Sulajemove kontroverzné návrhy prešli. Získal aj právo vetovať kandidatúru svojich súperov | Magazín F1 - F1online.sk

ja mam dost velke vyhrady k systemu na slovensku. partizansky system v kombinaci s 5 % hranicou je antidemokraticky uz z principu.

samozrejme suhlasim s tym, ze konanie slobodnych volbieb je zakladnym kamenom demokracie a tu nemam vyhrady. Tym ale zaroven netrvdim, ze povazujem vsetko sa ruzove.

2 Likes

Možná bychom si nejdřív měli ujasnit, jestli se současný stav principiálně liší od stavu minulého, nebo jde jenom o to, co se té které vlivové skupině (a třeba i nám tady) líbí, popř. co pokládá za podstatné.
Pokud by docházelo v rámci procesů ve FIA k porušování zákona (v tomto případě snad francouzského?), měla by být podána žaloba, FIA není nad zákon. Jsou-li porušovány stanovy, určitě taky existují prostředky, jak se proti tomu bránit.
Mně z toho trochu vychází, že takovou moc by chtěl (a možná dříve i měl) kde kdo, jenom je teď v menšině. To pak moc slz neuroním, nakonec je to pořád jenom sportovní federace a nikdo tam není přikovaný.

ty si mylis demokraciu ako formu riadenia statu s geopolitickym smerovanim. V tom durhom ziadna demokracia nie je. EU je prilis makka v chraneni svojich zaujmov. Ja by som pritvrdil a vysvetlil vsetkym proruskym romantikom kde su dvere, a na ktorej strane je zamok.

6 Likes

co je demokraticke na tom, ze sa vyhrazaju premierovi z clenskej krajiny, ze jeho krajinu ekonomicky znicia ak nebude hlasovat tak ako si to vacsina praje? orbanovi sa vyhrazali ze madarsko ekonomicky znicia ak nezahlasuje za sankcie proti rusku
to je ta demokracia? tu su tie europske hodnoty?
alebo, ze mu odoberu pravo veta ak si ho dovoli uplatnit. naco davali do zmluvy o eu, ze o niektorych otazkach sa hlasuje jednomyselne a kazdy stat ma pravo veta v tych otazkach ked ho potom nieje mozne uplatnit lebo sa tomu statu vyhrazaju, ze mu bud zoberu peniaze z eu rozpoctu, alebo mu to pravo odoberu?
to je potom len fiktivne pravo ak ho nemozes uplatnit vtedy ked ty chces

2 Likes

Skús to rozviesť, zaujíma ma tvoj pohľad. Prečo “partizánsky systém” a čo je na tom “antidemokratické”?

Ja by som si tiež vedel predstaviť lepší systém, vďaka ktorému by sa zefektívnilo presadzovanie reforiem atď, lebo čím viac strán, tým viac rôznych názorov, viac ega a menej reálne dosiahnutých vecí, ale čo je viac demokratické ako to, že si môže ktokoľvek založiť stranu a ísť do volieb?

“Demokracia” EÚ sa naplno ukázala, keď niektoré členské krajiny odmietali kvóty ohľadom NELEGÁLNYCH migrantov a EÚ im za to hrozila sankciami.

Namiesto toho, aby sa snažila zabrániť porušovaniu zákona a nelegálnej migrácii, tak išla proti stranám, ktoré vyžadovali dodržiavanie práva a odmietali prijať nelegálnych prisťahovalcov, ktorých do Európy pozvala hayzelka Merkelová.

Toľko k tej demokracii zo strany EÚ.

PS: Správny postreh k tomu právu veta a k Orbánovi. EÚ je demokratická len dovtedy, kým máš rovnaký názor. :slight_smile:

1 Like

a preto som jediny co ma spravny nazor a viem co je spravne a demokraticke

aka jednoducha formulka co pocuvam coraz viac a viac ked dochadzaju argumenty… celkom jednoducha manipulacna technika

ako my mladsi sme necestovali, nevideli toho vela a nevdeli si zratat 2 a 2

1 Like

mozme zacat tym, ze pozicia na kandidatke je za odmenu. to nema s demokraciou nic spolocne. V tomto politicka strana pripomina prvotno pospolnu spolocnost.Trochu zjemnuje system kruzkovania, ale aj tak je tam silny element despotizmu.

5% hranica - 5% je niekolko desiatok tisic volicov, ktorych hlasy sa jednoducho prerozdelia niekomu s uplne opacnym nazorom. Tu by sa to dalo vyriesit napriklad moznostou druhej ci tretej volby.

Ja si napriklad myslim, ze roznorodejsie zlozenie parlamentu by fungovalo lepsie. Menej stranickej politiky viac nutnotsti dohodnut. Stranicka politika, specialne v nasich koncinach ma inherentny element autokracie.

mna nezaujima opozicia v rusku, ani v cine a ani v severnej korei
ja tam nezijem, slovensko nieje v ziadnom spolocenstve s tymi krajinami takze tie vase priblbe argumenty, ze ved tam a hentam je mensia sloboda su uplne irelevantne
mna zaujima co je na slovensko a v eu kedze sme jeho sucastou, nie to co je v rusku
no a eu sa velmi rychlo blizi k minimalne autokratickemu zriadeniu az diktatorskemu, kedy sice formalne clenske staty maju pravo rozhodovat o mnozstve veci(podla lisabonskej zmluvy), ale to pravo je len a cisto formalne, lebo nikdy to tej krajine nedovolia uplatnit a ak sa o to pokusi tak uz dopredu jej vysvetlia co vsetko proti nej podniknu a ako sa ju pokusia potrestat za iny nazor ako ten jediny spravny

vies si predstavit, ze by fico, alebo orban zablokoval uvalenie novych sankcii? aj keby tie nove sankcie znamenali totalne zrujnovanie nasej ekonomiky, tak brusel by neodpustil to, ze by ich fico/orban zablokoval
ale to su predsa tie europske hodnoty :slight_smile:

1 Like

ale to predsa niesu tie spravne opozicne strany ako si ich prestavuju probruselski :slight_smile:
spravna opozicna strana v rusku/bielorusku je len taka ktora chce podriadenie ruska/bieloruska zapadu, ziadnu inu probruselski neakceptuju za opozicnu stranu voci putinovi

myslel som tým,že na pracovných cestách s dlhšími pobytmi som mal možnosť nazrieť hlbšie pod povrch a bola to len odpoveď na konštatovanie,že som mladý troll…takže,v prvom rade nepoznáš kontext alebo len rýpeš…si jednoducho mimo tému…

1 Like

tak ono to je rovnako ako v otazke ruskej armady
na jednej strane sa rusku vysmievaju, ze nedokaze porazit 4x mensiu ukrajinu
na druhej strane tvrdia, ze ak uz tu ukrajinu porazia tak budu pokracovat utokom na 20-30x(z vzhladom na ukrajinu) vacsi zapad

tak bud je rusko slabe, alebo je rusko silne, jedno aj druhe nemoze byt sucasne

1 Like

to jednoducho niekomu nevysvetlíš,neoliberálna ideológia to nepripúšťa…sú od mlada masírovaní teploporučíkom a spol. a ich videnie sveta je iné ako naše…teraz je v móde - s eu na večné časy a nikdy inak…

najprominentnejsi predstavitel neoliberalizmu je Trump.

takze demokracia, len tam kde ti to vyhovuje, kde nie tak tam uz chces zavadzat tvrdu diktatoru alebo dokonca by si chcel ludi s inym nazorom rovno deportovat z krajiny

tak toto su tie spravne europske hodnoty :slight_smile: pokial mas rovnaky nazor ako ja tak si ho mozes verejne prezentovat, ale pokial mas iny tak drz hubu lebo ta deportujem :slight_smile:
kovany demokrat sa v tebe nezaprie :slight_smile:

1 Like

Ok, každá strana dáva pozície podľa seba. Ale každý volič má právo zakrúžkovať kohokoľvek z kandidátky, bez ohľadu na poradové číslo kandidáta. Mne príde logické, že lídri strany sú väčšinou vpredu. Ako by si určoval pozície ty?

Tu súhlasím, dobrý nápad a bolo by to objektívne.

Ale nejaká hranica musí byť a tých 5% mi možno príde aj málo, lebo tých 5% dokáže získať kdeaký Kollár alebo hocijaká jednoosobová strana ako Oľano, ktorá s politikou nemá nič spoločné.

Parlament je rôznorodý dosť aj teraz, bavme sa o vláde, lebo tá je rozhodujúca. A tu si myslím, že čím rôznorodejšia vláda, tým horšie, lebo dohodnúť sa je často ten najväčší problém.

Radičovej aj Matovičová vláda sú toho ideálnym príkladom. Za Radičovej platilo ak nebude po mojom, tak položím vládu. A za Matoviča neplatilo doslova nič, to bol extrém extrémov, kedy krajina na 3 roky zamrzla a riešil sa len jeden blázon a jeho momentálny stav a názor. A myslím si, že podobne dopadne aj prípadná vláda, v ktorej by sedeli PS, SaS, KDH a Matovič spolu. V skratke sme v bezvýchodiskovej situácii. :smiley:

keď myslíš…aj s Orbánom a Putinom…

presne tak. Demokracia v geopolitike nikde nebola, nie je a ani nebude. Tak ako sa Ukrajina nemoze len tak demokraticky rozhodnut, ze vstupi do NATO ani Rumunsko sa nemoze len tak demokraticky rozhodnut, ze z neho vystupi. Simple as that.
Demokracia je statne zriadenie nie geopoliticke usporiadanie. Neplet si to.

1 Like

To sú tie objektívne médiá, tie dobré, ktoré ako jediné sú nezávislé. Keď ich raz za čas prečítam, tak mám pocit, že Ukrajinci za posledné 3 roky už aspoň 5x vytlačili Rusov naspäť za ich hranice, a že Rusi už nemajú žiadnu armádu a majú vďaka sankciám EÚ totálne zničenú ekonomiku.

A my ako EÚ a spasiteľ sveta sme povinní im pomáhať a predbiehať sa v tom, kto viac Ukrajine daruje a netrápi nás, že tým ekonomicky ničíme sami seba.

A potom príde Trump a dohodne sa s Ukrajinou, že za vojenskú pomoc mu Ukrajina odovzdá extrémne nerastné bohatstvo, zatiaľ čo EÚ dostane za pomoc Ukrajine holý falus do kakáča a Zelenskyj ešte bude vyskakovať, že my im nepomáhame dosť. To nevymyslíš, to je EÚ. :clown_face:

2 Likes

Putin nie je ziadny neoliberallny politik aj ked sa tak povedzme, ze tvari. Tam to funguje uplne inak. Je to stale de facto samoderzavie ako za Petra Velkeho kde uzka skupina politicky a ekonomicky kontroluje klucove aspekty ekonomiky a riadenia.