Tombazis chce v ďalšom cykle ďalej výrazne znižovať hmotnosť a zhodiť 80 kíl | Magazín F1 - F1online.sk

Formula 1 vstúpila do novej éry s veľkou pompou, ale aj kritikou. Fiasko okolo pohonných jednotiek úplne zatienilo dobré správy: nové autá sú menšie, ľahšie a agilnejšie. Treba však povedať, že nie sú oveľa menšie, oveľa ľahšie a oveľa agilnejšie. Šéf FIA pre záležitosti monopostov Nikolas Tombazis tak chce s ďalšou generáciou áut zájsť ešte ďalej.

Toto je sprievodná diskusia k pôvodnej téme na https://f1online.sk/clanky/241896/tombazis-chce-v-dalsom-cykle-dalej-vyrazne-znizovat-hmotnost-a-zhodit-80-kil

Ma pravdu, dnesni auta jsou furt prerostle svine, divim se ze zvladnou projet Hairpin v Monaku a nezlomit se v puli, chi chi..

Ako mozno by nieco zhodit mohol, ale 80 kil, to by som mu neodporucal.

co sa tyka aut - mal by som zopar napadov ako sa zbavit 80 kil.

2 lajkov

Já bych byl přímo nadšený, kdyby se váha vozů podařila snížit alespoň o 50 kilo.
Samozřejmě těch 80 je zcela reálných, ale kdo sleduje F1 ví, že jedna klika argumentuje bezpečností, druhá chce více kyselin, třetí chce ušetřit na vývoji aera a další třeba nechce šetřit úplně všude jako letošní Aston a děsí se, že taky postaví místo formule vibrátor na oddělování hlušiny od zlatinek AU.

Paklize mluvime o zmenseni podilu elektriky a zvetseni podilu spalovaku, ktery potrebuje palivo si rikam, ze jestli to mysli vazne s tou vahou tak se nam mozna vrati i tankovani.

Na druhou stranu si myslim, kdyz vidim dve formule vedle sebe v zatacce, ze spis nez ubytek vahy by jim prospelo zestihleni.

Mensi formule vice prostoru na trati na predjizdeni​:wink:

Ne zestihlit, zkratit, uvazuj prosim te taky jednou nekdy :face_with_spiral_eyes: :waving_hand:

Přečetl jsem si to ráno a ještě teď se směju, když si na to vzpomenu…

Budu rád, když mě tady někdo relevantní dá tipy, kde by se dalo ušetřit 80 kg hmotnosti.

Mám jeden tip a hádám že je jediný smysluplný - ušetřil bych 80kg živé váhy a dal tam místo toho chytrou krabičku…

Edit: klíčové slovo je “relevantní”

1 lajk

no daj si pozor aby si to nepovedala tvoja zena.

Dvě věci špatně :slightly_smiling_face:

• taková krabička neexistuje
  • nemám ženu

Ale zeptám se přítelkyně, jestli kdyby krabička existovala, tak by o tom uvažovala…

Myslel celkovy navrh vozu dle reguli, kdy by to auto bylo o 80kg lehci.

Já vím Bobe, přesto se ptám, kde to ušetří při zachování dnešních bezpečnostních standardů, 80kg má spalovák…

Když tam bude krabička, nebudou muset být deformační zóny…

3 lajkov

No, auto by muselo byt jednoduse mensi, uzsi byt nemuze takze kratsi.

Takže ušetříš daleko víc, než jen těch 80 kg… Samé výhody :smile: .

2 lajkov

Čelní deformační struktura byla 70cm, nevím jak dneska, ale pochybuju že méně. Takže když to celé odstraníš, kam dá Max nohy a za zády má nádrž a hned potom klikovou hřídel…

Musím jít spát.

Max jezdit nebude, rikal ze konci.

Když hodíš kyseliny ze skály, tak vůz může lehce zeštíhlet i o 100 kilo a dokonce mnohem více, kdy se F1 vrátila do rozměrů motokár jako v sedmdesátkách.

1 lajk

Koncept “nimble car” (to znamena agilni auto, kdyby ti nesla anglictina) totiz meni oboje. Jak sirku tak delku.

1. Delka (rozvor)zkraceni : o 20 cm (z 3600 na 3400 mm).
  2. Sirka: Zuzeni o 10 cm (z 2000 na 1900 mm). Ano, slysis dobre. Auta jsou odted oficialne uzsi. Dokonce i podlahu jim FIA zuzila o 15 cm.

Takze misto toho neustaleho smajlikovani doporucuju misto TikToku obcas otevrit technicke regule FIA. Tvrdit, ze formule nemuze byt uzsi, kdyz ji prave zuzili o deset cisel, je solidni ulet :wink:

1 lajk

2005 - Schumiho era.( V10) Sirka 1800cm. Vs dnes 1900 cm. Minuly rok bylo 2000cm. O delce nemluve.. Monstrum

1 lajk

Lidi si myslí, že když kyseliny váží třeba 80 kg, tak je to finální rozdíl váhy a vůbec si neuvědomují, že v ten moment by byly o daných 80 kilo předimenzované tlumiče, nápravy, šasi, deformační zóny, pneumatiky atd.

1 lajk