Tipy na tripy a dovolené

1 z díry nevyletíš protože přitažlivost země je silnější než energie získaná pádem.

2 v šikmé díře asi moc nedoskočíš. Pár metrů nestojí za řeč.

3 s F1 je to podobné jako v prvním případě. Žádné perpetum neexistuje, ale FIA se ho týmům i divákům stále snaží vnutit.
Vlastně bych snahu FIA přirovnal k proskočení země stylem otázky č.2.

Se mě to zase snažíte komplikovat :grinning:.
Psal jsem neberme v potaz odpor vzduchu a další faktory…

Dovysvětlím:

@Explorer , první případ skvěle, bravo (budeš tam létat navěky):+1:

Druhý případ, a ten je právě zásadní…
Ano tunel bude po celé délce přímý, a z logiky věci kratší.
Žádný odpor vzduchu, ani zpomalení třením o stěny. A samozřejmě doba pádu se počítá na druhý konec tunelu.

Třetí případ vyplývá z druhého a proto to sem dávám, abyste až budete závodit s kamarády v motokárách byli za frajery…

Pro koumáky ještě doplnuji, že nebereme v potaz ani gravitační zrychlení způsobené rotací Země…

V druhom prípade by ale logicky malo platiť, že keď je priamy tunel (diera) vedený mimo stred zeme, tak pre človeka, ktorý do nej skočí, bude táto diera šikmá ako píše aj Ferda, nakoľko skáčuci začne padať kolmo do stredu Zeme a postupne sa začne trieť a kotúľať po spomínanej stene tunela (v strede tunela sa táto stena bližšie k jadru stane pre neho rovným povrchom, na ktorý sa môže postaviť).

Píšu přeci, že faktor tření neberme v potaz, ale pouze gravitaci…

Podstata je v té vzdálenosti a čase průchodu.
Bude stejný, delší, nebo kratší a proč?

a ma to aj motor?

1 lajk

Ano, gravitační.
Ještě doplňuji, že gravitační zrychlení je podobné jako F1.

Při rotaci země by musel být tunel hodně zakřivený aby v něm cokoliv mohlo padat rovně.

a si si isty, ze ti uz spravnu odpoved nenapisal jeden z Ferda alebo
Explorer?

Ano, jsem.
Ptám se jestli bude cesta tunelem trvat stejně, méně, nebo déle…

Vše k pochopení už jsem napsal.

stejne, protoze draha je sice mensi ale gravitacni sila totez

2 lajkov

Tak já přidám ženský pohled, jo :smile: ? Ve druhém případě se ven nedostaneš, protože gravitace na Tebe nepůsobí rovně a pořád Tě z boku přitahuje doprostřed země. A můžeš mě poslat k vaření :smile: .

1 lajk

Skvěle @prancinghorse

Tunel mimo střed Země se chová jako brachistochrona – křivka nejrychlejšího pádu, ne nepodobná optimální trajektorii průjezdu zatáčkou a fungující na stejných principech.

Oba případy využívají fyzikální zákony k minimalizaci času, ne vzdálenosti, páč výsledné zrychlení je vždy úměrný vzdálenosti od středu.

Spojení s F1:
Jezdec F1 taky nevolí nejkratší stopu, ale tu nejrychlejší, právě jako brachistochrona.
To je důvod, proč např. najíždějí zatáčky zeširoka – delší cesta, ale vyšší rychlost = kratší čas.

Stejně myslím, že vás nejvíce zaujalo, že v tom tunelu budete létat navěky… :grinning:

2 lajkov

skvele, posles mi ciapku?

Jakou chceš, pošli odkaz…

modru nudu, ci mas aj mclaren?

Šikovná, ještě musíš ale do rovnice přidat odstředivou sílu, která vzniká rotací Země a taky poloměr podle toho, jestli stojíš na rovníku, nebo třeba na pólu.
Obě tyto síly působí opačně.
Ale skvělé :+1:

1 lajk

Chtěl jsem Ti dát vybrat, ale moc jich nenošených nemám.
Nějakou pošlu.
Pošli mi do SZ adresu.

1 lajk

Dík. Při těchhle debatách si připadám jako to nejpitomější dítě ve třídě povzbuzované panem učitelem, aby neztratilo motivaci :smile: . Radši jdu dělat něco, čemu aspoň trochu rozumím…

1 lajk

Trochu Vás vyruším. Čekáme na spuštění na vodu a jupí dráždit Neptuna.

5 lajky