In July 1994, the FIA announced that it had analyzed Benetton’s black boxes from Imola and found a launch control system in the software. It included what appeared to be a hidden trigger system which was highly suspicious.[27] During the investigation several discrepancies regarding the capabilities of the system were found, some even surprising Benetton. The investigation showed it could be switched on by a laptop PC, that Benetton’s menu did not reveal launch control as an option, and that it was an option but it was not visible (Option 13).[28] Although the team admitted the existence of the code, it argued it was redundant and could not be activated by Schumacher.[29] Benetton further stated that the driver’s aid was only used in testing and that it was elaborate in order to prevent it being switched on accidentally, and that the launch control could only be started by recompilation of the source code.[28] The rules at the time only prevented the use of traction control, not the existence of software that might be used to implement it. As the FIA had no proof it was being used, no action was taken.[29] The FIA ultimately issued a statement concerning the investigation of the alleged use of an automatic start system by Benetton at Imola. The conclusion was that “the best evidence is that Benetton Formula Ltd was not using ‘launch control’ at the 1994 San Marino Grand Prix”. Had the evidence proved otherwise, Benetton faced being excluded from the World Championships.[28]
Ale jasne budeme sa opierať o to čo povedal Verstappen. K tomu ešte ako teamovi kolega, no on to ale nepoužíval preto bol tak slabý ech to mi je fakticky doklad hahaha
Ironia je, ze ja som vobec neriesil a netvrdil (ako napr. Senna, Jos, ini…), ci robili daco ilegalne v 94 alebo nie, ale ze to bola kauza/kontroverzia (co bezohladu na pravdu ohladne kauzy ma vplyv na hodnotenie ludi) a to bolo oznacene za klamstvo a ze nemam sajnu, to je iny vesmir
Ak by to nebola kauza/kontroverzia, tak sa to neriesi aj po 30 rokoch, nevyjadruje sa k tomu kopa ludi a google neukaze pri vyhladavani milion vysledkov pri vyhladavani, lebo ved to kauza nebola… Netusim ci Jos hovori pravdu, ale tusim preco v Nemecku v 94 horel
Co řekne Jos je vždy pravda.
Lol iróniou je že taky ako ty to riešite 30 rokov neskor aj ked to bolo vyvratene pred 30 rokmi.
Je to fakt LOL, lebo zase na mna reagujes styl Schumi-fanboy, pritom ja som vobec neriesil a netvrdil (hoci tak zase o mne aj tak klamlivo pises), ci bola trakcna preukazatelne pouzivana a ak je daco vyvratene, tak maximalne to…
Vyvratit, ze to bola kauza a kontroverzia (lebo to je co som napisal, aj ked sa to snazis prekrucat) je kolosalny nezmysel popierajuci vtedajsiu realitu az doteraz a Google ti da jasnu odpoved ako to je naozaj vnimane vseobecne a nie len tebou. Posledny krat som k tejto teme reagoval, lebo ty si ides svoje dokola (co by sa este dalo, ak by si opakovane neprekrucal moje realne slova a nevkladal do nich co som nikdy nenapisal) a je jasne ze sa nezhodneme a ze si zaujaty…
Thank you captain obvious. Ja sa za to neskryvam. Vidim že ti zostalo len to nalepkovanie. Tak citujem teba “škoda” že nemáš cojones vyjadrit svoj nazor ale opieras sa celý cas o niečo čo niekto povedal čo je kontroverzia atd atd…
Porusim svoj zamer a este zareagujem.
Pises o nalepkovani, pritom som nevedel, koho si fanusik, len mi taky prisiel tvoj styl komunikacie a sam si vlastne uznal, ze som sa trafil, no prispevok predtym si ty mna nalepkoval/hadzal do vreca ako “taky ako ty to riesite 30 rokov”, pritom moj nazor ani nevies a neriesil som to…
Cela podstata problemu je, ze ty skratka nevies prekusnut, ze som bez dalsieho riesenia (lebo to ani zdaleka nebola podstata prispevku) a tvrdenia o podvadzani spomenul skutocnost, ze taka kauza tu sezonu bola a to niektorych urcite v nazore ovplyvnuje.
A vobec tu nejde o moj, ci tvoj nazor, ale ze vo vseobecnosti to tak je… Nielen u tejto kauzy a Schumiho.
Ale aby som to uzavrel z mojej strany zmierlivejsie, tak mozeme takto:
1, pre teba kauza/kontroverzia TK v sezone 94 vobec nebola a
2, Senna by pravdepodobne nebol v boji o titul lepsi nez Hill a teda nemal vyssiu sancu porazit Schumachera a ziskat titul
Ja to respektujem, ale v oboch bodoch si myslim opak a najma, nebola to podstata mojho prispevku, co ostatni pochopili, ako som to naozaj myslel… Nech si kazdy urobi nazor sam, peace
Matti, ale ja som to pochopil že to myslíš vo všeobecnosti že to je argument ľudí ale dalej si ten argument v mojich ociach obhajoval preto som to chcel s tebou rozobrať a vysvetliť si to. V žiadnom prípade nebolo mojim zaujmom útočiť na teba osobne. A ano prirovnal som ťa k tim konspiratorom pretože som vycitil že to beries ako fakt. Ak nie tak beriem späť. Aj ked si to posledným bodom potvrdil.
Uznal som to uz hned na začiatku ze som jeho fanúšik nemam za potrebu to ukrývať a preto aj citim za potrebu že by som niektore podozrenia voci nemu mal vyjasniť to vše.
Nie prekrutil si si to. To moj argument nebol ja som sa vyjadril ze hill bol pri schumacherovi blizko len kvoli tomu že bol msch ukrateny o to bodovat v 4gp a len z toho dovodu to bolo tesne ma body.
Osobne si mysli že keby to senna prežil ziadne administratívne diskvalifikacie by sa nekonali.
Jos by si toho možná ani nevšiml, ale Senna ano. Však to byl právě Senna, který dal podnět FIA k vyšetřování.
Výsledku se už bohužel nedožil, což bylo samozřejmě velkým štěstím pro Benetton.
Byla to spíše náhoda, že jsem si všiml jak se tahle dívenka jmenuje. Teprve pak mi vše docvaklo.
Áno senna sa nedožil toho že fia kauzu uzavrela totalnym zamietnutim obvineni bennetonu z pouzitia trakcnej kontroly. Vyššie to máš čierne na bielom.
K žádnému totálnímu zamítnutí obvinění nedošlo. Naopak FIA zakázanou elektroniku ve voze Benettonu našla a to dokonce plně funkční. Tahle elektronika byla před nechtěnými zraky záměrně zaheslovaná. Proč byla zakázaná elektronika krytá heslem dokáže pochopit i malé dítě.
K totalnemu zamietnutiu trakcnej kontroli došlo to len ty si špeciálne vynechal že našli program Launch control a namiesto toho si použil generalne slovo “zakazanej elektroniky” pretože ti to nepasuje do agendy.
Zbytečně se snažíš překrucovat historii slovíčkařením. Launch control taky spadal pod zakázanou elektroniku, takže jediné správné řešení bylo diskvalifikace Benettonu.
Tak ked to slovickarenie nezalezi preco sa ohanas niecim čo nieje pravda, argumentuj spravne tym launch control ktore bolo ako vyssie detailne popisane nikdy dokazane o pouzitiu, navyše to bolo nemožné za A zapnut z kokpitu a za B bolo by velmi jednoduche to dokazat z telemetrie. Nic take sa nestalo preto bol benneton z tohto obvinenia oslobodený.
Oficiální vyjádření FIA bylo.
Zakázaná a plně funkční elektronika se ve voze Benettonu našla. FIA se ale nepodařilo Benettonu prokázat použití zakázané elektroniky. Kdyby ale šla FIA do důsledku, tak by si bohatě vystačila s nalezením zakázené elektroniky.
Jenže FIA a hlavně Bernard potřebovali po úmrtí Senny dostat do F1 něco nového, proto Benetton s jejích podvodem hodili do autu. Však smrt Senny byl pro F1 pořádný průser a kdyby se k tomu ještě přidal podvodný tým, tak by se F1 pořádně snížila reputace.
Čiže si došiel k záveru že žiadna trakcna kontrola tam nebola. Super sme na jednej vlne konečne po dvoch rokoch.
Takych a dokazatelnych vyluceni by v tej f1 od vtedy ale bolo. Napriklad mclaren v 98 za treti pedal, mclaren a mugen pohanane timy v 99 a startovacia procedura. Michelin teamy v 03, bar v 04 za externu nadrz, mclaren za spy gate. Ale by sa nam to vrece rozdrhlo všakže, no o ine diskvalikacie neziadas lebo tam nejazdil schumacher vsakze ferda?
Mimochodom co mal Bernard s tím spoločne v tom čase bol vo ferrari?
Já jsem pouze došel k závěru, že podvádět se nesmí v životě, ani ve sportu.
Proto bych se cítil uboze obhajovat podvodníky a je zcela jedno jestli by se jednalo o můj oblíbený vůz P34, nebo o Colinové Lotusy, Adrianové díla, Ferrari, nebo McLareny.
U jezdců to mám nastavené stejně. Když některý z mých oblíbených udělal chybu, tak jsem nikdy neměl problém jejích chybu přiznat.
Jenže Ty obhajuješ podvodníky i samotný podvod jen kvůli Schumacherovi, proto se nediv, že takový přístup u mě neobstojí.
Kdy že to byl Bernard Ecclestone ve Ferrari?