Schumacher: Ferrari by sa ohľadom motorov nemalo vôbec ozývať | Magazín F1 - F1online.sk

Už mi napadlo aj to, či to Mercedes neurobil zámerne. Vieš, aby všetci pozerali na pravú ruku a nevideli, čo robí ľavá

Můžou se cítit poškození, protože někomu šedá zona projde, ale Ferrari bylo vždycky potrestané.

Todt to říkal. A ten by nelhal :slightly_smiling_face:

Mne nepřijde normální, psát furt dokola ty samé povídačky, přestože je zcela jasné jak se věci mají a jak to je a že FIA jakoby nekoná , je logické . Ono to není jednoduché, jsou to značky celosvětové, skoro všichni co jsou v F1 a nemůžeš a ani nechceš je poškozovat v módu že někdo podvádí, což máš v puse pořád. Pořad někomu někdo dle tebe ubližuje, cíleně to hledáš… Názor ti nikdo nebere, ale není ten tvůj jediný správný a můj taky ne. Je ale je potřeba být v tomto pokorný a ne vykřikovat hned podvod, protože to tak fakt není.

2 Likes

Ja som od nikoho kompetentneho nenasiel potvrdenie, ze to bolo prekonzultovane s FIA. Ani od Mercedesu, ani od FIA ani od RBPT. Ak to maju a mali potvrdene, ze mozu takto postavit motor, tak som ticho. Nic take som vsak nevidel.

Otazne je, ako si predstavujes to “konzultovanie s FIA”. Ak sa niekto z Mercedesu len opytal, ci sa bude kompresny pomer naozaj merat metodami ktore navrhnu motorari a ci sa naozaj bude merat pri ambientnej teplote, to nie je konzultacia. Ak im prikladne vysvetlili svoje riesenie a niekto im vo FIA povedal, ze mozu takto pracovat s rostaznostou materialov, opat nebudem hladat problem v Mercedese a RBPT ale vo FIA.

Ak totiz spravne chapem, ostatni motorari sa odvolavaju na to, ze v pravidlach je, ze CR sa ma dodrziavat po celu dobu trvania sutaze. Tym padom maju plne pravo ziadat o upravu metodiky testovania. Nebolo by to prvy krat. Myslim ze v roku 2021 sa tiez len tak pocas sezony zmenili merania prednych kridel na co doplatil RBR hlavne.

Todt chránil značku Ferrari bylo to logické, ač ne zcela spravedlivé

lenze to tam nie je, to je urban legend tohto fora. Je tam, ze pravidla platia v celom rozsahu pocas celej sutaze. A ten cely rozsah zahrna aj clanok kde sa explicitne hovori, ze sa meria pri izbovej teplote.

Ked uz hovorime o tom, ze ci a co sa pytali ,… - Napriklad inzinieri z RBPT ked sa dostali k rieseniu mercedesu sa urcite pytali na vselico mozne. Oni uz mali totiz rozpracovane vlastne riesenia a ked chceli otocit vyvoj smerom akym sa ubral mercedes museli si byt na 100% isti, ze to je legalne.

Neverim, zeby otocili vyvoj bez toho aby to poriadne prekonzultovali. Som uplne presvedceny, ze otazky okolo legalnosti a sposobu merania padli a preto aj FIA doplnala znenie v Oktobri.

4 Likes

Jestli někdo nepoukazuje na chybu ve formulaci pravidel, tak je tam záměr zcela jasný. Jenže jaký?
Kromě Ferrari, které má jako jediný motorář ocelovou hlavu válců mají všichni ostatní výrobci stejnou konstrukci a mezi použitými materiály taky žádné zázračné rozdíly nebudou.

I přes možnost ukazování prstem na Ferrari si myslím, že takový humbuk je kvůli palivu, které samo o sobě má na kompresní !tlaky! velký vliv.
Vlastně má palivo velké tlaky kvůli šílené ceně hlavně na peněženky

Teraz som sa stratil.

Teda Mercedes s RB vyvinuli motory obídenim pravidiel a FIA to dodatočne odobrila?

Já si třeba vzpomínám jak Ferrari prošla i prohnutá podlaha a Renaultu neprošly hmotové tlumiče jen proto, že je Ferrari a McLaren nedokázali vyladit tak dobře jako Renault.

to vidis kde?

povodne bolo v pravidlach, ze kompresny pomer sa meria schvalenou metodou FIA. “Ambient temperature” tam spomenuta nebola. Lenze trik je v tom, ze toto sa nemeria prvy krat, Kompresny pomer je v pravidlach uz niekolko desatroci a cely cas sa to rata z merani na rozobratom motore, za studena. Ci sa to za prevadzky meni doteraz nikto neriesil rovnako ako sa neriesei, ze sa za prevadzky meni polomer brzdneho kotuca. (ktory sa BTW tiez meria pri izbovej teplote).

2 Likes

Tak potom načo ten cirkus?

Mercedes ma riesenie postavene na tomto co niektori mozu vnimat ako hranicna interpretacia pravidiel. Je to prilis velke susto aby to konkurenti nechali len tak. Audi, Honda, Ferrari nemusia investovat nic a vyvijat nic len robit politicky tlak na FIA aby sa zmenila metoda merania. Povedzme, ze FIA ustupi a meraciu metodu zmeni. Ziadny senzor to nebude. To je hlupost.

FIA spravi nieco take, ze od buduceho roka sa merania vykonaju na komponentoch zohriatych na 100 stupnov a je to vybavene. Ak Mercedes vyuziva trik na baze materialovej tepelnej roztaznosti tak tymto by sa to prakticky vymazalo.

Mercedes strati vyhodu, pripadne bude musiet dokonca prerabat motor, Ferrari Audi a Honda nie a mozu vyvijat riesenia, ktore uz maju. Pre nich je to douible win a z rozpoctoveho stropu neminu ani euro.

Len oni nemozu ist na to takto. Keby Binotto teraz navrhol, ze podme merat kompresny pomer pri zohriatych komponentoch tak defacto potvrdi, ze Mercedes nic proti pravidlam nerobi, preto rozprava o zavedeni senzora.

3 Likes

Předehřev na 100°C může být velký problém. Objem členitých tvarů se měří pomoci kapaliny a ta by se mohla při takové teplotě nejen odpařovat, ale sama by měnila svůj vlastní objem.

S tlumičema to bylo jinak. Na Michelinech hmotové tlumiče fungovali, kdežto na Bridgestone ne. Když Michelin odešel z F1, tak to Renault testoval a nefungovalo to na těchto pneumatikách. Proto to zakázali. Řikal to sám Briatore.

no pride mi to urcite jednoduchsiie ako to merat za jazdy. len tolko k tomu. spekulovat sa mi velmi nad tym nechce.

Gumy jsou pouhá výmluva. Příčinou byly hmotové tlumiče, né pneumatiky.

Předehřev nic neřeší. Stejně by se k ničemu kloudnému nedopracovali, když je při provozu jiná teplota v hlavě válců a jiní třeba na ojničním čepu.

pridavam sa do rady tych, ktori by to radi vyriesili lresne ako ferrari kauzu - vtedy ich uskrtili a v podstate im zrusili asi dve sezony.

Určitě ne, píšu ti jak to bylo. Renault to testoval na obouch pneumatikách. Na Michelinech ty tlumiče fungovali a mělo smysl je používat, na Bridgestone ne.