Veľké veci sa stali skutočnosťou! Motory sa v roku 2027 zmenia | Magazín F1 - F1online.sk

Matúš Pavlíkdnes 16:56

Hotovo! FIA, FOM a dodávatelia motorov sa promptne dohodli na veľkých zmenách technických pravidiel pre rok 2027. Pomer výkonu 50 na 50, ktorý bol v podstate pomerom 54 na 46, bude v roku 2027 po veľkej kritike jazdcov a fanúšikov definitívne minulosťou. V budúcom roku sa výrazne zvýši výkon spaľovacieho motora a výrazne zníži výkon batérie.

Toto je sprievodná diskusia k pôvodnej téme na https://f1online.sk/clanky/233336/velke-veci-sa-stali-skutocnostou-motory-sa-v-roku-2027-zmenia

Ked bude baterka mensia, bude lahsia, tak by davalo zmysle skratit rázvor o dalcich 10, 20 cm plus zmensit vyrazne predne kridlo.

Kompetentní urobili v podstate len to, čo im Max Verstappen a Red Bull odporúčali už v roku 2023.

To bylo křiku, jak se RBR bojí svého motoru, jak jsou pozadu. Jak Max sleduje jen své cíle. Inu, zdá se že měli pravdu a Totův pokřik, byl jen takové politikaření.:grinning_face:

Ale tak co. Zase Mercedes ukázal, kdo umí nejlepší motor. :+1:

O to větší kredit nutno dát RBR a Maxovi, že urvali ty čtyři tituly. :+1:

2 lajkov

A jsme si jistí, že pak už to bude okej? :slightly_smiling_face:

Skvele, tato fraska je na urovni rozpoctu a reforiem, s ktorymi sa dovalili Liz Truss a Kwasi Kwarteng. Len by ma teda zaujimalo, ci by to ten salat vydrzal dlhsie, nez tieto pravidla.

Nejsme, ale jestli jsi čekal ještě něco víc, tak jsi větší naivka než já :squinting_face_with_tongue:

Já vlastně nevím, co jsem čekal. Wolf má dlouhé prsty :grin:

Super změna. Vítám to. :+1:

nedostatocne.
spalovak mal ist na +200kW a elektricka cast -150kW.
+50/-50 velky rozdiel neurobi, ale lepsie ako klincom do ucha…

1 lajk

Elektrickou cast meli vykuchat, nema to budoucnost.

2 lajkov

Kazdy rok to posunu o 50 a v 31 tam sulejman bude montovat v8cky

O čo sa zmenší baterka, o to sa bude musieť zväčšiť palivová nádrž. Budú mať dovolenú vyššiu spotrebu, tak budú potrebovať viac paliva. Navyše ak bude výkonnejší fosíl, budú musieť byť väčšie chladiče a tak ďalej. Ak bude aj slabšia rekuperácia, tak na zadnej náprave budú musieť byť silnejšie brzdy lebo elektrika nebude toľko brzdiť. Pre porovnanie formula E zadné brzdy vôbec nepotrebuje. Napriek týmto nevýhodám silnejšieho fosílu v motošporte je stále najdôležitejšie aby po rovinkách mohli ísť na plné gule. Snáď to bude budúci rok lepšie.

1 lajk

Zvýší se průtok paliva, ale už se nepíše o kolik se zvýší váha paliva.

Kapacita baterky je rovnaká už 13. rok (od roku 2014) – 4 MJ. Zmenší sa výkon elektromotora na 300 kW (z 350).

Tak zase berte v potaz , že motory a jejich okoli je na něco konstruováno , takže udělat větši změny rychle , je výkonnostně a spolehlivostně rizikové.

Např imho Ferrari zpomalí , má slabý spalovák.

Po tomhle absolutně nesystémovém rozhodnutí si jsem už absolutně jistý, že pravidla si určují výhradně výrobci motorů a navíc s cílem, aby to bylo co nejméně regulováno a tím vzniklo co nejvíce šedých zón.

Za mě skvělé, pro fanoušky špatné a vám tady to může být jedno, páč stejně netušíte o čem to je.

Dopadne to dobře , neboj. :grin:

Jak jsem napsal, z mého pohledu to je skvělé i teď, ale tady je pořád nějaká nespokojenost a nikdo není schopný definovat, s čím vlastně…