O nástrahách štartovej procedúry sa hovorí už od predsezónnych testov v Bahrajne. Na Veľkej cene Austrálie sa potvrdilo, že tieto obavy boli oprávnené a medzi jednotlivými autami boli obrovské rozdiely v tom, ako zvládli štart. Do značnej miery sa o to postarali práve vybité batérie.
Samozřejmě, že byla a arugment, že to nalákalo Audi, Ford a Hondu zpět do F1 je směšný, protože ty výrobci argumentovali náklady na vývoj a údržbu, vyhození MGU-H přišlo od FIA s tím, že motory budou jednodušší a nebudou tak nákladné
Hlupost. Skor by som sa zamyslel nad tym, ako to, ze nikoho nenapadlo, ze na formation lap maju spravit specialny rezim aby si nevybili baterku. Ti inzinieri si necidia dalej od nosa.
A riesenie startov? Tato bizarna situacia ponukla riesenie: kazdy musi prist na rost s vychnapanou baterkou. Vsetci vystartuju tak ako si roztocili turbo, ziadna baterka od 50 km/h. Nech si ju nabiju a potom saskuju
Mňa inakšie teraz baví ako sa Stella a Vowles sťažujú, že majú z motora menej ako ma Mercedes. Hoci by mali ako zákazníci mať ten istý motor, tak Mercedes si určitú výkonnosť nechal len pre seba.
To sa im to pekne vrátilo za to ako obraňovali Mercedes s ich podvodným pomerom. Pekne nech si to zožerú, keď sa paktovali s podvodníkmi.
Riešenie je, že si spravia tímy svoje domáce úlohy a dobre sa pripravia na štart. Baterka sa nabije za pár sekúnd, zbytok kola môžu zahrievať brzdy a gumy - nie je to neriešiteľný problém a to ani pre okruh v Melbourne.
presne to iste hned napadlo aj mna, ved nemoze byt pre nich problem spravit rezim kedy sa mgu-k nebude absolutne pouzivat, ani na brzdenie, ani na nabijanie a baterku nech im pred zahrievacim kolom nabiju z “power banky” uplne na maximum a s takou sa potom postavia po zahrievacom kolo na start, tam prepnu do rezimu startu a ide sa. vyriesi to aj problem zahrievania brzd lebo sa nebude pri bzdeni rekuperovat a nemusia sa bat, ze sa im pocas zahrievacieho kola vybije baterka
tolko sa niektori chvastali ako upozornovali co vsetko sa moze stat na starte a aj oni prisli na start s prazdnou baterkou
neurobilo aj leclerc mal prazdnu baterku, aj redbullaci mali prazdnu baterku, ale hlavne teraz vsade vykrikuju “ved my sme vam to hovorili, co vsetko sa na starte moze stat” az na to, ze nehovorili to, ze oni sami pridu na start s prazdnou baterkou a to chceli uz pred 2 rokmi zmenit startovu proceduru aby od zaciatku sa mohla pouzivat mgu-k. len neviem naco by im to bolo ked aj tak prisli na start s prazdnou baterkou
lepsie je spravit specialny rezim na zahrievanie kedy vypnes mgu-k minimalne ako generator a mozno uplne aj ako rekuperaciu a mozes sa zameriavat cisto na zahrievanie brzd a gum, na to uplne v pohode staci vykon spalovaku
Nemám naštudované pravidlá, tak neviem, či takýto režim nepovoľujú, ale som presvedčený, že aj keby bol zakázaný, tak je to riešitešné – aj keď to evidentne nie je jednoduché (inak by tímy takéto problémy nemali).
Týmto sa ale dá tak ľahko získať/stratiť, že kto bude mať opäť v nedeľu problém, tak pohorí – už to nebude jednooký medzi slepými kráľom (Ferrari).
Prekvapený by som bol, ak by mala opäť problémy väčšina poľa.
Nezabúdajme, že aj oni sú len ľudia. Sú šikovní ale nie dokonalí. Ja si myslím, že nie je vylúčené že im to naozaj nenapadlo. Aj keď je to taká očividná vec.
Príklad z minulosti. Williams 2019 prišiel na testy s nelegálnym auto. Na prednom zavesení mali 7 komponentov aj keď dovolených je iba 6. Škôlkar by im povedal, že to majú zle. Oni najlepší konštruktéri na svete to nevideli. Takých prípadov je hromada že sa nestačíme čudovať aké chyby robia. Mercedes 2022 nevedel že sa im bude ohýbať podlaha? Cadillac nevedel že im budú odpadávať zrkadielka? Virgin 2010 nevedel že nemajú dostatočne veľkú palivovú nádrž? Nebolo by to prvý krát, kedy by urobili takúto chybu.
cele je to smiesne ako sa vacsina pola takto preratala a to vratane 2 najvacsich kriklunov co sa az do nedele bili do prs aki su to neskutocni vizionari, ze oni uz pred 2 rokmi kricali, ze co vsetko bude zle na tych pravidlach a ktori uz par tyzdnov kricia “my sme vam to hovorili” a potom pride nedela a start pretekov a oni na start pridu s prazdnou baterkou
ale toto predsa nieje absolutne problem pravidiel, toto co polka pola spravila to je ich totalna neschopnost. ako je mozne, ze nieco takeho sa stane v f1? to si oni akoze ani na simulatoroch a ani nasledne na testoch a treningoch netrenovali zahrievacie predstartove kolo?
a co robilo to mnozstvo inzinierov v boxoch a este nasobne viac v tovarnach co online sleduju celu telemetriu, ze neprisli na to, ze jazdci prichadzaju na start s pradnymi baterkami a este na poslednu chvilu ich neinformovali ako tie baterky co najviac nabit