Za mna bolo vo vysledku vsetko viacmenej OK a zvysok zbytocna politizacia podla preferencii…
Ziadne SC pravidlo sa neporusilo, jazdci sami ziadaju rychlu jazdu a ak tym ciastocne vyzehlili fakt ako nezmyselne dlho cakali so SC (je dost mozne ze Lando by do boxov isiel tiez hned, ak by to vedeli o desiatky sekund skor), tak o to lepsie.
SC by mal v ramci moznosti co najmenej ovplyvnit vysledok zavodu a mal by byt vyslany hned ak ho treba. Ak McLaren pre kratkost casu zavahal a spravil chybu, myslim ze strata nie len naskoku (na ktory mozno aj doplatil) ale aj 2 pozicii je slusny “trest”.
Neviem koho by sportovne tesilo, aby kvoli dost neskoro vyslanemu SC, na ktory mal najmenej casu zareagovat v tej chvili naj jazdec, doplatil az tak, ze skonci posledny…
To si nemyslím – čím väčší náskok tým lepšie. Takto mali dostatočnú rezervu na príp. zmrvený pitstop a ako sa ukázalo, tak dokonca dostatočnú aj na neskorý call do boxov (stratili len 2 pozície).
Ak by ešte šetril gumy, tak Norris nezíska nič – v pite pod SC odovzdá gumy, ktoré ešte pár kôl mohli potiahnuť, možno by dokonca stratil pozíciu voči Red Bullu pretože by to bolo čisto len na práci mechanikov. A či by ho stihli zavolať do boxov je lotéria s načasovaním SC, ktorú neovplyvníš (a druhý vždy môže spraviť opak, čo prvý).
Nie, hneď po vyvesení cedúľ SC musia plniť deltu (čl. 55.7). Platí to kým neprejdú všetky autá 2x prvú SC line (teda cca jedno kolo-dve) – to už by mali byť zoradené za SC, pretože to je ešte pomalšie než delta.
Jakej dukaz? Netahej dukazy do debaty kam mepatri a kde ani ty zadnyma nedisponujes. Takovych par jedincu uz tu je, kteri by od kazdeho chteli dukaz a sami nicim takovym nedisponuji.
Kral rika, ze SC se snazi co nejdriv sehnat pole k sobe a ze jel nezvykle rychle. Ty mi tu tvrdis, ze to tak neni. Ok. Ja verim Kralovi, kterej to sleduje kapku z jine pozice nez ty. Nebo ty jsi nekdy videl telemetrii SC? Ty vis jakou rychlosti jede pred tim nez se pole sjede? A kdyz se sjede, tak jeho rychlost taky nebude stale maximalni. Pokud je nekde nebezpeci, bude urcite nizsi.
Diky za info o delte. Pokud je SC pomalejsi nez delta, tak je snad nad slunce jasnejsi, ze ucelem SC by melo byt zpomalit pole na nizsi rychlost nez je uvedena delta. Predpokladam ze tato delta je shodna s VSC deltou.
Ale uprime, ja to resim jen v kontextu trestu pro RBR a Pereze. Z tohoto pohledu mi prijde neskutecne pokrytecke tresta Pereze za neco, co se bezne deje a pritom FIA sama vytvari situaci, ktera pripadne nebezpeci nezohlednuje (rychlost SC v prvnim kole a nesjete pole) a potencialne nebezpecnou situaci ( jedouci Perez v poskozenem aut) sama neresi, ale za to rozdava tresty.
Nevim, nemam dojem ze by tu nekdo resil Landa. Ten je v tomto pripade obet a i Kral vysvetlil, ze mu nelze nic vycitat, ze si jen tak nemohl nadirigovat zastavku v boxech.
A nemyslim si ze kritika chovani FIA je dle “politickych” preferenci. Na FIA, tu sem tam nadavaji vsichni.
Lando jel skvele, jeho vykon tohle nesnizuje. Ty body budiz mu prany ( ja mu je teda preju jen v pripade, ze na konci sezony jich bude mit nejvic Max) Jestli by bez SC vyhral? No mozna, ale to by nesmel byt zadny SC, protoze Mercedesy ho meli sezrat, minimalne Russell, kterej neodvedl dobrou praci.
Ja s Kralem nesouhlasim v tom hodnoceni Landa a Maxe. Podle me Max Landa podcenil a to byla zasadni chyba. I kdyby Max neudelal chybu v prvnim stintu a predjel Russella, do dvou kol by ho Lando mel a zametl s nim.
A ano, podobny nazor tu ma @Evap a @major , fajn, ale my mame jiny. Ale neni to nic proti Landovi.
Áno, tvrdím, že Mayländer vždy jazdí na maximum okrem úseku na trati kde je problém. Pepa tiež nevidel telemetriu zo SC – videl Bernda, že ide hranu. Ale on to robí furt, teraz to bolo zaujímavejšie, keďže trať vysychala.
Že na trati SC stojí a čaká kým sa zíde pole je blbosť – to tam nemusia mať AMG špeciály, ale stačí Vectra ako v Imole 1994 na ktorú Senna mával nech pridá (ale už to nešlo). Však keď tam bolo to SUV od Astonu, tak piloti sa sťažovali, že to je o hubu, pretože je to pomalá kára a našťastie sa ho FIA zbavila. Príliš pomalá jazda SC je pre pilotov F1 nebezpečná.
Účelom delty je hlavne to, aby nikto z pilotov nešiel po okruhu na maximum, ale aby boli všetci v bezpečí (piloti aj maršáli).
Čo je na treste pre Péreza pokrytecké? Pravidlo, že auto nemôže ísť po okruhu, keď z neho odlietajú diely, je staré desiatky rokov. Opakujem: rýchlosť SC bola normálna, Norris stratil na deltu 11 sekúnd za jedno kolo. SC nešlo (!) rýchlo.
V rychlosti jsem se na to díval a vypadá to, že máš pravdu a já jsem zase mimo.
Vypadalo to, že to bylo v pohodě. Naletel jsem kecům Královi a jsem de.bil.
Takže se ti omlouvám, omlouvám se McLarenu i Maylanderovi.
Stella akurát spomenul to, čo mnohým uniklo: nebyť SC, tak Lando zarobí na Maxa ďalších 10 s.
To, že ho McLaren mohol a mal zavolať hneď do boxov je fakt, ale už samotná fáza SC bola pre nich smola.
Si zober Red Bull a Péreza, ktorého donútili aj za cenu trestu dovliecť káru do boxov. Pretože vtedy by bol zas SC smolou pre Maxa (resp. minimálne nejakým rizikom – ohrozením).
OK, ale riesi sa tu SC, pritom pravidla neboli porusene, navyse niektori za tym dokonca vidia viac a uz sa zbytocne konspiruje aj o regulernych beznych situaciach, akoby toho nebolo dost pri inych realnych kontroverziach…
Nikdo netvrdi ze SC stoji. A nikdo netvrdi, ze ta ma byt Vectra.
Ale pletes dve veci dohromady. Special samozrejme ma jet rychle, ale nejprve ma pole nechat sjet ! A presne proto tam je.
A presne to je ten point. Protoze, kdyz neni pole sjete, nemuze SC regulovat rychlost v miste, kde je problem, protoze piloti jedou dle delty. Takze si SC v prvnim kole nesplnil sve povinnosti, aneb duvod proc tam je on a ne jen VSC.
To ze vali i jindy kdyz je pole kompaktni nikdo nenapada. Polemizujete tu se skutecnosti, kterou nikdo nerozporuje. SC jede pomalu na pocatku prave proto, aby mohl delat to co sam pises. Regulovat rychlost v miste kde je nebezpeci.
Za me je to jasne, Mylander v tomto pripade selhal.
To nie je pravda. Kde to máš v pravidlách? Ako rýchlo má ísť SC aby sa “sjelo” pole? Si predstav ako by to asi vyzeralo na začiatku SC fázy? Zober si ako idú piloti tesne za sebou pred reštartom, keď SC odíde – to nie je preto, že Bernd šliapne viac na plyn a trhne sa, ale preto, že líder úmyselne spomalí. Toto sa nikdy na začiatku SC fázy nedeje – podľa tvojej teórie by sa ale práve toto diať malo: SC úmyselne spomalí, aby sa “sjelo” pole. To sa ale prosto nedeje. Nie, SC na začiatku umelo nebrzdí pole, ale ide na max. Bodka.
OK, ale piloti majú deltu (v probémovom úseku ju môže vedenie pretekov nastaviť nižšie), vlajú tam dvojité žlté (povinnosť ísť tak, aby pilot mohol okamžite zastaviť) a všade po okruhu aj pilotovi v kokpite svieti “SC”.
OK, tak potom ešte jedna vec: kde nie je žalobca, nie je ani sudca.
Ak sa neozval žiadny z 9 tímov a spomenul to len Pepa v jednom videu ako zaujímavú poznámku pod čiarou, tak mi z toho vychádza, že sa robí z komára somár.
Ja len aby sa nezabudlo, riaditelstvu trvalo cca 45s aby konecne rozhodli o evidentnom SC a vtedy mal McLaren za 1-2s reagovat (ostatni 13+), co je pre lidra prakticky zarezanie…
To vnimam ako vacsi “problem” nez SC iduci tempom podla pravidiel (3/4 minuty tam boli len zlte).
Inak podla F1TV/mapy to vyzera akoby SC bol pre Landa az po poslednej sikane, ale tam je asi kratke opozdenie casu…
Je to pravda. Pri vyjeti SC ceka na pole, rozhodne to hned nenapaly a neodjede.
V pravidlech? Co mam mit v pravidlech? Ze SC ma regulovat rychlost formuli v pripade nebezpeci? No to tam urcite je.
Mohl Mylander regulovat rychlost formuli? Nemohl, protoze nekontroloval pole. Jeho pritomnost tam v prvnim kole byla zbytecna. V nasledujicim kole se pole sjelo.
Lando ztratil cca 11 - 13 vterin. Jakmile zajel do boxu, Mylander jednoznacne zpomalil. Proc si to myslim? No pro tohle:
Vyjizdi SC, Lando ma naskok na Maxe 7v. Max zajizdi do boxu, naskok Landa a SC se zvysuje o 20v, pri vyjezdu je to tedy uz 27v. Lando zajizdi do boxu a pri vyjezdu se radi za George, ztrata cca 11 - 12 vterin. Mylander ovsem stale musi mit naskok cca 15 - 16 vterin. Logicky, on do boxu nejel. Pokud Mylander pojede stale stejne rychle, v nasledujicim kole ztrati opet 11 - 12 vterin a Max za nim stale bude cca 5 - 6 vterin a dojede Mylandera az v polovine tretiho kola po vyjeti SC.
A pozor, pole stale jeste neni sjete, protoze auta si udrzuji stejne rozestupy. To je na dalsi tri az ctyri kola.
Ve skutecnosti se stalo to, ze pole se sjelo behem nasledujiciho kola. Jak se to mohlo stat? No bud je v Montrealu nejak zvlastni dilatace casu a prostoru, nebo fakt nevim.
Ale ja jsem presvedcen, ze druhe kolo po vyjeti jel Mylander cca o minutu pomaleji, nez to, kdyz za nim byl osamoceny Noris.
Dalsi moznosti je, ze FIA upravila deltu pro kolo kdy jel Noris prvni, nebo pro nasledujici kolo. A to uz by si konspiraci asi zaslouzilo. Ale tomu neverim.
No spis to znamena ze McLaren mel 45s na to, aby rekl svemu pilotovi, aby okamzite po rozsviceni SC zajel do boxu. Ty gumy tam uz pul minuty mohly bejt pripraveny.
Ano, mali sa lepsie pripravit v McLarene, ale hrotit to na desatiny… Ak by rozhodnutie o SC prislo o 1-2s neskor, vysledok je rovnaky ako aj bol, Lando uz by bol za sikanou, nie tesne pred nou.
Pritom stacilo reagovat adekvatne a to znamena podstatne skor (komentatori hovorili hned ze to musi byt minimalne SC) a nie cakat takmer minutu kym lider ma sek.undu reagovat.
Vadi ti tempo SC, hoci neporusuje pravidla, ale ze tam 45s nebol ziadny SC je vpoho…
Absolutne s tim nejsem v pohode. A souhlasim s tebou. FIA mela reagovat driv. Ale jsem toho nazoru, ze i pres neschopnost FIA to Stella a jeho boys vyresili spatne.
Noris byl ten den lepsi nez Max a mel vyhrat. A to jsem fanousek Maxe. A ano Max to potom zorchestroval mistrovsky, ale prvni stint mu mel prohrat zavod.