Aby nemuseli googlit i ostatní mladší. Tady je Fiftl.
Jo, už viem. Mali sme tiež doma “Pekáča” dokonca presne takejto farby.
To je jedno proč, všechno se vyvíjí, tak závodní auta nejsou výjimkou. Něco se povede líp a něco hůř, ale zpátky se nikdy nic nevrátí a to platí obecně. Leda nedobrovolně nějakým velkým třeskem, ale to snad radši přivolávat nebudu.
Ohledně kyselin věřím, že je zruší stejně jako se kdysi stalo s turbomotory. Nějakou dobu se říká, že po současné verzi už kyseliny nebudou, tak se dávám na modlení, aby zase nezměnili názor.
To záleží na víc věcech, třeba i na tom, jestli a jak dlouho bude teď zavřený Hormuz… To může být klidně nový impulz pro ty Tvoje nenáviděné “kyseliny”. A co bude dobré pro továrny, bude i pro F1. Ale to se všechno uvidí. Já mám tu výhodu, že je mi úplně jedno, proč a jak to funguje, takže si počkám
.
Vůbec nedokážu odhadnout jaké bude mít tahle situace následky. Mocným totiž vůbec nezáleží na lidských potřebách, nebo na tom co je správné řešení, ale pouze na vlastních ziscích a dalších prostředcích k posílení vlastní moci.
Jistěže. Jenom doufám, že k nim počítáš i ty, co mají “našilidu” plné pusinky
. Ale co, vždycky nějak bude a pořád bude platit, že “voják se stará, voják má”
.
Počítám všechny do jednoho a žádné úsměvy, dlouhé lokny, nebo voskované knírky na mě neplatí.
Kdo chce s vlky žít, musí s nimi výt i kdyby byl proti.
Už mám 30 na takéto veci som starý. Nie som si teda istý, ale ak myslíš DtS, tak úprimne ti hovorím nevidel som ani sekundu. Podľa mňa preteky sú fajn. Väčšina aut dorazí do cieľa na trati je plno. Nie ako kedysi, že každé druhé auto skončilo s horiacim motorom. Bezpečnosť je na vysokej úrovni. Autá majú úžasnú techniku. Piloti sú vrcholový športovci v porovnaní s Huntom a spol, ktorí za volant sadali opití. Vždycky môže byť lepšie. Za mňa je to teraz fajn. Komu sa nepáči, treba to zobrať do vlastných rúk a zmeniť na svoj obraz.
Samozrejme to neplati pre vsetkych, len pre “staromilcov“
. Ty budes podla prispevkov dusou mlady clovek
Díky, snažím se. Okolí má povolené mě utratit z moci úřední, kdyby se ze mě stával morous, tak mi nic jiného nezbývá
!
I Ty brepto. ![]()
![]()
Tak jasně, oni by si to rozmysleli. Kdo by jim žehlil a tak…
Však právě. Kdo by nás opečovával a vlastně i zachovával při rozumu. Vždyť by jsme bez Vás hrozně zvlčili. ![]()
Netreba si zamieňať jazdu na plný plyn s jazdou na najrýchlejší čas.
Minulú sezónu kebyže tlačia celé kolo naplno tak na cielovej rovinke(ak by sa tam vôbec dostali) majú nutellu namiesto pneumatík.
To myslis predoslu eru, alebo sucasnu, z ktorej sa neodjazdil ani piatkovy trening?
Predosla bola otrasna a umela s drs predbiehaniami. Obdivujem tvoju nenarocnost formulovej zabavy, kedy tretinu pretekov vsetci kruzili a cakali, aby sa minal benzin a co najmenej opotrebovali gumy. Takato seria je tu v podobe WEC a FE. Sami jazdci hovorili, ze nemozu jazdit naplno. Ja si pamatam obdobia a Ferda tiez, kedy jazdci jazdili a bojovali naplno. To bola zlata era. Teraz nic take nevidim, ale ked sa to tebe paci, tak mas, co si chcel. Ak ti to staci od najvyssej motoristickej kategorie, tak je to tvoja vec.
Ak myslis novu eru, tak to zatial vyzera na este vacsie preteky v setreni vsetkeho, co je na aute. Toto nepotrebujem pozerat v priamom prenose a staci, ked si pozriem highlity. To si radsej pozriem stare zlate ery este raz a budem si uzivat skutocnych gladiatorov F1.
To myslím čím ďalej tým lepšie. Trend spoľahlivosti je stúpajúci, trend bezpečnosti je stúpajúci, trend efektivity je stúpajúci, fun factor je stúpajúci. Kedysi poradie v cieli určovalo to, že komu sa to pokazí. Dnes poradie v cieli určuje to, kto má najlepšie auto a najlepšie jazdí. Dnes na to môžu tlačiť, lebo technika to vydrží. V minulosti od štartu do cieľa tak nejak išli aby aspoň dokončili GP. Asi až od 2005 sa stabilizovali priemerné časy že už ďalej nezrýchľujú. Dovtedy sa piloti nemohli poriadne do toho oprieť, lebo by sa im auto rosypalo pod zadkom.
V súčasnosti sa už jazdí na hranici ľudských možností. Piloti sú trénovaní športovci a aj tak občas majú problém to zdravotne zvládnuť. V minulosti boli prípady že sa GP zúčastnili nejakí amatéri. To je v súčasnosti nemysliteľné lebo by to nezvládli tá náročnosť je teraz vyššia ako kedysi. Od 2000 sú 3 pretekári ktorí boli iba na 1GP. V obobí okolo 1975 ich bola hromada vtedy to nebolo tak náročné ako teraz. To monumentálne preťaženie pri zatáčaní a brzdení v modernej F1 nemá obdoby.
A nakoniec tie epické súboje ktoré máme možnosť sledovať napríklad Rakúsko 2025 Lando x Oscar a podobne.
To si fakt schopny napisat taketo blaboly a este im aj veris? Ty nemas 30, ale 12-15 rokov.
A zaklincoval si to nezmyslom “Dovtedy sa piloti nemohli poriadne do toho oprieť, lebo by sa im auto rosypalo pod zadkom.”
Tie auta vydrzali narazy medzi sebou, vydrzali surove zaobchadzanie so spojkou a prevodovkou, vydrzali aj necakane vytacania motorov, vydrzali driftovanie s pneumatikami, nelamali sa im predne kridla a deflektory pri opusteni trate a ty napises, ze sa auto rozsypalo, ak na to zatlacili. Ten popis predsa pasuju na moderne auta. Gumy sa deru na ■■■■■■, motory ak pretazia, tak sa vypinaju alebo idu do ochranneho modu, preradovanie packami nedovoluje radit dravo, lebo vsetko chrani blba elektronika a cele auto pri kontakte s druhym sa rozpada na karbonove ulomky. Zbytocne tu s tebou stracam cas a konci moja snaha ti cokolvek pisat o zlatych casoch F1, aby sa ti konecne otvorili oci. Nemas o starych dobrych casoch ani potuchy, ale aspon naivne obdivujes sucasne srackoidne vytvory. Aj to je nieco.![]()
Senna Imola 1994 a Lauda Nürburgring 1976 a Ratzenberger Imola 1994 by ti porozprávali ako vydržali surové zaobchádzanie. Aha nepovedali lebo sa im autá rozpadli v rukách a tvrdo za to zaplatili.
Fernando Austin 2022 kolo 22/56 - Napálil to do Lanca ako taký bulo, vyletel do vzduchu, nabúral do bariéry, do cieľa prišiel 7. Veď tie autá sú tak odolné a robusné, že ani takáto kolízia ich nevyradí z pretekov. Podobne George Kanada 2023 kolo 12/70 - Tak tvrdo nadrbal do bariéry až ju poškodil. Pritom auto malo len defekt a odpadol kúsok predného krídla.
Áno autá driftovali kvôli mizernej priľnavosti a nízkemu prítlaku. Zátačky ktoré staré autá už išli driftom dnešné autá prejdú ďaleko vyššou rýchlosťou s ďaleko vyšším preťažením. O tak neskutočnom preťažení a namáhaní aké dovoľujú dnešné autá sa tým starým môže iba snívať.
Historická manuálna prevodovka - 200 milisekúnd na zmenu prevodu. Moderná sekvenčná prevodovka - 50 milisekúnd na zmenu prevodu. Moderné prevodovky menia prevody ešte niekoľkokrát surovejšie. Fernando teraz lamentuje, že ich prevodovka je príliš hrubá.
No teraz sa vypnú. V minulosti rovno explodovali bez varovania.
Rovnako teraz ako v minulosti. Keby v minulosti preteky zazdili tak ako kvalifikácie, do cieľa by neprišli. S motormi 1.5 turbo v kvalifikácii mali 1500 koní, v pretekoch 900 koní. V pretekoch jazdili asi na 60% najvyššieho výkonu. 40% výkonu motora šetrili aby vôbec prišli do cieľa.
F1 sa vyvíja. Dnes je to tak, že ochrana zdravia a života má najvyššiu prioritu. Dnes už spoločnosť neakceptuje niečo také ako gladiátorstvo, aby športovci alebo diváci zbytočne umierali. Ak chce niekto sledovať umieranie pri športe, treba si pustiť archív.