Schumacher: Ferrari míňa najviac peňazí na najväčšie katastrofy | Magazín F1 - F1online.sk

Najslávnejším a najúspešnejším tímom Formuly 1 je bezpochyby Ferrari. Talianska stajňa však na svoje pomery trie biedu už viac ako pätnásť rokov, čo je pre Maranello problém. Podľa Ralfa Schumachera je menšou záhadou, ako sa legendárnej stajni darí zahadzovať všetky príležitosti, hoci má najlepšie podmienky.

Toto je sprievodná diskusia k pôvodnej téme na https://f1online.sk/clanky/216081/schumacher-ferrari-mina-najviac-penazi-na-najvacsie-katastrofy

To je reci.

Minulou eru tam byl Mercedes se svym olbrimim rozpoctem, kteremu nahral zetonovy system a velmi flexibilni pristup ze strany FIA. A kdyz bylo Ferrari v roce 2019 kreativni, tak zasahla FIA a potencialni problem Mercedesu vyresila.

V soucasne ere meli na zacatku nejlepsi auto, jen trosku chyboval team a Charles, pricemz RBR i s jejich obrim uctem za krevetove chlebicky, diky kteremu prekrocili cost cap ( a FIA trestala velmi mirne, byt mohla byt zlejsi), nebyl tehdy lepsi.

Bohuzel v polovine roku FIA byla opet velmi vstricna ve prospech Mercedesu ( nejnebezpecnejsi bylo tehdy auto Mercedesu, ktere bylo jednoznacne zdravi poskozujici, dle jezdcu), kteremu to ve finale stejne nepomohlo, ale rozhodne to nakoplo RBR a zarizlo Ferrari.

Tehdejsi herecka etuda Christiana, braniciho se Totovo napadu, aby z toho posleze RBR vysel vitezne a Toto zajistil titul pro RBR i na nasledujici rok, asi vejde do dejin.

V kazdem pripade ma Ferrari spise smulu na momentum a jejich politikum je, nebo bylo slabsi, nez politikum Mercedesu, RBR a jak se ukazuje i McLarenu ( viz kauza zadnich klapek a prednich kridel).

Ja bych je tolik nehanel.

1 Like

najvacsie katastrofy :smiley: tento hate na ferrari je celkom sranda čítať…každý den nejaka sprava a hejt, počas vikendu počuvať eiselleho narážky ako je ferrari slabe a neviem čo a stale su par bodov od 2 miesta v pohari konstrukterov :smiley: a to zmenili polku formule pred sezonou takže len malokto by čakal že vyhraju šampionat :smiley: ale kopnut si treba ved aspon budu kliknutia :smiley:

1 Like

Cardile zmenil pulku formule a pak ohlasil prestup k astonu. :smiley: Ted je otazkou, jestli se ma aston bat a nebo to jenom cardile nedodelal… :smiley:

1 Like

takze takto v rokoch 2017-18 malo ferrari lepsi celkovy balik auto+motor, lenze malo slabsieho jednotkoveho jazdca ako mercedes a dvojkovy bol od toho v mercedese o triedu horsi. preto prehrali ako jazdecky, tak konstruktersky titul pritom mat v tom aute lepsieho jazdca tak minimalne jeden z tych titulov trhnu v oboch rokoch. ak by mali jazdecku zostavu z mercedesu tak s prehladom vyhraju oba v oboch rokoch

no a po tychto dvoch rokoch sa uchylili k podvodu s prietokom paliva, ale bolo im to prd platne kedze pre rok 2019 mercedes uz mal lepsie auto

v dalsom roku ako trest muselo ferrari jazdit s nizsim vykonom motora co ovplyvnilo aj ich odberatelov v roku 2020, lebo pre rok 2020 uz nebolo mozne pripravit plne legalny motor a tak im sekli prietok

toto vyjadrenie je take aby zaujalo bulvar, lebo kedze je rozpoctovy strop tak top timy minaju dnes ± rovnake prachy na vyvoj

z top4 je to najpomalsie auto, ale ak by nepostracali tolko bodov kvoli operacnych chybam, tak by lecler bol ovela blizsie bodovo k russellovi a vdaka lepsiemu nosicovi by bol v pk pred mercedesom

Ferrari se ani nechce zlepšít.

1 Like

Sak im poslal pdfko s tipmi, snad pochodi lepsie ako kedysi seb vettel ked im daval tipy ako to bolo v redbulle

4 Likes

Jako je fakt, že se o kus vedle řeší, jak jsou v RB blbí, že pořád vyvíjejí a doplatí na to v 2026. Ale kam se hrabou na Ferrari, které na rok 2025 (tedy poslední rok pravidel) udělal auto fakticky s úplně překopanou koncepcí, bez velké nadsázky vývoj od nuly. A teď se v tom plácají a fakticky to asi úplně není ani přínos pro lepší konzistenci dat atd…
Popravdě by mne neudivilo, kdyby v reálu Ferrari za auto pro 2025 utratilo víc peněz než RB a v cost capu jim na 2026 zbylo dokonce méně…

Ale to nie je Hate, to je cista pravda. Ferrari je najstarsia a najvetsia znacka v f1. Maju najvyssi rozpocet v celej f1 kazdy rok. Mavaju najlepsich pilotov a uspechy ziadne. Od ich posledneho titulu ubehlo 18 rokov . Ta ten cas Red Bull ktory je v f1 20 rokov ziskal 8 titulov jazdcov a 6 titulov v pohari konstrukterov. Mercedes ako samostatny team bez Mclerenu je v f1 15 rokov a za ten cas ziskali 8 titulov v pohari konstrukterov a 7 titulov v pohari jazdcov. Tak nehovor ze to je hate lebo je to vsetko objektivne zhodnotenie vykonov Ferrari ako celku. Robia uplne nieco spatne ked s najvetsim rozpoctom nedokazu ziskat titul. Pises ze su par bodov od druheho miesta v pohari konstrukterov ale nevidis ze su len 8 bodov od 4 miesta v pohari konstrukterov a to za RB body ziskava len 1 jazdec - Verstapen. Ak by tam mali lepsieho pilota tak by boli daleko pred ferrari.

A podla coho tvrdis ze mali v rokoch 2017-2018 lepsi celkovy balik a slabsieho jednotkoveho jazdca? Ja zas tvrdim ze ferrari to vzdy hadze na jazdcov a na sefov timov ale nikdy neni na vine ich najvyssie vedenie a ich auto. Ako vies ze Ak by bol na mieste Vettela prave Hamilton tak by vyhral titul . Vidime to aj teraz ze maju tam najlepsieho jazdca a aj jedneho z najlepsich mladych jazdcov a s tym autom sa jazdit neda. Mozno ze s tym autom sa ani nedalo viac ziskat a Vettel s neho tazil maximum az do doby ked to uz bolo aj na neho moc . Nezabudaj ze Vettel sa nikdy nestazoval na auto a ani na team . Mozno keby bol vyplakaval ako Hamilton ze sa s tym autom tazko jazdi tak by vsetci hovorili ze to auto bolo mizerne tak ako to hovoria vsetci teraz

1 Like

Rozdiel medzi nimi je ten, ze Vettel je povazovany za extremne technicky zdatneho pilota a byvaly mechanik RB o nom povedal, ze kludne by mohol robit aj inziniera.

Na druhu stranu Hamiltonom predlozene spravy zdoraznujuce oblasti, v ktorych sa treba zlepsit, im pomozu asi tolko ako Pepov Kralov rozbor v Eiskingu, kedze Lewis o technike toho moc nevie (povedane s nadsazkou).

Kde se píše konkrétně, co Vettel radil Ferrari v tomto směru? Docela bych si to přečetl, díky.

Nezda sa mi ze by povedal ze Vettel radil ferrari. Ty si to videl kde to napisal ? To by som si chcel aj ja velmi rad precitat? Ukazes mi to ?

Já už to tady čtu s radami, tipy, triky, pro Ferrari po několikáté, tak bych si to rád taky přečetl no. Nevím, jak ti to mám ukázat já, když se na to sám ptám…

Tak sa asi pytas nespravneho . Musis zmenit cielovu stanicu.

@fanda_f1

3 Likes

Ako to bolo v red bule. Ano to sa pisalo dost o tom ked chcel aby sa aj vo ferrari zmenil system fungovania a prace na aute. Musis lepsie hladat a najdes to . Chce to len trosku vôle

Tak díky kluci…

2 Likes