Stačí správne auto a Hamiltona neporazí ani Verstappen, hovorí Montoya | Magazín F1 - F1online.sk

Patrí Lewis Hamilton do starého železa? Niektorí experti a pozorovatelia to vlani naznačili, ďalší zas tvrdili, že sedemnásobný majster sveta má svoj vrchol za sebou. Bývalý pilot Williamsu a McLarenu, Juan Pablo Montoya, však zásadne nesúhlasí. Všetko je to vraj otázka motivácie. Ak bude mať Hamilton v rukách správny stroj, všetko môže vyzerať inak.

Toto je sprievodná diskusia k pôvodnej téme na https://f1online.sk/clanky/186618/staci-spravne-auto-a-hamiltona-neporazi-ani-verstappen-hovori-montoya

Tohle mě vždy pobaví, v roce 21 měl nejlepší auto a stejně mu to bylo k ničemu. Sir potřebuje vůz o třídu lepší než ostatní, jako kolegu slaboučkého Bottasku a pak je neporazitelný

2 Likes

bolo by fajn si dať rovnaký súboj aj v 2025 ale s viac vyrovnanými autami, navyše s tým, že sem tam výhra GP aj tretí tím

V 2021 sme videli, ze Hamiltona v spravnom aute porazil Verstappen. V 2016 sme videli, ze Hamiltona v totoznom aute porazil Rosberg a predtym aj Button.

Uvidime, ci porazi vobec Leclerca. :slight_smile:

1 Like

v 21 by ho Max neporazil bez pomoci zhora, zial, bola to privelka pomoc

A Rosberg ci Button, obaja mastri sveta (ano, Rosberg v uplne priamom suboji), co len znaci, s kym sa Lewis porovnaval skoro celu karieru a zaroven ze dokazal byt v teamoch, ktore nestali len a len pri jeho zadku a jeho kolegovia dostavali identicke prostriedky na suboj. Takze spocitane a podciarknute, je obdivuhodne, aku uspesnost napriec celou karierou Lewis ma proti svojim kolegom a aj ostatnim superom.

Nehovorim ze teraz vyhra nad Charlesom, vidim to 51/49 pre Charlesa kedze tam uz je dlhsie a ma team na svojej strane + vek. Ale ak to auto bude fakt dobre, tak by som povedal, ze to statisticky vyzera na vyhru Lewisa + ma prave tie skusenosti s bojom o titul, ktore Charles nema. Navyse, Lewis uz nema absolutne co stratit, dalsia vyhoda pre neho.

8 Likes

Som rad ze to niekto vidi aj objektivne, za to ti tlieskam :clap: Lebo ked tu citam niektore nazory tych zufalych nestastnych ludi, ktorym nedava Lewis spavat tak vlastne neviem ci sa smiat alebo mi ich ma byt luto :smiley:

3 Likes

… každý z tých pretekárov,FERRARI,MERCEDES,RED,BULL,Mc LAREN, ,keď bude mať naj… auto tak sa môže stať šampiónom,aj pretekári z tej druhej časti,keď prestúpila k tým štyrom značkám sa môžu stať, šampiónmi,ale ti piloti z tých štyroch //lepších//stajni ,keď prestúpia nižšie,tak budú tiež iba paberkovať…:thinking::thinking::thinking::racing_car:

Nuz, porazil ho Rosberg s rovnakym materialom. Ja to ale nevidim ako nejake minus. Sennu tiez v rovnakom aute porazil Prost a potom ho takmer porazil na nie velmi dobrom Ferrari. Kazdy je porazitelny aj Verstappen.

2 Likes

Nechápem ako niekto môže napísať že Rosberg porazil Hamiltona a pritom nespomenúť že Hamilton porazil Rosberga 2- krát!?!?
A Rosberg bol po získaní titulu taký “suverénny”, že kapituloval a ukoncil kariéru. A ukončil ju práve kvôli Hamiltonovi, pretože vedel že v rovnakom aute ďalšie sezóny nebude mať navrch…

4 Likes

v roce 21 by v posledním závodě už o nic nešlo, nebýt prasárny Sira v Anglii a sestřelení Maxe v Maďarsku Bottaskou, nebo ignorováním neustálým překračováním traťových limitů v Bahrajnu od Sira. Ale hezky se celá sezona ignoruje a vše se svádí na poslední závod

Uplne rovnako sa da povedat, ze ak by xyz, tak Max by bol ten titul mal skorej. S tak skvelym autom a s tak mega super schopnostami je vlastne na zaplakanie, ze potreboval este aj pomoc zhora.

4 Likes

tomu sa hovori selektivne kopanie, zial, ista skupina tu na fore to robi dookola, ako rovnako selektivne velebi svoje malinovkarske kone bez ohladu na vsetky svinstva, podvody a nadrziavania zo strany FIA sa im dockalo, ale ver, ze kauzu testov Mercedesu/Pirelli tu okamzite teraz supnu ako komentar na mna
…a teda nemusia, spomenul som to pre istotu miesto nich :slight_smile:

2 Likes

ja mam za to, ze vsetci, kto sem chodia citat forum tuto informaciu maju.

ano zhruba, aj ked on to zdovodnil skor tak, ze porazit Lewisa si vyzaduje obrovske profesionalne sustredenie a odriekanie a este raz sa mu do toho nechce a tym padom nema zmysel pre neho pokracovat.

2 Likes

S tak skvělým autem? Ano skvělý měl, ale víš kdo měl ještě lepší? Lui

A co tak vytlacanie Hamiltona Maxom pri vetsine predbiehacich manevroch ked ho Max vytlacal tak ze sam vychadzal daleko za bielu ciaru. Nebit toho vytlacania a tolerovania Maxovho agresivneho branenia by nemusela byt v Silverstone ziadna prasarna ako to ty nazyvas . Lebo ak by tratovy marsali viac trestali tie agresivne branenia tak by dali jazdcom na vedomie ze nebezpecne manevre nebudu tolerovat. Tym tolerovanim agresivneho branenia spustili precedens ktory sa im vypomstil v Silverstone a Max dostal len to co sam od svojho vstupu do F1 si pytal

1 Like

Myslím, že se stačí vyvarovat dvou krajností: přeceňování Lewise Hamiltona (jeho historický zápis je do značné míry výsledkem prolobbované a unikátní dominance Mercedesu, která mu poskytla předpoklad pro šest titulů během sedmi let) a podceňování Lewise Hamiltona (svůj talent v F1 prokazoval od samotného začátku a je to důstojný mistr světa). Každý je porazitelný, i Verstappen. Místy až nepříčetná dominance Mercedesu ale zakryla jednu slabinu LH, a to poměrně vysokou nekonzistenci. Rok 2021 ji znovu odkryl a následující roky rovněž. Z tohoto hlediska je Verstappen spolehlivější, byť nikoli absolutně neprůstřelný. Na vyšší míře spolehlivosti se podle mého podílejí i volnočasové aktivity: Verstappen se věnuje e-sportu, Hamilton má aktivity mimo motosport. Nepřekvapivě si myslím, že to přispívá k tomu, že Verstappen je v delším měřítku vyrovnanější než Hamilton a neoslabují ho některé vnitřní pochybnosti, které Hamilton projevoval při svém vlastním srovnávání s Georgem Russellem.

Podceňovat Hamiltona nemůže, resp. neměl by nikdo, ale osobně mě nepřekvapí, pokud ho ve Ferrari zdolá Charles Leclerc. Který je podle mého názoru z hlediska jezdeckých schopností nejvážnějším sokem Maxe Verstappena. Referenční úroveň každopádně v této chvíli definuje Max, vahou posledních čtyř jezdeckých titulů.

Tak či onak, máme se na co těšit. Témata jsou, nezbývá než se dočkat a doufat, že piloti dostanou dostatečně konkurenceschopnou techniku.

Stale vas nepresla tato vyhovorka? A co tak pomoc zhora Lewisovi v Baku, ktoru odmietol a zahodil istych 18 (moznych 25) bodov, ked Maxovi vybuchla pneu (pomoc zhora pre LH). A zatial co po Strollovej nehode stacil SC, tak po takmer totoznej Verstappenovej jazdil par kol SC, a potom vyvesili RF (pomoc “zhora”, ktoru mas na mysli ty), aby mohol Lewis este zabojovat o vitazstvo, na ktore v tom preteku nemal? To, ze to nevyuzil je len a len jeho chyba. Keby tuto pomoc “zhora” vyuzil, tak pomoc “zhora” v Abu Dhabi nic neriesi a titul berie Lewis.

Alebo co tak pomoc zhora v Madarsku, kde Bottas odpalil Maxa?

Mas pravdu, ze ta pomoc zhora bola privelka, bez nej by Lewis prehral titul uz 3-4 preteky pred koncom a hovorilo by sa o tom aku mal katastrofalnu sezonu plnu chyb, slabych vykonov a prehratych subojov koleso na koleso.

Ano, obaja velmi kvalitni piloti, no Rosberg sa stal majstrov sveta prave pri Hamiltonovi, v rovnakom aute, inak by majstrom sveta nebol, na to netreba zabudat. Na to aky ma kredit Hamilton a aky Rosberg/Button, tak bud je Hamilton mega precenovany alebo Rosberg/Button mega podcenovany. Lewis bol sice lepsi, ale minimalne. Vsetky ich spolocne sezony boli pomerne vyrovnane a rozhodovalo sa az v zavere.

A ta narazka na to, ze tim nestal len pri jeho zadku, tak tam je pravda taka, ze takyto status si treba vybudovat. Ani v TR a RB nestali od zaciatku pri Maxovom zadku. A ako si Max tento status vybudoval v RB, tak si ho aj Lewis vybudoval v Mercedese, kde Bottas hral druhe husle, rovnako ako Perez v RB. A v oboch pripadoch za to mohol vykonnostny rozdiel medzi pilotmi.

Tym odstavcom vyssie nechcem Lewisa zhadzovat, len to davam do kontextu a tu sa zhodneme. Jeho uspesnost je vyborna a pravom patri k najlepsim v historii F1. Povodnym komentarom som len oponoval Montoyovi, lebo z Hamiltona v spravnom aute robil neporazitelneho

V spravnom aute bol v tomto zmysle neporazitelny aj Vettel. Dokonca ked mu sedelo auto, tak “viac neporazitelny” ako Hamilton. Rovnako tak Verstappen. Max so Sebom v autach, ktore im sedia, su uplne ina liga oproti svojim kolegom (pomer vyhier a bodov je neskutocny). Lewis az takuto dominanciu nad Bottasom nedosahoval.

Ale pravda je taka, ze na “spravne auto” sa nehra a (takmer) kazdy je porazitelny. Ak sa nemylim, tak jedine Schumacher ostal neporazeny (ak neratame jeho hobby-racing v Mercedese). Aj Max moze natrafit na auto, v ktorom ho timovy kolega porazi. Zatial ho porazil len Ricciardo, ked mal Max 18 rokov (to asi tiez treba brat s rezervou, kedze bol najmladsi pilot v historii oproti top talentu danej doby). Som velmi zvedavy na neho, ked opusti RB a sadne si napriklad k Russellovi/Antonellimu do Mercedesu.

Bez ohladu na to, ci auto bude majstrovske alebo nie, tu to vidim v 2025 na vyhru Leclerca. Sance by som videl tak 70:30. A vek podla mna nie je az taky faktor (vid Alonso). Skor ide o to, ze Ferrari je Ferrari a Hamilton je zvyknuty na to, ze si moze robit co chce a cely tim sa toci okolo neho, co tu platit nebude. Navyse Leclerc je skvely pilot a ma rad pretacave auta (preto ked bolo auto dobre, tak sa rozdiel medzi nim a Sainzom zvacsoval), zatial co Lewis tusim uprednostnuje nedotacave.

2 Likes

Ještě bych doplnil pomoc v Bahrajnu.

Každý, kdo nemá klapky na očích, musí vidět, kolik chyb udělal Hamilton v roce 2021. Jednoznačně lepším pilotem sezóny 2021 byl Max Verstappen a titul za tuto sezónu je v těch rukách, v kterých má být.

5 Likes

Tay to zas vypada, jasny ze Montoya ma praudu, auto co se behem vikendu neudrzi v okne bude mit letos Red Bull, uz ho meli na konci roku.

Verstappen ani jeden titul neziskal konvencnim zpusobem, nechce se mi to rozepisovat, vsichni vime jak to bylo.