci… :slight_smile:

Za mňa je nepochopiteľné, že vôbec k takýmto udalostiam tak často dochádza. Najmä po minuloročných debatách. Už dávno to nejak malo byť nastavené pred sezónou a tak to malo platiť celú sezónu. Na druhej strane si zase myslím, že sa z toho robí väčšie haló než v skutočnosti je… aj média trochu tomu prispievajú. Max by takisto nehovoril o tých krídlach keby mu to niekto nepodsúval. Holt o niečom sa písať musí a žijeme v dobe kedy tieto konšpirácie najlepšie predávajú… viď aj na tomto fóre…

2 Likes

Mozno je to zamer FIA, aby mala v rukave zolika na pripadnu dramatizaciu sampionatu. :sweat_smile:

Minulorocne casovanie VSC/SC pocas sprintu a pretekov v Brazilii bolo veeelmi okate.

Tu si zas nemyslim, ze Maxovi to niekto musi podsuvat. Max je Max, ked to chce povedat, tak to povie.

Media o tom vzdy boli, akurat rozmach technologii nam dava ovela viac informacii k dispozicii a nielen prostrednictvom masmedii. :slight_smile:

1 Like

A co asi tak může dělat? Přijít k monopostu McLarenu a začít provádět vlastní měření a udělovat tresty? Ta tvoje zaslepenost taky nemá chybu.

Robí, to čo robí. Jeho vec. Len niektorí z neho robia Pannu Orleánsku a Clinta Estwooda v jednom a je to zvláštne, lebo ak na nezrovnalosti poukázal niekto iný, vtedy dostal naložené najmä ak sa to týka RB. K tvojej zaslepenosti sa vyjadrovať nebudem.

1 Like

Chrlíš jen bonmoty a fráze. Vzhledem k tomu, že FIA zadní křídlo McLarenu dosud nekontrolovala, jak sděluje nový článek tady na stránkách, je Verstappenovo upozornění případné, včetně dovětku, že jde o kompetenci FIA. Můžeš to překrývat rádoby vtipnými obraty, ale z věcného hlediska má Verstappen k svým výrokům objektivní důvody.

1 Like

A akéže dôvody má Verstappen k svojim výrokom? Že on a veľa ľudí niečo vidia? To, že krídlo Mclarenu v Japonsku nebolo skontrolované, neznamená predsa, že bolo nelegálne. To potom môžeme to isté tvrdiť o ostatných neskontrolovaných monopostoch. Takže platí obligátne: “Nekecať a makať”.

1 Like

Hapruje ti logika. Verstappen poukázal na něco, co předkládá jako podezření, resp. hypotézu. A ta se nevyvrací nečinností, ale kontrolou.

Však povedz rovno. Verstappen bonzuje.

1 Like

Výrok na úrovni ZŠ, maximálně 7. třída. Blahopřeji.

3 Likes

Ja viem, že pravda bolí.

1 Like

A takhle to s tebou vždycky končí. Dětskými frázemi z tvé strany.

Hm. Argumenty došli, že. Alebo žiadne nie sú.

1 Like