Kráľovná motoršportu sa po rokoch pretláčania elektriny vracia späť k svojim koreňom. Otvorene sa už hovorí o návrate osemvalcových, ba dokonca atmosférických motorov, no to nie je všetko. Podľa talianskych médií je na stole návrh, ktorý by v roku 2030 alebo 2031 mohol do efjednotky vrátiť tankovanie počas pretekov.
a ako to chces dosiahnut, viac moznosti taktiky, viac predbiehania, atraktivnejsie preteky
lahsie auta dosiahnutelne su aj ked nie v dnesnej f1, to by musel o pravidlach rozhodovat len 1 clovek/organizacia, lebo dnes ked sa do pravidiel moze starat 11 timov, 5 motorarov, liberty a fia tak je nemozne dosiahnut radikalnu zmenu. a pre dosiahnutie lahsich aut su problemom aj poziadavky na bezpecnost. lahsie auta sa daju spravit len tak, ze budu mensie, lenze ked budu mensie tak nebudu vediet splnit vsetky predpisane narazove testy a nezmestia sa do toho vsetky narazove struktury
dosiahnut napr. s autami rozmerov ake boli na prelome tisicroci dnesne poziadavky na bezpecnost f1 by bol teda riadne tvrdy oriesok
Možná můj názor mnohé překvapí, ale jsem velice důrazně proti.
Pamětníci si určitě vzpomenou na zajímavé chvilky, třeba na flambovaného Verstappena, nebo na Massu odjíždějícího s anakondou, ale hlavní problém je ten, že se celé startovní pole scvrklo pouze na jedničky, které dostávaly nejvýhodnější startovací podmínky už v kvalifikaci.
Týmové dvojky sice nebyly pouze do počtu jako v RB, ale jejích hlavním úkolem bylo co nejvíce brzdit soupeře, aby týmová jednička měla co nejvíce prostoru pro pohodlnou výměnu gum a dotankování.
Naštěstí žádné tankování nehrozí, protože ani Bernardovi, který veškeré tankovací zařízení vlastnil se nevyplatilo ho tahat od závodu k závodu.
dotankovanie ma jeden problem z pohladu taktiky - po kazdej zastavke vsetci vedia, kedy sa tam musi vratit, teda taktika je menej nepredvidatelna.. mozes mat nizsiu degradaciu, aby si siel povedze na 1 miesto 2 zastavok, ale musis sa tak rozhodnut pred pretekmi, aby si mal aj dost natakovane, inak vozis zbytocne palivo, co ta spomaluje, teraz to rozhodnute mozes urobit aj pocas pretekov..
Takze skor je to menej moznosti taktiky (alebo aspon previdatelnejsia taktika) ako viac moznosti taktiky. To nie je moj vynalez, ale to bolo velakrat vysvetlovane odbornikmi priamo z F1.
Ja som v zasade za vsetko co tie auta zmensi a odlahci, s tymto cielom som 100% v zhode, ale netreba to obhajovat za kazdu cenu.
akoze ako? ved napr prave tym, ze budu moct dotankovat (niekto 0x, niekto 2… = viac moznosti taktiky/ + kombinacia s vymenou pneumatik) a vdaka rozdielu vo vahe (viac natankovanych/ menej natankovaneho) aut bude mat napr taky Verstappen startujuci zozadu, moznost “sprintu” kym nepojde zase tankovat = viac predbiehania, atraktivnejsie preteky
alebo sa pocas preteku po zlom starte napr rozhodnes, ze zmenis strategiu a dotankujes menej, aby si mohol “vsetkych” popredbiehat. Co potom, samozrejme, zase (mozno) stratis pocas dotankovania. Alebo ked sa napr taky Sainz nahodou dostane dopredu, tak mu natlacia palivo doplna, nech uz nemusi ist a bude sa snazit zubami/nechtami drzat relativne vpredu - tych moznosti je vela/viac ako teraz
Současné formule jsou postavené vyloženě podle ajťácého systému. S co nejvíce cingrlátek, barevné hudby s disco koulemi v různobarevném pozadí, ale s podmínkou, že všechno musí být ECO s omezenou výrobou, aby zůstalo dost peněz na zbytečné, těžké a předražené kyseliny.
Jsem si jist, že by se daly postavit velice atraktívní, lehké, silné a obratné závodní vozy se kterými by mohli jezdci odjet celý závot na plný plyn za pouhou čtvrtinu současné sumy, kdyby FIA a spol vzali rozum do hrsti.
Pro mě za mě, když jim ten rozum v hrsti někdo zaplatí, tak proč ne. Však bůhví co v příštích pravidlech bude, situace i zájmy všech účastníků (včetně automobilek) se různě mění. Uvidíme, co z nich nakonec vypadne.
Dnesne auta maju o 30% nizsiu spotrebu a su o 30% tazsie ako tie v 90’ rokoch. tym padom o 20kg tazsie auto na par kol nespravi taky rozdiel aby to stalo za zastavku navyse.
Kyseliny vylít do kanceláří automobilek. To je základ.
Pirelli vyhnat zpátky do Číny a Turecka kam patří a povolit konkurenci.
Povolit pouze palivo běžně prodávané ve státě ve kterém se závodí a je jedno jestli by to měl být Normál, Speciál, Super, nebo Mix. Trochu jsem zapomněl na lihovinu, která se prodává v Latinské Americe.
A motory? Tady je to celkem jedno, protože v dnešní době není žádný problém udělat pořádné dělo i o obsahu 1 000 ccm.