Takto napisane suhlasim.
Len mi prislo zbytocne riesit tempo SC a uz vobec za tym nieco moc hladat…
Navyse ked sa zhodneme, ze SC tam mal byt skor (vtedy by podla mna McLaren zareagoval), co je chyba riaditelstva, tak o to viac by som tu chybu vnimal ako fatalnu, ak by Lando na to doplatil nie len dvoma miestami, ale siel az na koniec pola…
To nepopieram. Ale počkať na lídra a “nechat pole sjet” sú 2 rozdielne veci.
No iste, pretože za sebou už nemal žiadny monopost, tak čaká na lídra. Aj v zostrihu je vidieť, že na Verstappena čaká niekde za SC line. Riešime to, či ide pomalšie, keď má nejaký monopost za sebou.
Po tom, čo všetky autá prejdú druhýkrát prvú SC line, tak už neplatí delta = za chvúľu sú za SC.
Skúsim dohľadať časy Verstappena a Norrisa za SC – ak ich niekde máš, tak sem s nimi. Som zvedavý aký tam bude rozdiel.
Takze inkriminovana chvile:
V okamziku nehody ma Noris na Maxe 7,8s Max na Piastriho 2,5s, tesne po nehode ma (rozsviti se SC) Noris naskok 11s , Max musel zpomalit. Jak se pak pocita delta nevim, jestli od okamziku nehody, nebo az po rozsviceni SC.
Max jde do boxu a ma nasledne kolo 1:49. Do toho se podle mne nepocitaji boxy, protoze cas se zacne merit na vyjezdu z boxu, to potvrzuje i cas Norise, ktery je po Norisovo vyjezdu z boxu takrka totozny s Maxem.
Noris boxy a vraci se pred Piastriho, ktery ztraci na Maxe 2,5s takze Noris ma ztratu 2s na Maxe. Cele kolo Norise 2:20 (boxy jsou cca 20s.) . Noris tak ztratil na Maxe 10s (8 + 2).
Kolo Mylandera nemuzu presne stanovit, ale s ohledem na to ze boxy trvaji cca stejne dlouho a Noris ztratil cca 10s je kolo Mylandera na urovni 1:57 - 2:08. Cemuz by odpovidal cas Norise 2:20 v kole kdy sel do boxu.
Nasledne ma Max za Mylanderem dve cista kola, obe jsou fakticky shodna 2:08. Takze se zda, ze Mylander jel o maximalne o cca 10s rychleji pred Norisem, nez potom pred Maxem. Muj nazor viz. nize.
Musim uznat ze to se mi nejevi jako extremni zrychleni Mylandera, obvzlast kdyz zapocitam fakt ze Noris nepotkal Mylandera hned za carou, ale o neco dale, takze nejaka ta sekunda k dobru a jak jsem psal, nehoda se stala primo pred Maxem, takze Max brzdil kolem Saerganta, zatim co Noris tam samozrejme valil, protoze nehoda se stala za nim.
Takze asi mas pravdu, nic zvlastniho se nestalo. V tomhle jsem, zda se, FIA krivdil.
Edit: Ale ze za to v prvnim rade muze Stellaboys si stojim.
Tiež som našiel: https://www.youtube.com/watch?v=gCy1Z-pR_Bc
Mne to teda vychádza maximálne 2 s, ak vôbec:
Určite môžeme porovnať 2. sektory - komplet za SC:
26. kolo NOR: 43,370
27. kolo VER: 41,990
28. kolo VER: 38,234
29. kolo VER: 36,428
Takže minimálne všetky 2. sektory šiel Mayländer pred Maxom rýchlejšie než pred Landom (osychala trať? zahriali sa mu gumy?). Ale dajme tomu, že šiel svoje maximum v každom druhom sektore, tzn.:
2. sektor: +/- 0 s.
Prvý Norrisov sektor by som porovnal s Verstappenovým z 27. kola – začiatok obaja podľa delty, potom zachytení SC (dajme tomu, že zhruba v rovnakom mieste):
26. kolo NOR: 34,779
27. kolo VER: 36,266
1. sektor: +1,5 s.
Tretí sektor (resp. časť) hrubý odhad – od jeho začiatku po brzdenie z rovinky (pred nájazdom do boxov). Stopované na videu, takže odhad +/- sekunda:
26. kolo NOR: 38 s
27. kolo VER: 38 s
3. sektor: +/- 0 s
Rozhodne to teda nie je o tom, že by SC svojou jazdou Norrisovi darovalo 10, či dokonca 20 s.
Tam vobec nejde o to ako rychlo siel ale o to ze nepockal na cele pole co ma urobit ako prve… Ide o to aby pole viedol cez trat a urcoval rychlost a kluckoval pomedzi trosky (inak by vobec nebol potrebny stacil by VSC)… No a kvoli tomu co nakoniec s tym SC spravili ze si jazdil s Norrisom sam a ostatni iba dodrziavali percenta rychlosti tak tam vlastne prve kolo ani nemal byt a mal by to byt iba VSC… Kedze tam ale bol, tak mal postupovat podla toho na co je urceny a nie sa vozit sam…
Potom niekto skoro alebo uplne trafi zeriav a je penalizovany FIA alebo mrtvy…
Jak pisu, 10s je absolutni maximun, ktere podle me neni pravda. Spis tak ty 2s. A koukal jsme se i na to jak Mylander jel a ze by jel uplne pilu mi oproti ostnim kolum taky neprislo. Ale tohle je tezky, protoze jsem zblblej z f1 a on tam vzdycky vypada, ze se sotva vlece.
No to jsem si myslel taky, ale neprijde mi ze by to sedelo. Proc? No protoze Mylander ani v nasledujicim kole necekal. A pak, kdyz jsem koukal na ostatni kola, tak to pole je stejne roztazene a treba Stroll kolo pred restartem zajel nejrychlejsi kolo cca 1:38. A bezne tam litaly casy 1:50.
Oni si proste ty mezery nechaj a vubec to ti piloti nesjizdi. Az kdyz cejtej ze se blizi restart, tak to napali, pravdepodobne aby zahrali gumy.
A dale jak to tak vypada, tak tyhle rychlosti uz jsou tak nizky, ze pro ty pilot neni problem se cemukoliv vyhnout. Kdyz teda koukaj pred sebe.
Uz bych to uzavrel. Spis boure ve sklenici vody. Kral se podle me netrefil. Asi mu to tak prislo. Mam teda pocit ze i na F1tv to taky takhle nejak komentovali. Ale treba ten Mylander cekat mel.
To ze to tak spravil neznamena ze to tak je spravne… Na co je potom dobry SC? vsak podla tohoto uplne staci VSC ved auta sa v pohode vyhnu… A pravidlo 10 aut zacne platit kedy?
Myslis ze pneumatiky nenavratne ochladnu ked SC ide 30 sekund 50km rychlostou aby potom nedokazali ist za SC? Ako to ze potom pred restartom uz mozu ist vsetci 30 sekund 50km rychlostou a nasledne na maximum?
Hele ja nevim. Myslim, ze SC tam je proto, aby zpomalil kdyz je potreba a FIA nabude dojmu, ze by mnohlo byt potreba omezit rychlost jeste vic nez pri VSC. Ale je fakt, ze on to pole proste nesrazil ani v dalsich dvou kolech. Jeho rychlost byla temer stejna a to co popisujes by snad udelal aspon v druhem kole ne? Tvuj nazor ti neberu (mel jsem ho take), ale po tom co jsem na to kouknul nekolikrat znovu, uz se mi to nezda. A nic nebezpecneho tam nebylo.
Ako vzdy nic nebezpecne tam nie je pokial sa nieco nestane…
To ako moj kolega furt lezie po vseliakych konstrukciach len tak bez nicoho lebo cely zivot sa mu nic nestalo, no pride externy faktor (mdloba, infarkt, posmyknutie) a skoncil… Je to v klídku pokial sa nejaky zeriav nepozabudne, a zaroven inzinier jazdca sa nepozabudne a neda mu o tom vediet, a zaroven jazdec sa nepozabudne a prekroci deltu… To je vzdy tak, tieto vsetky veci ako aj SC su kolektivne zabezpecenie ktore chrani vsetkych pred tym ked niekto z retazca spravi chybu… Tak isto to mas so zabradlim na schodoch alebo s lanom a postrojou ked pracujes vo vyskach, alebo s obmedzenim rychlosti v obciach, prechodmi pre chodcov atd… Nic z toho nepotrebujes a je to bezpecne pokial niekto nespravi chybu, pripadne sa chyby nenakopia…