Tombazis sľubuje, že v Austrálii bude motorová kauza zažehnaná. FIA riešenie zatiaľ nemá | Magazín F1 - F1online.sk

Kompresná kauza naďalej rozdeľuje Formulu 1. Vec sa tiahne už niekoľko mesiacov a hoci to spočiatku vyzeralo na rýchly a jednoduchý proces, proti Mercedesu, ktorý zrejme ako jediný využíva nový trik, sa sformovala mocná opozícia. FIA a FOM sa tak ocitli medzi dvoma barikádami a v nezávideniahodnej situácii.

Toto je sprievodná diskusia k pôvodnej téme na https://f1online.sk/clanky/226073/tombazis-slubuje-ze-v-australii-bude-motorova-kauza-zazehnana-fia-riesenie-zatial-nema

Riešenia určite sú, ale to by sa nemohla FIA z Merklu posrať. Sú správy, že Mercedes by to vedel napraviť celkom rýchlo, ale naschvál hovoria, že by im to trvalo dlho, aby im to legalizovali svine prefíkané.
Aj keby mala FIA pristúpiť ku kroku zmeny kompresného pomeru v polovici sezóny, alebo až v 2027, tak za mňa by sa malo minimálne pristúpiť ku kroku, že by Mercedes a zákaznícke tímy jazdili s menej energetickými palivami, alebo hádam s nejakým závažím v monoposte, ktorý by zmazal tu ich výhodu.

2 lajkov

Evidentně neví co chtějí, ale nedají pokoj dokud to nedostanou.

podvodnici z mervedesu tak ako v minulosti vsetko im prejde FIA ma rada peniazky staci len poriadne zacvakat

Spadla klec, jak tehdy s motorem Ferrari. Ono jak jsem tvrdil, prasklo to na Mercedes moc brzy, podvůdek si bez újmy moc neužije no.

1 lajk

Proč hned znevýhodňovat?

F1 vlastně skvěle vyobrazuje komunismus - když vyčínáš a jsi nadprůměrný, srazíme tě.

1 lajk

Tombazis - spolutvorca kauzy, podporovatel Mercedesu, mesiace im odsuhlasoval veci, uistoval ich ze to bude dobre, na jesen do pravidiel po politickej dohode vlozili klauzuly o merani, opat siel mercedesu po ruke.
Verime ti Nikolas, verime …

Dopadne to dobře , buďte v klidu. :grin:

Tak je to jen panáček, pod vlivem a mocí spravedlnosti s tím musí začít konečně něco dělat, ještě že se motoráři nedali :slightly_smiling_face: #Fiacedes není ze skály :smile:

1 lajk

Jasné. Méďáky si budú kralovať na trati, z babráka Antonelliho bude odrazu hviezda, z Russella king, ostatný sa budú prizerať, ako štatisti a jediné súboje budú občas medzi Russellom a Antonellim. To je predstava pretekania mercedesu v F1. Ako Rosberg s Hamiltonom. Jednoducho by im mala FIA nariadiť prerobiť motorové jednotky podľa pravidieľ, nie podľa šedých zón, ktoré si vymysleli. Kecy Mercedesu o tom, že to nejde, je blbosť.

1. Antonelli nie je babrak, inak by ho Wolf nepodpisal. Pises nezmysly.
  2. McLaren posledne 4 roky robi lepsie aero ako Mercedes, preco by to zrazu malo byt inak ?
  3. FIA musi a zakroci

Je to tak, prostě je vylučovat ze závodů dokud nebudou splňovat pravidla neboli do 27

1 lajk
  1. Antonelli je babrák a čo je horšie, aktívny babrák.
  2. Pretože sa zmenili pohonné jednotky a všetko začína odznova
  3. Dúfajme. Inak bude jazdiť jeden team a ostatný sa budú prizerať

FIA opat raz otvorila naruc problemom, Mercedes, ak sa to potvrdi, velmi skaredo a hnusne zneuzil. V prvom rade, ak motor ma splnat podmienky pocas celej doby trvana sutaze, akekolvek toto porusenie znamena, ze je nelegalny, ziadna seda zona. Ano, som za to, aby pre mna za mna boli DSQ aj z polovice sezony vsetky teamy, jazdiace s takymi motormi (a to vlastne im fandim). Aj ked za to chudaci nemozu, jedine exemplarny trest prinuti vyrobcov (ci uz motorov, ale vlastne aj teamy ako take) sutazit v ramci pravidiel, nie ist umyselne za ne.

Problem je, ze FIA nastavi metriky merania uplne irelevantne od toho, ako tie auta (motory) pracuju. Merat nieco pri izbovej teplote, ked realne su tam vysokanske teploty, to je kolasalny nezmysel. Este horsie je, ze nieco take zapracuju do pravidiel a tym ich sami neguju, ked ten motor ma byt legalny stale. Toto mala byt pomocka, ze “mozeme to merat aj takto” ale nie iba takto. Ferrari vyslovene obchadzalo pravidla (aj ked o tom vieme stale malo), Mercedes ich porusuje s tym, ze sa tvari, ze ich oficialne dodrziava. Cele zle.

1 lajk

Asi preto, aby sa zabezpečilo férové pretekanie? Čo je dôležitejšie v každom športe ako férovosť … Samozrejme ak vyčíňaš podvodom, tak sa to musí riešiť.

1 lajk

No ono to Ferrari taky argumentovalo že vše je legální a měření to jasně ukazuje :man_shrugging: To že FIA Mercedesu “nechala” možnost jezdit s 18:1 byla buď šlendriánská chyba v úsudku, nebo ta komunikace nebyla mezi Mercedesm a FIA tak otevřená jak se Mercedes tváří a prostě je napálil. Teď po provalení a v konfrontaci s jinými týmy na FIA padla realita a musej konat. A Mercedes by se měl stydět, protože sami se na Ferrari strašně hněvali, a teď si zaskoušeli podobnou notu.

1 lajk

Vždyť to byl Mercedes, co nejvíce řval u Ferrari a pak měl i prohlášení, že i během 2020 budou kontrolovat, jestli Ferrari nemá výkyvy ve výkonu motoru :man_shrugging:

1 lajk

to je zas plaču,škrekotu a obviňovania,už si pripadám ako na smiešnom fb,kde tupelá s IQ škrečka napíšu,čo im prinesie slina na jazyk…ak sa zmenia pravidlá merania,tak som veľmi zvedavý,koľko tímov bude mať problém s pomerom 16:1 pri zahriatom motore…aby sa nestalo,že všetky tímy budú mať nelegálny motor,lebo aj hodnota 16,01:1 bude nelegálna…trapko z Audi sa už vyslovil,že aj oni majú niečo cez 16:1 ale nerobia to úmyselne :rofl: :rofl:,takže majú tiež nelegálny motor … na rozuzlenie som veľmi zvedavý,zatiaľ to vyzerá tak,že potrestajú 4 tímy za inováciu,ktorú neboli ostatní,schopní napodobniť alebo na takú inováciu ani nepomysleli…

1 lajk

ale ako to chces dokazat, ked to fia nema ako kontrolovat?

cely problem je v tom, ze fia dala do pravidiel nieco co nedokaze kontrolovat
fia nevie merat kompresny pomer pocas prevadzky motora
navyse fia nevie ani presne stanovit aku hodnotu ma mat kompresny pomer za studena aby s urcitostou neprekrocil v plyvom teplotnej roztiaznosti materialov pocas prevadzky 16:1

dodnes som necital o tom kolko by teda ten motor mal mat za studena kompresny pomer aby sa po zohriati a prirodzenom roztahovani materialov nedostali nad 16:1
navyse fia povoluje napr. na ojnicu z ocelovych aj titanovych zliatin, pricom titanove maju nizsiu teplotnu roztiaznost takze kto pouzije tie tak bude moct mat za studena vacsi kompresny pomer? co potom material hlavy? tam kto pouzite ocelovu tak bude musiet mat zas nizsi kp za studena, lebo ta sa roztahuje menej ako hlinikova hlava :slight_smile:
pricom fia nebude vediet ci to stanovila dobre a ci aj tak niekto v pretekoch ten kp neprekrocil lebo to nemaju ako zmerat

doteraz sa kompresny pomer meral rovnako za studena a kazdy mohol ist za studena na tu povolenu hodnotu a pritom kazdemu bolo jasne, ze v pretekoch sa ta hodnota prekroci

kolosalny nezmysel je pozadovat nieco co nedokazu odmerat ani keby velmi chceli

Podvodem? Řekl bych inteligencí. Aneb když jeden je chytřejší než zbytek.

Jak říkám - komunismus, akorát v modré.