Nevím co to je, ale polární zaři ružovo červeno fialovou jsem už sem myslím posílal někam.
Do teď se divím, že to bylo tak silné.
Jj, to samy rosa, v chladu, zime jako jinovatka, voda zachycena ne nahore na jadru, ale na zemi na listech, trave, z toho mraku nezaprsi
ten se urodil dole.
To je rotácia prebytočného paliva druhého stupňa rakety Falcon 9.
![]()
Je to tak, většinou mam kliku na tyhle jevy, ale tohle se mi nějak vyhnulo. Ale možná bude zase šance to sledovat. 
Ja som to tiež nezachytil.
To je moc pěkná fotka
.
Tohle se stává, když jsou ve vzduchu rozptýleny jakékoliv pevné části, kromě vody.
Takže prach, smog, nebo kouř.
Abych nebyl příliš urputný, fyzikálně vysvětlím, když bude zájem…
Určitě. Víš, že ohledně fyzikálních jevů máš ve mně ideálního posluchače, to jest toho nejneinformovanějšího (nechci o sobě přímo napsat nejhloupějšího
). Všechno je pro mě nové
.
Když sluneční světlo vstoupí do atmosféry, narazí na molekuly vzduchu a malé pevné částečky. To vše rozptyluje světlo tím víc, čím má světlo kratší vlnovou délku.
Modrá a fialová část světla má vlnovou délku cca 400nm, a proto se rozptyluje mnohem snadněji.
Červená a oranžová, má delší vlnovou délku cca 700nm, a rozptyluje se mnohem méně – tím projde atmosférou dál.
Resumé:
Přes den vidíme modrou oblohu, protože rozptýlené modré světlo přichází ze všech směrů, ale při západu nebo východu slunce vidíme červenou a oranžovou složku, protože modré světlo se už rozptýlilo po cestě a k nám a dorazí hlavně červená složka (čím více prachu v atmosféře, tim větší " červánky").
Jen pro představu rádiová vlna pro komunikaci na velkou vzdálenost může být i třeba milionkrát delší, než vlna červeného spektra světla.
Je to mimo jiné i proto, aby se lépe ohýbala podle zakřivení Země a mohl se signál přenášet i na druhou polokouli…
Mimochodem kluci, co hlásili „Houston, we’ve had a problem“ s touto problematikou mají velikou zkušenost
.
Pořád říkám, že hezky přednášíš… Ještě si to ale přečtu znova pomalu, až se vrátím zvenku. A co žabičky, máš nepříjemný pocit, že jsi pomohl dobré věci
?
Žab byly tisíce, některé to pojaly jako dostihy.
Musím to tam alespoň trochu pomoci udržovat, když to už 30 let devastuju
.
Takhle nejak to vypadalo:

Je to paradox, že si tyhle vojenské prostory přes všechnu snahu posádek zachovaly docela nedotčenou přírodu. Tam se jeden motorkář ztratí
. Horší je turistický ruch, ale někde jsem četla, že v Brdech pořád zdaleka není takový jak se čekalo. Tak asi zatím dobře
.
Co cedulky na skále, podařilo se Ti něco zjistit?
Známá se ptala starosty Starého Plzence, ten zaúkoloval prý správce hradu a nic…
Nikdo nic neví.
Ohledně těch žab.
Ochranáři, co to tam organizovali tvrdí, že když tam pravidelně jezdily a střílely tanky, tak to obojživelníkům svědčilo mnohem víc, než dnešní klid…
Já to chápu, klid a pohoda má degenerativní účinek na společnost.
Můj mentor kdysi říkal “lidi musí mít strach a být zpocení”
Zvířata to mají asi podobně
.
Tak to je vtipné, zřejmě desku, která vypadá jako pamětní, si může každý pověsit kam ho napadne a nikdo si ji z piety nedovolí sundat
. Třeba si tam někdo udělal takový pokus
. Z pozice milovníka absurdit jsem nadšená, doufám, že se nikdo nepřihlásí s nějakým prozaickým vysvětlením…
Ještě k žábám - když bych měla brát vážně to, co jsi teď sem napsal, tak jsi těm žábám vlastně uškodil
!
Největší koncentraci žabiček jsem poznal na tankodromu v Lešti. Při každém kroku od nohy odskočilo aspoň deset žabiček. Brázdy po pásech zadržují vodu a jsou pro žabky něco jako umělá líheň. Nic lepšího než vojáci pro ně nikdy neudělal a ještě částečně odháněl dravce.
Něco podobného mají i v Milovicích, ale tam se má jednat o nějakou vzácnou květinu, která bez vyorání nevyroste.
Tohle nebude tip na dovolenou, ale dostal se ke mně tak hezký vtip, že se musím rozdělit, snad se bude líbit
.
To je úplně o mně
!
Jsi soudce, nebo oběť? 
O mně se tam jenom mluví
.
Stále si vystačíš pouze s válečkem na nudle, nebo už používáš vyspělejší techniku? 
No to se uvidí, až prolomím to heslo
!