Mohol McLaren urobiť dnes niečo inak, aby zdolal Maxa Verstappena? Podľa šéfa tímu Andreu Stellu v podstate ani nie, keďže strategické možnosti boli limitované a v Suzuke sa veľmi ťažko predbieha.
Ale jo, asi by to k ničemu nevedlo, bylo tu jen pár předjetí, ale tam byl vždyckyobrovský rozdíl v pneumatikách. Pokud na tom byli přibližně podobně, nešlo to vůbec. Zlatý Monako proti dnešní nudě. Ale teda ta ztráta zbytku na trio vepředu je astronomická.
McLaren podle mého názoru udělal správně, že nechal vše na pilotech.
Jedna věc je získat výhru, OK, která ale ani tak nemusela přijít, a druhá srazit sebevědomí pilotovi, který bojuje o titul nejen s týmovým kolegou, ale, aspoň zatím, i s Maxem.
Jak jsme si odsouhlasili vedle, oni by hlavně jednoho se svých pilotů, který je ve vedení šampionátu, výrazně poškodili a kolegu proti němu zvýhodnili.
Tak nejsou to tak složité počty, i když mě to napadlo spočítat až teď, s jakou lehkostí by kdekdo požadoval po leaderovi šampionátu, aby se dobrovolně o svoje postavení rozdělil .
Navíc kdyby se Oscar dostal, byť jen průběžně, do pozici toho silnějšího v McLarenu (takto hypoteticky mohl mít dvě výhry za sebou proti Landově úvodní a možný náběh k postavení “Oscar is faster than you” , záviselo by na dalších závodech), s Webberem za zády by se nejspíš začal dožadovat postavení jedničky.
I kdyby McLaren ten příkaz dneska vydal, Lando by ho podle mého názoru stejně neuposlechl - a měl by na to právo.
O to ale predsa vobec neslo. Timova rezia v tychto pretekoch nedavala ziadny zmysel. Ano, teraz, ked uz vieme, zo Norris Verstappena predbehnut nedokazal, je lahke mudrovat, ze mali nieco skusit inak. Ale McLaren mal pred ocami situaciu, kde bolo ca. 10 kol do konca, Norris bol za Verstappenom o 1.3s, tempo mal dobre, stacilo by jedno dobre kolo a je v dosahu DRS, samozrejme, ze v tej situacii nezacnu saskovat s prepustanim pozicie.
O tom, ci by mal Piastri lepsiu sancu Verstappena predbehnut, mozno len spekulovat, ja osobne som presvedceny, ze nie, ved ani k Norrisovi sa v ziadny moment nepriblizil natolko, ze by sa dalo pomyslat na utok, a to mal McLaren horsiu rychlost na rovinkach nez Red Bull. Chapem, ze to vyzeralo tak, ze Piastri je ovela rychlejsi, ale to bolo podla mna sposobene prave tym, ze pre Norrisa bolo kvoli charakteristikam auta ovela tazsie drzat sa Verstappena, nez pre Piastriho drzat sa Norrisa. V prvom sektore by aj Norris na Verstappena mal rychlostnu vyhodu, ved tam kazde kolo aj nieco stiahol, ale kvoli spinavemu vzduchu sa tam carovat nedalo. A na dlhej rovinke v tretom sektore a v pomalej zakrute pred nou vzdy stratil tie rozhodujuce dve desatiny, kvoli ktorym nemal DRS. Piastri naopak na Norrisa v tretom sektore kvoli rovnakemu vykonu na rovinke a v pomalych zakrutach cas nestratil, dostal sa do DRS okna, a potom bolo uz samozrejme lahke sa Norrisa drzat. Ale zasadne rychlejsi podla mna nebol.
Já doufám, že by Lando neposlechl. Kromě toho takový příkaz není vůbec běžný v situaci, kdy jsou minimální rozestupy a prakticky se nemění. Pokud se jeden jezdec vyloženě trápí a ztrácí na jezdce před sebou, tak řekněme (ale i tak při přímém boji o titul bych to chtěla vidět…).
Naprosto souhlasím, ale vzhledem k tomu, že, jak jsem si všiml, jsi tyto poukazy formuloval už v diskusi v “live”, jsem se zaměřil na druhou stranu mince, a to je postoj a psychika pilotů McLarenu, především LN. Přišlo mi zbytečné opakovat to, co jsi napsal, například že k předjetí byla nutná vysoká rychlostní výhoda, ale tu McLaren vůči MV neměl, případně že samotné přepuštění pozice by stálo nějakou tu desetinku, což by Verstappenovi naopak život usnadnilo. V závodě se prakticky nepředjíždělo, a to ani s DRS, takže při vší úctě k Piastrimu by nedopadl lépe než Norris, i když chápu, že měl chuť to zkusit (a jako vedlejší efekt vytěžit “Oscar is faster than Lando…”).
Ještě dodám, že něco mohl Lando rychlostně nechávat i v nutnosti hlídat si Piastriho, kdežto Piastri za sebou žádného konkurenta neměl. Obrana vždy trochu zpomaluje.
Už to neskutečné PR, které mu Webber zajišťuje od samého začátku, je neuvěřitelné. Což je popravdě řečeno jedna z věcí, která ve mně nevzbuzuje sympatie, i když od Webbera je to samozřejmě dobrá práce.
To je ten problém, vidíš tam jen Landa, ale z pohledu McLarenu by předjetí Maxe Oskarem mělo pozitivní vliv ze spousty pohledů. Tady právě do toho vstupuje ta týmovost.
Jo, je cesta to nechat jen na jezdcích, pak ale nechť to na nich nechají a nezastavují Piastriho když se k Landovi přiblíží. A má to nevýhodu v tom že v tu chvíli se opravdu začnou soustředit jen na sebe.
Souhlasím, ale já bych těžiště položil na to, že manažersky je to od Webbera vynikající koučing. Při svém debutu OP za Landem zaostával, což bylo pochopitelné, ale výkonnostní vzestup OP je výrazný, z nováčka se posunul do pozice konkurenta hlavní hvězdy týmu.
Tak je pravda, že pro McLaren by byla případná výhra OP lepší, navíc takto je Max psychicky na koni a i Red Bull se trochu uvolní. Ale z dlouhodobého hlediska McLaren musí ukočírovat rivalitu svých pilotů, takže tam se jim podle mě momentální střízlivost vyplatí. Stále platí, že mají nejlepší vůz (když to nedopadne podle jejich představ, je to P2, P3), konkurence potřebuje specifické podmínky, McLaren je univerzálnější a sezóna je dlouhá. Kdyby ta rivalita přerostla do rozbitých vztahů, mohlo by to napáchat větší škody než ztráta sedmi bodů. Zrovna u McLarenu by si měli sezónu 2007 pamatovat. Stále to mají dobře rozehrané.