No a to je problem. Zjednodusene. Pokud policista bude odmenovan za vyber pokut, bude jeho cilem bezpecna ulice? Asi tezko ne? Tok penez z pokut, nebo jinych mimoradnych prijmu musi byt absolutne transparentni a nikdy nesmi byt urcen na benefity pro organizaci, nebo lidi, kteri ho vybiraji. To je zakladni predpoklad.
Pokud nemas jasne definovano kam pujdou prachy z pokut, muzes je v ramci organizace vyuzit napriklad jako odmeny, nakupy sluzebnich aut, cest apod. Je to preci mimoradny prijem se kterym se nepocitalo.
Rekni mi uprimne. Jsi si jista, ze pokud by jsi ty byla odmenovana za udelovani pokut, odolala by jsi pokluseni je vybirat stale? A pokud chces pokuty vybirat stale, pak nemuzes byt dusledna. Protoze duslednosti vymytis spatne chovani. A pak uz nebudou zadne pokuty, nebo jen zcela vyjimecne. V Japonsku nejsou odpadkove kose, ale ani neporadek v ulicich, zato prisne tresty. Duslednost funguje.
Vis jak bych to udelal ja, kdybych na tom chtel trhnout? Daval bych pokuty jen obcas, jen nekdy a predevsim pokazde za neco jineho. Pokud v tom bude zmatek a nejistota a ja nebudu dusledny, muzu pokuty vybirat porad.
Jenze tak se mohu chovat i z mnohem prozaictejsich duvodu. Treba nechci nastvat piloty, nebo sefy teamu, nebo fanousky. A tak zasahuji jen kdyz je nejhur a exemplarne.
Jak tedy rozpoznat jestli jsem vycuranek, nebo jen chci lidske prostredi, kdy respektuji lidske chyby, ale zasahuji proti extremum? Protoze to se poznat neda, nebo obtizne.
A jak zbavit me jako trestajiciho komisare, nebo sefa FIA podezreni z toho, ze ty prachy utracim za novy koberec do sve kancelare, protoze proste “persan” za dva miliony je presne to co pro vykon sve funkce potrebuji? A zcela jiste to bude, jak pises :
Jenze bohuzel tim jsem neskoncili. Protoze odmeny a benefity se zcela jiste take dokladuji a vykazuji a jsou priznavany podle konkretniho klice.
Takze zbavit me podezreni z toho co jsem napsal lze jen tak, ze presne reknu, co se z tech penez poridi, nebo zaridi, protoze kdyz to pujde na podporu motoristu ve stredni Africe, nikdo nerekne ani popel, ale ten “persan a starozitna vaza” uz by Sulayemovi asi neprosla.