Ten je takovej datovej analytik, že se ptal co je median a používá průměr z excelu, jako nejlepší výpovědní hodnotu
otvoril, pretoze to spolu suvisi.
No vsak cituj, kde som pisal o astme ako takej, resp. s cim suviselo to, ze Djokovic ma tiez astmu?
Ked som si pred casom intenzivne dohladaval fakty, pretoze ma problematika zaujimala, tak platilo ze z mnohych liekov na astmu WADA povoluje pouzivanie troch. A to na zaklade studii porovnavajucich ich efekt. Tieto povolene lieky (Salbutamol je jednym z nich) redukuje podrazdenie sliznice sposobene vonkajsimi vplyvmi, pricom dosledkom podrazdenej sliznice je zuzenie dychacich ciest a astmaticke priznaky. Su to lieky, ktore teoreticky a podla studii aj prakticky, vykon sportovca nezvysuju v porovnani s tym, keby ziadne lieky neuzival a nemal by priznaky astmy. Teoreticky teda iba zmazava astmatikom hendikep sposobeny ich zdravotnym stavom. Tazko povedat, do akej miery sa da VERIT tomuto tvrdeniu, vyhodou je, ze ich sportovci mozu uzovat aj ked astmu nemaju, takze ak maju pocit, ze niekto iny vdaka tymto liekom vyhrava, je uplne legalne a ferove ich uzivat tiez…
Existuju aj lieky, najma pre tazkych astmatikov, ktore priamo dychacie cesty rozsiruju. Aj v nasich lekarnach su dostupne kvapky do nosa, ktore maju podobny efekt a ich uzivanie je doporucovane len kratko a len ked je clovek chory. Tieto lieky by samozrejme zvysovali sportovu vykonnost aj u zdravych sportovcov. Ale prave preto tieto lieky nie je povolene uzivat ani na terapeuticku vynimku.
Pri tvojom prispevku stoji otazka aj tak, co presne znamena, ze mali astmu. Ze mali nahlasene, ze pripadne budu tieto lieky uzivat? Je uplne mozne, ze najma sportovci z roznych “bananovych” krajin skratka nemaju k dispozicii taku podporu, a diagnostiku, ktora by im odporucila uzivanie takych liekov. Pricom teda vitazi olympijskych medaili maju zvycajne za sebou, spickovu diagnostiku, mnozstvo sutazi, intenzivnejsi trening a podobne, co moze zvysovat nachylnost na priznaky.
Dalsia vec, ktora trochu komplikuje tuto statistiku spociva v tom, ze cyklistika ako aj plavanie ma vela roznych disciplin, a kym v cestnej cyklsitike sa rozdavaju myslim iba 4 sady medaily (hromadny start, casovka, muzi/zeny. a mozno piata je zmiesana timova casovka, neviem ci je to olympijska disciplina), v drahovej cyklistike je tych medaili ovela viac, pricom ale pretekarov na drahe je ovela menej (a to prevazne prislusnikov spicky). Kym teda v cestnej cyklsitike je startove pole obrovske a plne aj “amaterskych” cyklistov (cim sa percento astmatikov znizuje), zrejme ak by sme urobili statistiku “kandidatov” na medailu a vylucili z nej “outsiderov”, uz by to viac zodpovedlao percentu vitazov medaili.
V plavani je zas otazka, ci sa do toho pocitaju vodnopoliari, skokani do vody, synchronizovani plavci… Lebo to vsetko patri pod plavecku federaciu, tak moze byt ze ano. A tam znova plati, ze tieto discipliny nie su fyzicky tak narocne, aby bolo potrebne branit sa pred priznakmi astmy.
Ja sa teda priklanam k tej prvej moznosti. A ako som uz spomenul, uzivat to mozu vsetci, ten jeden inhalator stoji tusim nejakych 2-3 eura…
Toto nie je pravda. Ako som uz pisal vyssie, tisic nanogramov nie je maximalna povolena hranica, to je referencna hranica, ktorej prekrocenie sa riesi ako podozrenie z nadmerneho uzivania latky. Petachi dostal trest za to, ze to uzival v roku 2007, ked bola latka zakazana (povolena az od 2010). Ulissi bud priznal svoju vinu, alebo sa vykaslal na dokazovanie svojej neviny (zrejme aj preto, lebo mu ziadny uspech nezmazali a vacsinu trestu si odsedel pocas zimnej prestavky - prisiel o druhu polovicu sezony 2014 a vratil sa na jarne klasiky 2015).
Tvrdenia z clanku ze “Pri tomto davkovani nemozno prekrocit hranicu tisic nanogramov” nie je pravdive a “zobral si teda 32 davok.” je cista fabulacia. Da sa to ukazat na priklade, ak si clovek v jednom okamihu strekne z inhalatora 8-krat, zjavne koncentracia latky v jeho tele bude vyssia (zrejme osemnasobne), ako keby si striekal 1 davku pravidelne kazdych 1 a pol hodiny. Zalezi aj od hmotnosti cloveka (podobne ako pri alkohole). Zalezi aj od toho, kolko clovek vypoti, a kolko vycura. Samozrejme, ze ak vypoti viac potom koncentracia hocicoho v moci bude vyssia.
A ano, SKY zaplatilo za vytvorenie studii od renomovanych a doveryhodnych odbornikov, ktore dokazali, ze pri povolenom davkovani je mozne dosiahnut hodnoty, ktore mal Froome namerane. Bohuzial pravidla su v tomto formulovane nesikovne, teda to co sa da merat, nie je to co pravidla povoluju.
- Zdroj tvojich tvrdeni?
Ved to, ze si za tie studie zaplatilo Sky.
-
Stale sa tu bavime o dvojnasobnom mnozstve, nie o miernom prekroceni.
-
Nech vytvoria hocijaku studiu, ktora nejakymi idealnymi laboratornymi extremnymi podmienkami to nasimuluje tak, aby to timu Sky hralo do karat, tak kazdemu racionalne zmyslajucemu cloveku je jasne aka je pravda. Ten pripad mal Froome uz prehraty, nikto okrem Sky neveril v opak. Lenze pre cyklistiku, UCI, antidopingovku a TdF by to bola po Armstrongovi a Contadorovi tak zla reklama, ze si to nemohli dovolit. Navyse do toho nikto neveri ani Wigginsovi (vid moje prispevky vyssie).
Zdroje tych tvrdeni o pravidlach WADA a UCI su pravidla WADA a UCI.
WADA’s Prohibited List provides that: “The presence in urine of salbutamol in excess of 1000 ng/mL or formoterol in excess of 40 ng/mL is presumed not to be an intended therapeutic use of the substance and will be considered as an Adverse Analytical Finding (AAF) unless the Athlete proves, through a controlled pharmacokinetic study, that the abnormal result was the consequence of the use of the therapeutic dose (by inhalation) up to the maximum dose indicated above.”
Informacie o pripade Diega Ulissiho sa daju dohladat. Trest na 9 mesiacov mu vyprsal 28. marca 2015, jednoducha matematika postaci na dopocitanie zaciatku trestu. Treba povedat, ze Ulissi sa odvolal, a vysvetlil kedy a ako latku uzival pricom arguentoval,z e blby vysledok testu mohol byt sposobeny aj tym, ze pocas tej etapy mal bolesivy pad a bol mu podany paracetamol. Avsak bez studie. Povodne dvojrocny trest mu bol skrateny na 9 mesiacov. A vzhladom na to, podla mna nemalo zmysel minat financne prostriedky na dalsiu obhjajobu.
To, ze si tie studie zaplatilo SKY je fakt, to ze si studie zapaltil Matej Toth je fakt. Studie v oboch pripadoch museli byt od renomovanych a doveryhodnych odbornikov. ZIadny doktor Ferrari, ale odbornici ktori do tej studie davaju svoje renome, a mozu si znicit karieru, pokial by sa prevalil daky pruser.
Myslim si, ze z pohladu UCI by bolo lepsie, keby Frooma potrestali a diskvalifikovali z pretekov. Prave preto, ze pochybosti o tom Foomeho vysvetleni zostavaju a stale vrhaju cierne mraky na pripad aj celu UCI.
Nori uvadzaju, ze negativny vplyv ma aj studeny vzduch prudiaci od oceanu. Ale neviem, ci na to maju aj nejake studie, alebo tomu iba veria… Nie je to sice vplyv sportu samotneho, ale “lokalna” zalezitost…