@Triper Hezké od vás, že mě používáte jako přírodní ukazatel směru…
Je to pocta, kterou každý nedosáhne. Jednou třeba bude okolí Tvé chajdy stejně slavné jako třeba Hornův Mys.
Pěkné. A kdes nechal koně, uvázal jsi ho u té značky ?
Koně jsem uvázal na parkovišti u Hlučínské štěrkovny. Ani jsem nemusel dělat dračí smyčku, stačilo vytáhnout klíček.
Dost mě překvapilo jak málo lidí tam bylo.
Vidím, že na jednom obrázku máš kachní kolonii, tak přidám jednu vzpomínku na Rujánu:
Tuhle kachní rodinku jsme pozorovali na pláži snad 15 minut, nemohli jsme se od nich odtrhnout. Maminka učila děti na vodu - vždycky do ní kousek vlezla a čekala. Ty čtyři vlevo (asi opatrné holčičky) popošly, namočily si nožičky a vycouvaly. Takhle se to párkrát opakovalo. Zatím kačátko vpravo (asi kluk ) nedávalo pozor a trochu odvážněji se máchalo. Když si mamča řekla, že to asi líp nepůjde a odcházela s opatrnou čtyřkou pryč, osamocený odvážlivec pochopil, o co by přišel, a začal se vracet do vody. Vždycky se rozběhl co nejdál, pohoupal se, přišla vlnka, hodila ho zpátky, tak tam zase skočil a tak pořád, na zbytek grupy se úplně vykašlal. Až se mamina naštvala, podívala se přísně zpátky a asi na něj zavolala, že bude bez večerníčku, tak se rychle ve vodě otočil a mazal na nima
. Jako milovník přírody a zvířat by sis přišel na své
.
Krásný příběh. Jen je docela velká pravděpodobnost, že to máš naopak. Co znám nejen z jachtaření, tak se mi holky zdají otužilejší. Možná je to tím, že nemají kulky, nebo se chtějí pochlubit zkásněnými přednostmi, ale opravdu jsou ve vodě při nepříznivém počasí častěji než chlapi.
Určitě je tam krásnější příroda než na Mácháči. Tam se mi moc nelíbilo a litoval jsem, že jsem se z Vranova přesunul právě na Mácháč a né na tuhle krásnou přehradu na Vltavě.
Kdyby sis ten výlet chtěl udělat, tak se nejdřív domluvíme, abychom tam nebyli my. Protože takhle to vypadalo za chvíli nahoře “v korunách stromů”
a takhle dole, kam jsme rychle seběhli
Překvapuje to ještě někoho ?
Nádhera. Nechceš jet se mnou na loď?
Nemám rád když nefouká a musím poslouchat rachot motoru.
No nevím, přivolaná bouře by mohla přesáhnout možnosti lodi .
Vidím, že hádat už nikdo nebude, tak pro pořádek prozradím, že je to Lipno, což jsi správně určil už včera.
Dnes máme předpovědi docela přesné, ale jak jsem už jednou psal, tak v Jugošce dokáže počasí hezky překvapit. Sice je pravdou, že jsme kotvili na nevhodném místě, ale hlášené bylo jugo, které se obrátilo o 180° a přišel nějaký neverin, který nás pořádně omlátil o betonové molo i když jsme byli kvalitně uvázaní hezky do kříže. Domorodci si byli jistí, že si nás Neptun vezme do své kuchyně, ale s kvalitní práci českých ručiček nepočítal.
Lipno musí být krásné. Odhaduji, že bude trochu podobné Orlické přehradě.
Nevím, jak je to s lodičkami jako máte vy, ale velké lodě před stormem opouštějí přístav, protože žádné natolik kvalitní uvázání pro ně neexistuje a je lepší se houpat na rejdě než rozmlátit loď o molo (nebo poškodit molo, nevím, co by povolilo dřív ). Tak to aspoň bylo když jezdil táta, možná se něco změnilo, ale pochybuju…
Táta měl svatou pravdu. Pro každou loď je nejnebezpečnější pevnina.
U jachet je to trochu jiné. Motoráci musí do přístavu, protože nemají kýly jako plachetnice a když příjdou vlny, tak je lehce převrátí. Však taky tehdy tu bouřku bylo v Rijece potopených šest nebo devět jachet. Všechno motoráci a to byli uvázaní.
Plachetnice mají těžké kýly, které jsou vylité olovem a betonem. Odhaduji, že kýl váží zhruba 20% celé jachty,
Dneska to na velké výhledy nebylo no…silný opar.
Hezké a přiměřené počasí. To je Hlučínské jezero?