Tipy na tripy a dovolené

Nevím co to je, ale polární zaři ružovo červeno fialovou jsem už sem myslím posílal někam.
Do teď se divím, že to bylo tak silné.

3 lajkov

Jj, to samy rosa, v chladu, zime jako jinovatka, voda zachycena ne nahore na jadru, ale na zemi na listech, trave, z toho mraku nezaprsi :sweat_smile: ten se urodil dole.

btw.: tohle prý od nás bylo pozorovatelné taky. :face_with_open_eyes_and_hand_over_mouth:

To je rotácia prebytočného paliva druhého stupňa rakety Falcon 9. :rocket: :cyclone:

1 lajk

Je to tak, většinou mam kliku na tyhle jevy, ale tohle se mi nějak vyhnulo. Ale možná bude zase šance to sledovat. :slight_smile:

Ja som to tiež nezachytil.

To je moc pěkná fotka :+1:.

Tohle se stává, když jsou ve vzduchu rozptýleny jakékoliv pevné části, kromě vody.
Takže prach, smog, nebo kouř.

Abych nebyl příliš urputný, fyzikálně vysvětlím, když bude zájem…

1 lajk

Určitě. Víš, že ohledně fyzikálních jevů máš ve mně ideálního posluchače, to jest toho nejneinformovanějšího (nechci o sobě přímo napsat nejhloupějšího :smile: ). Všechno je pro mě nové :smile: .

Když sluneční světlo vstoupí do atmosféry, narazí na molekuly vzduchu a malé pevné částečky. To vše rozptyluje světlo tím víc, čím má světlo kratší vlnovou délku.

Modrá a fialová část světla má vlnovou délku cca 400nm, a proto se rozptyluje mnohem snadněji.
Červená a oranžová, má delší vlnovou délku cca 700nm, a rozptyluje se mnohem méně – tím projde atmosférou dál.

Resumé:
Přes den vidíme modrou oblohu, protože rozptýlené modré světlo přichází ze všech směrů, ale při západu nebo východu slunce vidíme červenou a oranžovou složku, protože modré světlo se už rozptýlilo po cestě a k nám a dorazí hlavně červená složka (čím více prachu v atmosféře, tim větší " červánky").

Jen pro představu rádiová vlna pro komunikaci na velkou vzdálenost může být i třeba milionkrát delší, než vlna červeného spektra světla.
Je to mimo jiné i proto, aby se lépe ohýbala podle zakřivení Země a mohl se signál přenášet i na druhou polokouli…

Mimochodem kluci, co hlásili „Houston, we’ve had a problem“ s touto problematikou mají velikou zkušenost :smile:.

2 lajkov

Pořád říkám, že hezky přednášíš… Ještě si to ale přečtu znova pomalu, až se vrátím zvenku. A co žabičky, máš nepříjemný pocit, že jsi pomohl dobré věci :smile: ?

Žab byly tisíce, některé to pojaly jako dostihy.

Musím to tam alespoň trochu pomoci udržovat, když to už 30 let devastuju :slightly_smiling_face:.

Takhle nejak to vypadalo:
1000009511

2 lajkov

Je to paradox, že si tyhle vojenské prostory přes všechnu snahu posádek zachovaly docela nedotčenou přírodu. Tam se jeden motorkář ztratí :slight_smile: . Horší je turistický ruch, ale někde jsem četla, že v Brdech pořád zdaleka není takový jak se čekalo. Tak asi zatím dobře :woman_shrugging:.
Co cedulky na skále, podařilo se Ti něco zjistit?

Známá se ptala starosty Starého Plzence, ten zaúkoloval prý správce hradu a nic…
Nikdo nic neví.

Ohledně těch žab.
Ochranáři, co to tam organizovali tvrdí, že když tam pravidelně jezdily a střílely tanky, tak to obojživelníkům svědčilo mnohem víc, než dnešní klid…

Já to chápu, klid a pohoda má degenerativní účinek na společnost.

Můj mentor kdysi říkal “lidi musí mít strach a být zpocení”

Zvířata to mají asi podobně :smile:.

Tak to je vtipné, zřejmě desku, která vypadá jako pamětní, si může každý pověsit kam ho napadne a nikdo si ji z piety nedovolí sundat :woman_shrugging: . Třeba si tam někdo udělal takový pokus :smile: . Z pozice milovníka absurdit jsem nadšená, doufám, že se nikdo nepřihlásí s nějakým prozaickým vysvětlením…
Ještě k žábám - když bych měla brát vážně to, co jsi teď sem napsal, tak jsi těm žábám vlastně uškodil :smile: !

Největší koncentraci žabiček jsem poznal na tankodromu v Lešti. Při každém kroku od nohy odskočilo aspoň deset žabiček. Brázdy po pásech zadržují vodu a jsou pro žabky něco jako umělá líheň. Nic lepšího než vojáci pro ně nikdy neudělal a ještě částečně odháněl dravce.

Něco podobného mají i v Milovicích, ale tam se má jednat o nějakou vzácnou květinu, která bez vyorání nevyroste.

Rančířovský tankodrom: zachovejme unikátní kus přírody

Tohle nebude tip na dovolenou, ale dostal se ke mně tak hezký vtip, že se musím rozdělit, snad se bude líbit :smile: .

To je úplně o mně :smile: !

3 lajkov

Jsi soudce, nebo oběť? :innocent:

O mně se tam jenom mluví :smile: .

Stále si vystačíš pouze s válečkem na nudle, nebo už používáš vyspělejší techniku? :smile:

No to se uvidí, až prolomím to heslo :smile: !