Rudolf Ratzenberger spomína na tragédiu v Imole: Sme radi, že sa na Rolanda nezabudlo | Magazín F1 - F1online.sk

V tento deň pred 30 rokmi sa do formulového neba pobrala prvá obeť najtragickejšieho víkendu v histórii Formuly 1. Pre Rolanda Ratzenbergera bola Veľká cena San Marina 1994 len treťou v jeho krátkej kariére, no v srdciach fanúšikov žije dodnes. Jeho otec Rudolf je vďačný za to, že sa naňho nezabudlo.

Toto je sprievodná diskusia k pôvodnej téme na https://f1online.sk/clanky/152086/rudolf-ratzenberger-spomina-na-tragediu-v-imole-sme-radi-ze-sa-na-rolanda-nezabudlo
1 Like

Velka vdaka za skvely nebulvarne ladeny clanok.

7 Likes

Ja si myslim opak, vsetci si pamataju Sennu, 1.5. a Imolu a na Rolanda sa spomenie len miestami …

Tazko povedat. Vies povedat bez googlenia, kto bol posledny jazdec, ktory zahynul v F1 pred Ratzenbergerom? Bolo to niekedy v 80tych rokoch.

Asi máš pravdu. Bez Senny by se na Tamburello tak moc nevzpomínalo.
Oceňuji, že se nezapomělo na Rubense.

Byl to Riccardo Paletti v r. 1982? Ale schválně se teď podívám, jestli nekecám…

Kecám… Ještě Elio de Angelis při testech v r. 1986. Pak už to byl skutečně Ratzenberger, Senna a Bianchi. Snad to ještě chvíli tak vydrží.

Nemyslim, ze mate pravdu. Vdaka Sennovi sa vie, ze pri ciernom vikende v Imole zahynuli Senna a Ratzenberger + Barichello sa vazne zranil. Keby sa to nestalo Sennovi, tak by sa na tieto dalsie nehody viac pozabudlo. Ako som napisal v komentari vyssie, viete bez googlu, kto kto ako posledny zahynul v F1 pred Imolou 94? Kedze sa to nestalo ziadnemu sampionovi, tak to vie malokto.
A ano Senna havaroval v Tamburelle, ale Ratzenberger nie, ten az o zakrutu dalej pred brzdenim do vlasenky. Vdaka Sennovi je sikana v Tamburelle a vdaka Ratzenbergerovi druha sikana pred vlasenkou.

1 Like

Mas pravdu v podstate v obidvoch pripadoch. Paletti bol posledny pri sutaznom vikende 82, Angelis 86 bol pri testoch. Priznavam sa, nevedel som to, pouzil som google, pamatal som si len 80te roky :slight_smile: a to preto, ze sa to nestalo niekomu znamemu. Cize Ratzenbergera si pamatame vdaka Sennovi (bohuzial).

Záleží taky na tom, jak kdo sledoval kterou etapu F1 (a kolik je mu let :smile: ). Mně zrovna r. 1982 hodně utkvěl už tím, jak se mi vrátil miláček Niki (a hned ztropil skandál stávkou v Kyalami :smile: ). Zároveň začala neskutečně tragická sezóna Ferrari, které přišlo během tří měsíců o oba super piloty, kteří měli oba jinak na titul. Paletti se zabil ve třetí GP po smrti Villeneuva, byla to tenkrát i na tehdejší poměry fakt síla. Prof. Watkins se ho tehdy snažil co nejrychleji vytáhnout z auta, i když tam byl po požáru ještě všude rozlitý vařící olej a benzín, až se mu roztekly podrážky bot a měl popálená chodidla… No, tohle mi fakt teď nechybí!

3 Likes

Rok 82 bol 3 roky pred mojim narodenim :slight_smile: A priznam sa ani Imolu 94 som nevidel. F1 som zacal sledovat v 97, ked uz Schumi jazdil vo Ferrari

2 Likes

boze to je smutny pribeh s Palettim :sob:

4 Likes

Jj. Moc se neliší od příběhu Ratzenbergera, neřku-li otřesné story Rogera Williamsona, a určitě bychom ještě našli další jezdce - mladí začínající kluci, kteří se v F1 ani pořádně nerozkoukali :frowning: . No ale nic moc optimistické téma!

ja si vzdy porovnavam tie doby so sucasnou, kde dneska je to najhorsie co jazdcovi hrozi, ze pride o fleka … vtedy si usadla v nedelu do auta a nevedela si, ci sa znova prebudis dalsi den vobec

Určitě je bezpečnost na úplně jiné úrovni, ale je potřeba i štěstí. Grosjean by o tom mohl vyprávět… Právě proto, že už tolik pamatuju :smile: , se mnou jeho nehoda dost otřásla - přes všechno, co se už vylepšilo, nebýt neskutečné kliky, dopadl úplně stejně jako kolegové o třicet nebo kolik let dřív… Ale srovnávat se to nedá, to je fakt.

1 Like

No neviem, ale minimálne v troch prípadoch od smrti Sennu som si myslel a nielen ja, že daní piloti určite neprežili. Alonso v 2003, Kubica v 2007 a samozrejme Grosjean 2020. Zachraňovalo veľakrát aj Halo, ale pri týchto prípadoch to nevyzeralo tak nebezpečne.

Mika Häkkinen Adelaide 1995… Radši je fakt lepší nevzpomínat!

Ja myslim, ze halo zachranilo a Cou-a v silverstone, ked sa mu odtrhol ochanny obluk. Viete si predstavit ako by to dopadlo pred zavedenim halo, ked sa odtrhne ochranny obluk?

3 Likes

Elio de Angelis, pri teste BT55 sa mu utrhlo zadne kridlo.
1986.

1 Like

Ak si to dal bez googlu tak sa vyznas ozaj. Ja som to nevedel.