Russellovi by sa nadávky prepiekli, naznačuje Montoya | Magazín F1 - F1online.sk

Bude mať sprísnenie trestov za nadávky a kritizovanie FIA nejaké hmatateľné dôsledky? Po aktualizácii znenia Medzinárodného športového kódexu nastalo zlovestné ticho a my s napätím očakávame, čo bude ďalej. Celú kauzu spustil ešte vlani Max Verstappen, ktorý nie je podľa Juana Pabla Montoyu dostatočne obľúbený v prostredí mocipánov športu, aby sa mu podobné počínanie prepieklo.

Toto je sprievodná diskusia k pôvodnej téme na https://f1online.sk/clanky/186250/russellovi-by-sa-nadavky-prepiekli-naznacuje-montoya

Všechno zlé je k něčemu dobré.
Jezdci se aspoň naučí nadávat slušně, případně i slušně urážet a používat nadávky v jiné řečí, případně nerozšířeném slangu. :slightly_smiling_face:

Nevim proc se resi nadavky, kdyz by se melo resit vyhrozovani fyzickym znicenim, ktere predvedl VER.

Verim tomu.
Peter Sagan poletel z Tour de France a anglican bol ochránený (“férový” cavendish ktory este v ten den mohol dosvedcit ze Peter ho nezhodil)
Roman Kreuziger mal podozrenie na doping, dištanc, nazdar … anglican Chris Froome dopoval, nic sa nedialo, mohol jazdit dalej
Pamatate si ako Novaka Djokovica nechceli vpustit do australie, lebo nebol očkovaný ? (pritom bežný australčan nemusel byť očkovaný) Garantujem Vám, že Andy Murrayho by pustili …
Jednoducho ked mas anglicky pas, si rovnejsi ako ini.

2 Likes

A vo vedľajšej diskusii sa stále nájdu ľudia, ktorí budú popierať, že k západným športovcom sa pristupuje inak a je tu veľký dvojitý meter.

Keď si spomenul Kreuzigera, tak treba spomenúť aj Mateja Tótha, ktorý nemohol dlho pretekať, lebo povedali, že majú podozrenia na doping. Šikanovali ho dlhé mesiace až nakoniec z toho vyšiel čistý. Ale ten čas a vynechané preteky mu už nikto nevrátil.

A keď si spomenul Frooma, tak rovnaký dopingáč bol Wiggins. Samozrejme chudák astmatik, tak mohol dopovať koľko chcel.

A pri Djokovicovi bola náhoda, že zrovna keď mu zakázali štart na Australian Open, tak mal 20 grand slamov, rovnako ako vtedy Nadal a Federer, a bol najväčším favoritom na víťazstvo a zároveň aj na to, aby sa stal najlepším v histórii?

1 Like

Djokovic je tiez astmatik.

1 Like

Mal ju od detstva a po uprave stravy mu astma podla jeho vlastnych slov ustupila.

Navyse som nezachytil, ze by niekedy dvojnasobne prekrocil maximalne povolene mnozstvo nejakej latky v suvislosti s liecbou astmy.

Takze co to vlastne ma spolocne s tym, com som pisal ja o Djokovicovi?

Chlapci ale tu ste pekne mimo. Frooma som ako pretekára neznášal a strašne som si želal aby dostal veľký trest. Lenže jeho prípad sa od Tothovho moc nelíšil aj keď išlo o iné podozrenia. Tak ako musel Toth doložiť štúdie od renomovaných odborníkov o tom, že jeho odchýlky v biologickom pase mohli byť spôsobené chorobou , tak musel aj Froome doložiť štúdie, že namerane množstvo látky sa mohlo do jeho tela dostať povoleným davkovanim z inhalatora. Pravidla totiž povoľujú počet streknuti v priebehu hodín, meraná hodnota je len referenčná a nie maximálna povolená. Ani Froome počas tohto obdobia nepretekal.

Spájať nevpustenie Djokoviča s austrálskymi zákonmi je úplne smiešne.

otvoril si temu astmatikov v sporte. niektorym namerali prekrocenie, niektorym nie. najviac diagnostikovanych astmatikov je v UK a US, cca 10% populacie. v EU je to medzi 3-7% podla krajiny.
Na poslednej olympiade 16.5% olympionikov ukazalo papier s diagnozou astmy.
Ty si vraj datovy analytik, tak mi povedz, znamena to, ze astmatik v EU ma cca viac ako 2x taku velku sancu na uspech vo vrcholovom sporte?

2 Likes

Na užívanie salbutamolu nepotrebuješ ani terapeutickú výnimku. Faktom ale je, že vyššia pravdepodobnosť astmatických príznakov je napríklad pri zvýšenej koncentrácii smogu, takže keď chcú pchať olympiádu do veľkomiest ako Peking, Paríž či LA. Nie je odveci mať zásobu naplní do inhalatora. V prípade tenisu, ktorého všetky významne zápasy sa hrajú vo veľkomestách je potreba vysporiadať sa s príznakmi astmy asi úplne prirodzená.

16.5% astmatikov sa tam kvalifikovalo. mozno boli prezieravi a vybavili si papier specialne na olympiadu v Pekingu, to neviem. V kazdom pripade tie latky pomahaju aj pri treningu, nielen v sutazi.

Odpoveďou na tvoju otázku je, profesionálny športovec má väčšiu šancu privodiť si príznaky astmy ako bežný človek. Ja osobne mávam príznaky astmy pri športe keď môj tep srdca je niekoľko minút nad 180. Inak vôbec.

1 Like

Upresnim: Tie prostriedky ktoré WADA povoľuje bez terapeutickej výnimky všetkým športovcom pomáhajú tlmiť príznaky astmy pri tréningu aj súťaži.

Perlička: Pred poslednou zimnou olympiádou nórski lekári odporúčali všetkým svojim športovcom, ktorí niekedy zažili nejaké príznaky astmy užívať tieto prostriedky preventívne, kým naopak lekári zo susedného Švédska svojim užívanie týchto látok neodporúčali kým to vyslovene nebude potrebné, lebo podľa ich dát to žiadny pozitívny účinok nemá.

2 Likes

este som sa docital toto:
In the 2008 Beijing Games, 17% of cyclists and 19% of swimmers had asthma. These Olympic athletes captured 29% and 33% of the medals in those sports, respectively. Z toho mi vychadza, ze cca 15% nejaku formu astmy ma, ale neberie ziadne lieky, alternativne, lieky na astmu davaju vo vytrvalostnych sportoch vyhodu ci mas, alebo nemas astmu.

1 Like

Fucking… Fucking Räikkönen! What a Fucking Idiot!

J.P. Montoya, GP Belgicka 2002

Neotvoril som temu astmatikov v sporte ako to pises. Astmu ma dost sportovcov.

Otvoril som temu sportovcov astmatikov zo zapadnych krajin (najvacsi priklad su britski cyklisti Wiggins a Froome), ktori boli prichyteni pri dopingu, ale s vyhovorkou astmy im bolo vsetko prepacene alebo ututlane.

Po tom, co sa prevalilo, ze Armstrong vyhraval vdaka dopingu a Contador vyhraval vdaka dopingu, tak uz si cyklista a specialne TdF nemohla dovolit este to, ze by boli spatne zbaveny titulov aj Froome s Wigginsom, lebo by to bola tak extremne zla reklama, ze uz by mohli prist o klucovych sponzorov.

Staci si precitat tie podozrenia a najma vyjadrenia roznych ludi z cyklistiky:

A pripad Frooma je este okatejsi, tento text hovori za vsetko:

Toto je podla teba ciste? Nikto ich nekryje? Ved to je minimalne rovnako hnile ako tie ruske dopingy. :clown_face:

Myslím, že objektivně se uvádí jediný sport, který má zvýšený vliv na získání astmatu a to plavání. Prý za to může dýchání chlóru vyprchávajícího z vody v bazénu.

Každopádně léky - β2-agonisté jsou zázrak, který má každý horolezec v batohu.
Samozřejmě jsou na seznamu zakázaných látek WADA.

otvoril.
K tomu co pises o wigginsovi a spol. sa neplanujem vyjadrit nakolko to ani neplanujem citat, neplanujem sa v tom vrtat ani nijako oponovat ci niekto niekoho kryje alebo nie.
Poukazal som len na fakt, ze astmatici maju na vrcholovych podujatiach zrejme vyhodu, a ze cela ta vec s astmou je pre mna dost pofiderna a data to v podstate podporuju.

1 Like

Neotvoril. Resp. cituj kde som otvoril temu astmy ako takej v sporte. Lebo od zaciatku som pisal len o dopingu v spojeni s astmou a nie astme ako takej, preto ta tvoja poznamka o Djokovicovi bola uplne vedla.

Ako pisem, v sporte je astmatikov viac ako si ludia myslia, to je absolutne v poriadku, o tomto nepisem a ani som nepisal.

Od zaciatku som pisal o:

• evidentnych dopingovych hriesnikoch, ktorych UCI alebo svetova antidopingovka kryla a ocistila, hoci kazdy vie kde je pravda (ci je to verejnost, experti alebo ich superi)
  • dvojitom metri v posudzovani sportovcov z “vybranych” krajin (ako priklad som pouzil britskych cyklistov) a zvysnych sportovcov

Preco asi? Po precitani by si musel uznat dvojity meter. Ak je tvoja vyhovorka, ze je to moc dlhe, tak ti staci tento usek:

Froomovi bolo dokazane, ze dvojnasobne prekrocil maximalnu povolenu hranicu lieku na astmu a bol ocisteny, pricom Ulissi a Petacchi boli za mensie prekrocenie suspendovani a potrestani.

:rofl: ak je to sarkazmus, treba to napísať priamo, nie každý to tu hneď pochopíme! Ďakujem za porozumenie :wink:

1 Like