Vasseurovi dochádza trpezlivosť: Všetci vieme, že pán Horner hľadá prácu | Magazín F1 - F1online.sk

Chi chi, vy dva me vzdycky pobavite, ale mate smulu koukam na Blby a Blbejsi, zrovna jsem si vas predstavil v tech pastelovych oblecich, mate radi velke ptaky?

Tak to asi ty. Red Bull pod Hornerovým vedením v roku 2025 dve víťazstvá. Po odchode Hornera v od septembra 6 slovom šesť víťazstiev a reálne zapojenie Verstappena do boja o titul.

Hornerove výsledky máš popísané vyššie. Ak by ho vyrazili skôr, teraz špekulujem, tak možno Verstappen ten titul urve aj vďaka divným pravidlám Mclarenu.

2 lajkov

Fakt? Tak to je riadna anomália. Lebo všetci posudzujú podľa výsledkov. Najmä najväčší šéfovia a fanúšikovia. Posudzješ ako Vasseur vedie tím, pričom ale o tom prepáč vieš prd

Tak myslím si, že určitě vie viac jako ja, anebo ty. To že sa stará, koho a ako obťažuje šéf iného tímu a že mu to uberá na kapacite, je tvoj názor. Podľa mňa to tak nie je.

Toto je zásluha funkčných upgradov, ktoré sa plánujú aj mesiace dopredu. Mekies ako šéf tímu na ne mal minimálny až nulový vplyv, bola to len pre neho šťastná zhoda náhod, že sa auto tak zlepšilo po tom, čo nahradil Hornera.

Hornerove výsledky sú:

• vybudovanie tímu prakticky úplne od nuly ako najmladší šéf v histórii F1
  • 8 jazdeckých, 6 konštruktérskych titulov
  • 2 dominantné éry, pričom v 2023 jeho tím prepísal všetky sezónne rekordy
  • výmena dodávateľa motorov (Honda za Renault) a návrat na vrchol
  • vybudovanie RBPT - vlastného motoru, ktorému nikto neveril

Ten chlap dokázal v F1 viac ako ktorýkoľvek iný šéf. Už len samotný RBPT je projekt aký nemá v modernej F1 obdobu.

Ak by ho vyrazili skôr o pár rokov, tak Newey je vo Ferrari a RB má možno o 4 tituly menej. Ak by ho vyrazili skôr o pár mesiacov, tak na sezónu ako takú by to vplyv podľa mňa nemalo.

Mekies nič prevratné v RB nespravil, len sa tam ukľudnila atmosféra, keďže to bol človek “zvonku” a nebol súčasťou toho boja Horner vs Marko. Ten tím je tak dobre nastavený, že sa ho nijako zásadne nedotkli odchody snáď všetkých kľúčových ľudí.

Skôr by som špekuloval, čo ak by ho nevyhodili. Ak by ho nevyhodili a stále by bol šéfom, tak už by možno ADUO bolo upravené tak, aby dávalo zmysel. On jediný mal cojones na to, aby politicky vedel tlačiť na takéto veci.

Mekies je úplne nulový v tejto téme, pričom je to práve on, kto by to mal víkend čo víkend dookola opakovať aká je to blbosť a ako to treba zmeniť.

1 lajk

Však ja Hornerove zásluhy nepopieram. Stále sa bavíme o roku 2025 a ten nebol pre Hornera dobrý. Preto aj bol prepustený. Mekies dokázal tím nakopnúť, ale už bolo neskoro. Ale súhlasím s tebou, že Mekies asi nie je najlepšie riešenie pre Red Bull.

Sef tymu nema takovy vliv na uspech jak si ti dva ratlici predstavuji, zaklad je vitezne auto, skoda casu.

Horner ani náhodou nebol prepustený pre rok 2025 ako taký a problémy s autom. Jeho prepustenie nemalo nič s jeho výkonom ako šéfa tímu. :slight_smile:

McLaren mal dve tretiny sezóny dominantné auto a Max bol v šampionáte počas tohto obdobia na P3. To je zlý rok?

Čo by za takýto zlý rok dali šéfovia Ferrari posledných 10-15 rokov. :sweat_smile:

1 lajk

No je fakt, że začal šéfom prerastať cez hlavu. Niečo ako Christian Horner Racing. A to sa neodpúšťa.

Odpoviem ti v tvojom štýle.

Tento rok má dominantné auto Mercedes. Hamilton bol v šampionáte v prvej polovici sezóny na P2. To je zlý rok? Čo by za takýto zlý rok dali šéfovia iných tímov? Napríklad aj Red Bullu?

Napokon sám Horner píše, že jeho výpoveď bola zdôvodnená poklesom výkonnosti.

Chýba ti tu ale kontext. Ferrari je už 20 rokov bez titulu a každý rok hlásajú, že idú na titul.

RB bol v 2025 úradujúci šampión už 4 roky nepretržite.

Navyše Ferrari promovalo svoje sezónne upgrady ako ich dostanú do boja s Mercedesom, Hamilton žiadal rolu jednotky ako keby bol v boji o titul a lepší ako kolega a realitu vidíme na trati. V poslednej dobe až 3-4. naj auto a množstvo premárnených príležitostí.

Na druhú stranu RB v 2025 - strategicky a jazdecky (Max) z toho žmýkali vždy takmer maximum a počas sezóny sa zlepšovali. A keď boli v problémoch, tak ich pomenovali a “nehajpovali” každý ďalší upgrade ako ten čo ich spasí a vráti do boja o titul.

1 lajk

V RBR to išlo s Hornerom dolu vodou ? Neviem či si si všimol ale RBR práve vďaka nemu v tejto chvíli jazdí s vlastnou pohonnou jednotkou, údajne najrýchlejšou :smiley: a budú z jeho práce ťažiť pokým to nezapichnú. Toto by okrem Wolffa nezvládol úspešne ukočírovať ani jeden z tých tajtrdlíkov, Mekies tam vrieska nadšený z 2. miesta. Nebyť ■■■■■■■■ Josa tak sú na tom podstatne lepšie ako Max tak celé RBR momentálne

5 lajky

Ja som názoru, že toto by nezvládol ani Wolff, respektíve nezvládol tak dobre.

Wolff prišiel od začiatku na hotové. Obrovský továrenský tím, všetko nastavené, top jazdci podpísaní, peniaze nekonečné, stačilo len prečkať 2013 a počkať si na istú dominanciu bez ohľadu na to aký dobrý Wolff ako šéf je.

Zákulisná politika a mediálne hry mu idú, to áno, ale v kariére šéfa F1 tímu nemusel urobiť jediné veľké a odvážne rozhodnutie. Vždy bol skôr konzervatívny a všetko hral na istotu. Vidieť to aj pri jazdeckej zostave. Rosberg odišiel sám a nahradili ho Bottasom, ktorého tam potom držal zbytočne dlho na úkor Russella, len aby Lewis bol spokojný, a vymenil ho až keď už inú možnosť nemal.

Jediný odvážny krok bol podpis Antonelliho, ale aj to bola čiastočne “comfort zone” a nútená voľba - Verstappena sa mu získať nepodarilo a zároveň mal v tíme ako istotu kvalitného Russella, takže Antonelli aj keby nenaplní očakávania, tak sa nič nedeje.

Preto si myslím, že Wolff by nielenže nemal na to spraviť rozhodnutie a la Horner ohľadom postavenia vlastného motora úplne od nuly, ale dokonca by možno nemal ani na riskantný prechod od Renaultu k Honde. Najmä po fiasku Hondy s McLarenom.

2 lajkov

Uplny suhlas, Wolff je investor Horner je budovatel. Mohli radsej 100 milionov investovan do Hornyho ako do 7 nasobneho pred dochodkom.

4 lajkov

Veru išlo. Sám Horner vo svojej knihe píše, že bol prepustený z dôvodu poklesu výkonnosti. Nevidím dôvod tomu neveriť. Neviem či si si všimol, ale RBR s najlepšou pohonnou jednotkou je na priebežnom poradi konštruktéroch na štvrtom mieste a Verstappen je tuším šiesty. Či aj ty neposudzuješ výsledky? Povedzme si to jasne. Ak by bolo Ferrari na čele v konštruktéroch a Hamilton, alebo Leclerc na čele jazdcov s 60 bodovým náskokom na druhého, žiadne debaty o Vasseurovi a jeho prípadnom odchode by sa neviedli. A k Hornerovi už len jedna vec, lebo ako vidím, stále má pár prívržencov. Napísal knihu, ktorá určite zaujme Neweyho, Marka a mnohých ďalších. A určite sú tam veci, ktoré sa dotyčným nebudú páčiť. To môže byť problém pri prípadnej spolupráci. Nakoniec kniha spomienok, či memoáre sa píšu na konci kariéry. Aj preto som presvedčený, že Horner sa šéfom tímu F1 už nestane.

Neviem či si si všimol, ale RBR nemá najlepšiu pohonnú jednotku. Ani zďaleka sa nechytá na Mercedes.

Dobre. Tak to prosím napiš aj KimiF1fan. Najlepšia, najrýchlejšia. Prašť ako uhoď.

Ešte raz. RB nemá najlepšiu, najrýchlejšiu (daj si tam synonymum aké chceš) pohonnú jednotku. Tú má Mercedes.

Odkiaľ máš túto info?

1 lajk

Este raz. Ja som reagoval na príspevok KimiF1fan a jeho tvrdenie o motore. Ak sú tvoje merania odlišné od meraní FIA, či KimiF1fan, oslov ich. Táto debata s tebou už nikomu nič neprináša a preto ju ukončujem.

Neviem akú debatu ste mali, nečítal som ju, len som pozrel tvoj posledný príspevok a zaujalo ma to, že píšeš, že RBR má najlepšiu pohonnú jednotku.

Tak len aby bolo jasno, naozaj si myslíš, že motor RBR je najlepší alebo to bola len nejaká irónia / narážka na niečo, čo písal KimiF1fan?

FIA meria celú pohonnú jednotku? Niečo sa zmenilo a ušlo mi to? :thinking:

1 lajk

tak po príchode Hamiltona stupli akcie ferrari o 12% (cca 8 milárd, podotýkam miliárd, € ) aj keby jazdi na poslednom mieste, tak sa im to oplatilo už len skrz toto. Tiež je to velke meno vo svete aj ked ho vela ludi nemá rad ale povedzme si, čo taký Sainz čo tam bol, kolko ludi pozna jeho a kolko Hamiltona

Z marketingového hľadiska to malo efekt, ale tu sa bavíme o športovom hľadisku a výkone. Ak je tam Ferrari len preto, aby budovalo značku a nie primárne preto, aby vyhrávalo, tak potom podpis Hamiltona bol dobrý.