Veľké veci sa stali skutočnosťou! Motory sa v roku 2027 zmenia | Magazín F1 - F1online.sk

Já jsem hlavně zvědavá, nakolik se naplní silácké prohlášení Sulayema, že o příštích motorových pravidlech FIA rozhodne bez konzultace s automobilkami. Docela by se mi líbilo, kdyby to tak bylo a automobilky se stáhly, mohlo by být aspoň opravdu tóčo :smile: ! Protože pochybuju, že by si nechaly vzít možnost využívat F1 jako pojízdnou laboratoř, proč taky.

1 lajk

To je pekné, že upravili pravidlá, ale to určite poškodí Ferrari …, takže budúca sezóna môže byť pre nich ešte horšia, lebo bude dôraz na spaľovacom motore … :frowning:

Už aj tak utrpeli výrazne tým, že im dali tých 5 sekúnd na štart a Ferrari stratilo svoju výhodu, pričom práve pre toto majú taký motor, aký majú … Predpokladám, že ak by Ferrari vedelo, že na štarte bude čas na roztáčanie turba, tak by asi nešli cestou menšieho turba, ako to majú dnes, ale kto mohol vedieť, že tie pravidlá zmenia takto na poslednú chvíľu, keď už nič nešlo zmeniť … :frowning:

hybridy sa vyrabaju pretoze sa kupuju. je tam dopyt. Emisie su nizsie pretoze je nizsia spotreba. Aby ma tu niekto zase nezabil - hybrid nie je vhodny na dialnicu. Nema tam ziaden zmysel.

nebud smesny, to je co ekoloby?

Víš co je například ekolobing postavený na hlavu? Že když vrtáme díru, kterou poteče ropa, tak musíme mazat všechny součásti vrtacího nářadí včetně kladiva nakonci řepkovým olejem… Jinak nám vezmou licenci :love_you_gesture:.

1 lajk

To nie je ziadna ekoloby, ale zdravy rozum. EU nema zasoby ropy, ale tony repkoveho oleja. Niekto musi stado usmernit.

Ano ano ďakujem za poopravenie. Teraz som sa splietol ja.

1 lajk

neni to mnozstvo energie, ktore mozes max. nabit resp. vybit v ramci jedneho kola ?

myslim, ze hlavnym hybatelom je progresivne politbyro v bruseli, ktore pokutuje emisie. takze vyrobcovia su nuteni vsade tlacit hybridy ci plugin hybridy.

Najlepsie je, ze progresivny bruselski popieraci reality tvrdia, ze baterkac ma nulove emisie

1 lajk

dalsi nezodpovedny ekoterorista. Dekady su zname studie, ktore hovoria, ze pokial pouzivas biopaliva prvej generacie (napr. ta tvoje repka) dopad na zivotne prostredie je horsi ako tazba a pouzivanie ropy. A taky by chcel usmernovat stado :joy: :sweat_smile:

1 lajk

je to maximalny rozdiel medzi plnou a prazdnou bateriou.

co to ma spolocne s ekologiou? ropu si v europe nevypestujes. repku ano. Ci to je zabalene do zelena je v podstate uplne jedno.
To mas ako s tym zatvaranim jadroviek v Nemecku. Statna agentura co bojovala proti jadru bola 100% sponzorovana Gazpromom.

myslis ako spominane zatvaranie jadrovych elektrarni v Nemecku? EU investuje do obnovitelnych zdrojov malo. Mala by ovela viac.

1 lajk

Jenže při výrobce řepkovice se často spotřebuje více nafty, než se podaří vypěstovat.
V tomto případě se nejedná o ekologii, ale o podporu zemědělců.

a vraj politbyro…

celkom ftipne, ked uvazime, ze tie pravidla su uz vonku nejaky ten piatok, a aj ludia co sleduju F1, su schopni sirit taketo bludy

no ja len, ze je to neekologicke.

Ropu sice nevypestujes, ale synteticka paliva vyrobit vies.

K tej statnej agenture, ktora bola podla teba platena Gazpromom, mas aj nejaky zdroj, ci sa ti len nieco snivalo ?

Ale mas pravdu, zatvaranie funkcnych jadroviek je kolosalny nezmysel. Co ja viem tak na to tlacili zeleni ekoteroristi a progresivni slnieckari.

Co sa tyka obnovitelnych zdrojov je tam velka otazok a komplikacii. Ich pretlacanie v energetike sposobilo, ze EU ma najdrahsiu elektrinu na svete (nasobne drahsiu nez konkurenti USSA alebo Cina). Vdaka tomu odchadza priemysel, vyroba elektrina sa znizuje.

Tvrdit, ze treba toho este viac …. :man_facepalming:

Stiftung Klima- und Umweltschutz MV . Tato agentura zohrala instumentalnu rolu v antikampani voci jadru. 100% bola financovana gazpromom.

Ano EU nema vlastne zdroje fosilnych paliv a su 2 sposoby ako si ich zabezpecit. Vystrielat moskovcanov z donbasu, z krymu a cierneho mora, (pripadne niekoho ineho z ineho uzemia bohateho na uhlovodiky), alebo masivne investovat do alternativy. Na prve EU nema vytlak takze nam ostava jedina realna alternativa. Inak EU strati aj zvysok suverenity, ktory este ma.

4 lajkov

Chapem to ak, ze k tomu Gazpromu nemas nic. Beriem, ze sa ti to snivalo.
Inak aj Rakusania svojho casu odmietli uz hotovu jadrovu elektraren a postavili miesto toho uholnu. Podla tvojej logiky urcite za to moze Gazprom.

Tu obludnost ohladom strielania ludi nebudem komentovat.

Co sa tyka tej nahrady fosilu.
Velmi krasny priklad je Nemecko. Zacali s masivnym investiciami do OZE pred rokom 2000. Dodnes v tom pokracuju.
Vysledok po vyse stvrtstoroci je:

• draha elektrina (a vdaka tomu aj my drahu EE)
  • zavislost na energetickych sustavach susednych krajin (ked nesvieti ci nefuka)
  • zalohy v podobe palenia zemneho plynu (dnes uz LNG ktore emisne stopa je snad horsia ako emisna stopa uhlia)
  • a stale obrovske emisie v energetike
    A samozrejme s tym spojene dosledky ako pokles vyroby (nielen priemyselnej).
    Dokonca uz aj samotny Merz to komentoval, ze je to obrovska katastrofa.

Takze tvrdit, ze toto je cesta, je podobne kolosalny nezmysel ako vypnutie fungujucich jadrovych elektrarni.

nebud lenivy, pozri si to sam. Bola to kauza v nemecku. Land zieht sich aus umstrittener Klimastiftung MV zurück | ndr.de

to co ty vesias na tvojich oblubenych slnieckarov bola moskovcanmi platena kampan. Ako vysledok bol NS2.

Kazdy si hladi svoje zaujmy. moskovcania chcu zarabat na uhlovodikoch a jadrove elektrarne bola velka prekazka. vtedy boli slnieckari v roli uzitocneho idiota. ruske peniaze veselo prudili do greenpeace a vselicoho mozneho len aby sa nemci zbavili jadra.

Dnes Nemci investuju to obnovitelnych zdrojov, co ma potencial znizit zavislost na uhlovodikoch. tak je to podobne len sa sere namiesto jadra a obnovitelne zdroje. EU nema inu moznost len to diverzifikovat.

Co sa tyka tejto poznamky

Najrv si vytiahni si hlavu z ruskej riti, potom to mozno bude zniet uprimne.

V tom clanku sa pise, ze nadacia bola zalozena v roku 2021.
Rozhodnutie vypnut jadrove elektrarne bolo asi tak 10 rokov predtym.
Ak zahodime moznost, ze nadacia z roku 2021 cestovala casom a ovplynovala rozhodnutie v minulosti, tak musime konstatovat, ze si zasa strelil capa.

Ano, problem su slnieckari, progresivci a ekoteroristi a podobna haved popierajuca realitu. Pretoze vysledkom su tie sialene rozhodnutia ako napriklad to co spravili nemci.
Pocul som aj hypotezu, ze progresivni bolsevici z bruselu su plateni Cinou, kedze tak vo velkom a ochotne dovazaju OZE stroje z Ciny. A este ich vsemozne aj nemozne dotuju aby sa toho doviezlo co najviac. Ale pokial nebudu relevatne dokazy, je to len hypoteza.

Co sa tyka toho OZE, ako som uz uviedol vyssie, na priklade nemecka vidime vysledky. Cakat, ze to prinesie nieco pozitivne je verit v utopiu. Dovody som uviedol.
Zatial to len nici hospodarstvo, vsetko zdrazuje a nici zivotnu uroven.

Kto chce strielat ludi a je plny nenavisti, bude asi riadne odpudiva ludska bytost. Mal by si na tom zapracovat.

vyzera to tak, ze si troska emocionalne investovany sudiac podla slovnika.

Kto konkretne je platen cinou?