Rossi kritizuje Piastriho: Myslel si, že na Williams je príliš dobrý | Magazín F1 - F1online.sk

Jazdecké plány tímu Alpine sa v priebehu augusta a septembra úplne rozpadli. Nebudeme si klamať, francúzsky tím si to zapríčinil sám vlastnou laxnosťou a pocitom nadradenosti. Situáciu okolo Fernanda Alonsa a Oscara Piastriho v tíme podcenili, čo sa im škaredo vypomstilo. Hlavný diel viny v tomto prípade padá na výkonného riaditeľa Alpinu Laurenta Rossiho, ktorý sa však odmietol kajať a miesto toho vyrazil do útoku.


Toto je sprievodná diskusia k pôvodnej téme na https://f1online.sk/clanky/76997/rossi-kritizuje-piastriho-myslel-si-ze-na-williams-je-prilis-dobry

Som rád za jeho slová o Alonsovi. Nikto nechcel zle, ale je to biznis. Je mi to ľúto.
Už len dúfať, že Aston bude aspoň na úrovni Alpinu v marci.

pane bože Alpine ste najhorši tovarensky tim v F1 roky žiaden posun ste furt na 4-5 mieste nepametam si rok kde by ste boli shopny bojovať o vytaztvo any tie podia nejak vam nejdu a ted sa ukaže prečo ste banda uplakacov ktora bola shopna svôj velkz talent Piastriho stratiť a nie tak že on utiekol ale vy samy ste on prišli lebo ste neboli shopnz poslať zmluvu nebo si to aspon skontrolovať a ted tu budete plakať aky je Piastri zly a zradca a neviem čo presne a pritom je neviny ved on tu zluvu chel niekolko krat ju žiadal to len vy nechopny steju nedokazali poslať a tak sa čudujete že ked Mcleren mu dal nabytku že bude jazdiť zanehich a žiadne bludi ktore ste mali preneho pripravene že to prijal ? a čo je totu za hluposť ted rozpravať veci tipu Myslel že pre wiliams je až priliš dobry tak počuvaj Rossi wiliams je to najpomalešie auto na štartovom rošte žiaden pretekar neche jazdiť v najpomalšom aute do takych aut sadaju len jazdci ktory si zato platie lebo skratka inde ich nezoberu a pak jazdci ktory maju poslednu šancu ukazať že maju na to byť v F1 čiže Piastri urobil len to čo by urobil každy pretekar na svete prijal ponuku v time v ktorom ho chcu a aj v time kde môže bojovať o top 10 že jo a ALPINE steho asi velmy necheli ked stemu 3 mesiace nevedeli poslať zmluvu

Stary dobry Abiteboul… Tento blbec Rossi by mal tahat kade lahsie.

1 Like

Fú ha nuž človek sa asi naozaj stále učí. Fakt som nevedel že aj takáto polo SK polovične
CZ reč existuje , len tak mimochodom , nie si Husák ???
tak ale je tam ešte dosť perličiek , je to moc edukatívne inšpirujúce čítaníčko . nič v zlom kamoš ale toto ma už nutkalo viac krát Ti napísať a hlavne keď som nevedel čo vlastne myslíš niektorými slovami , niekedy si treba po sebe prečítať naozaj , aj mne sa to stáva , že napíšem dáke bludy ale tak aj perlím trochu dakedy tými vetami tak radšej po sebe kontrolujem, ale to čo ty dávaš dakedy je naozaj niekedy sranda, tak sorry ak som Ťa urazil. Z obsahom viac menej súhlasím no škoda tej mobilovej predikcie.

1 Like

“s kým, s čím…” keď už kritizuješ za gramatiku, tak skús po sebe čítať aj ty sám… Z koho z čoho z OBSAHU. S kým s čím S obsahom…

Že měli hlavně v právním odd. Alpine bordel na kolečkách je zjevné, ale opravdu někdo čeká, že by se ředitel měl veřejně kát? To snad autor nemyslí vůbec vážně… Tohle je přesně situace, kdy musí platit, že jezdec nikdy není víc než tým! Piastrimu hodně štěstí, uvidíme, (a asi jsme většinou zvědaví) jak se mu bude dařit, ale každý rozumný představitel týmu musí vystupovat s patřičným sebevědomím, v situaci hledat (a prezentovat) pozitiva a jet dál. To fakt někdo čeká, že vystoupí s veřejnou sebekritikou :smile: ?

Asi som zo starej školy, no mne na dohodu stačí podanie ruky. Keď som svojho času odchádzal z vysokej manažérskej pozície do inej spoločnosti (priamy konkurent) povedal som si jednu podmienku - nikdy odomňa nechcite, aby som prebral klienta svojej bývalej spoločnosti.

Piastri sa možno zachoval v súlade s “papiermi”, no vyslal do sveta aj iný singál. Ale chápem vo formule sú peniaze AŽ na prvom mieste.

Charakter sa nenosí, ak máš prachy niekto si. Korupcie šandály, kam sme sa to dostali…

2 Likes

Priznanie chýb je nutná podmienka ak ich chceš odstrániť. A áno, aj pred médiami je bežné chyby priznať a prezentovať kroky, ktoré podnikli, aby chyby neopakovali.

Určite lepšie než vyplakávať akí sú tí mladí nevďační, že Alpine/Renault radšej rovno zruší jazdeckú akadémiu a ako to vlastne s chlapcom mysleli dobre… – vydať médiám prehlásenie o tom, ako za nich bude Piastri jazdiť bez jeho súhlasu, bolo nič iné, len prejav čistého zúfalstva!

Pritom keby Alonso zostal a Williams pre Piastriho by “nedopadol”, tak by Rossi ako prvý len pokrčil ramenami – však zmluva nie je na papieri.

…a ešte k titulke: každý kto mieri do F1 je presvedčený o tom, že má na viac než na posledný tím poľa (Russell, Albon a určite aj Latifi). Ak nie, tak nemá v F1 čo hľadať.

Alpine môže byť fajn tím, ale manažment ma na úrovni slovenského parlamentu

Za Cyrila by sa toto nestalo😃 Piastri si na seba uplietol bič a už teraz sa teším čo predvedie v novej sezóne lebo sa o ňom píše ako keby to bol mix Schumiho, Miku, Maxa, Fangia, Prosta, Laudu minimálne.
Snáď chalan ten tlak ustojí a obháji si svoje miesto

Aj s pluvancom do dlane? :smiley: vtedy to malo este vacsiu vahu :smiley: (samozrejme si robim srandu)

Porovnavas neporovnatelne. V tej inej spolocnosti pracujes na zaklade coho? Pracovnej zmluvy, alebo si si s novym sefom len tlapol unho v kancelarii pri pohariku whiskey, ze ti bude davat tri tisic v cistom? Keby ti ich raz neda a vyhovori sa, s ktorou variantou mas vacsiu sancu uspiet, ked sa chces ohradit? Ked mas zmluvu? Alebo podanie ruky?

Na moj vkus to zle chapes. Zmluva je od toho, aby chranila obe strany, to nie je tak, ze Piastri s nimi chcel vy*****. Renault by mal poisteneho jazdca a jazdec by mal istotu, ze ma kde jazdit. A Renault proste nic nepripravil, spekulovali az prisli aj o Alonsa aj o Piastriho.

A Piastriho plne chapem. Narozdiel od teba, co manazersku poziciu mozes v pohode najst niekolkokrat v priebehu roka, tymto chalanom sa moze naskytnut len jedina sanca za zivot na Formulu 1. Renault mu nedal ziadne istoty, len mu hovoril o Williamse a chalan bol volnym na trhu jazdcov. Nasiel si McLaren (snad sa nebudeme bavit o tom, ci si ho skor vsimnu v McLarene alebo vo Williamse) a upisal sa im. Renault mal dost casu sa rozhybat. Proste si ho mali uviazat, ako RB Gaslyho a ten sa bez dovolenia z RB/AT skratka nepohne. Cize ano, je to plne chyba Alpine.

Uz len uvidime, kto klame, lebo Webber tvrdi, ze Piastri nijake zmluvy nedostal, Szafnauer a Rossi tvrdia, ze dostal a nepodpisal ich…

1 Like

Mne to dava cele zmysel.
Chceli podpisat Fernanda a preto mozno nedostal zmluvy k podpisu, cakalo sa na Fernanda, co je na tom.
Ak by Ricciardo podaval poriadne vykony, Piastri by McLaren neriesil.
Takisto ak by ostal Vettel v Astone, Fernando by podpisal 2 roky v Alpine a Piastri Williams.
Bola to suhra vyckavania, okolnosti, odchodov a spekulacii, kde v podstate klucovi su Vettel a Ricciardo.
Ale 3700 z 5000 km - zadarmo - je slusna porcia, chlapec sa nemoze stazovat nie ?

To ako vážne nechali chlapa, o ktorom vedeli (!) že má problém podpísať imzmluvu - jazdiť pol roka (!) na simulátore, absolvovali s ním tisíce kilometrov atď.?!

To si buď robia srandu alebo sú ešte neschopnejší než som si myslel. Teraz neviem, čo je vlastne horšie…

Ved prave, mne tiez zatial horsie z toho vychadza Alpine, ale nechcem ich odsudzovat popredu. Zatial to vsak pre mna hovori proti nim. Ozaj neviem co cakali

Lenže tam neboli 2 možnosti: podpísať alebo vyčkávať. Alpine mohol a mal mať (!) oboje.

Piastri mal podpísať zmluvu minimálne na 3 roky s tým, že od roku 2023 bude určite jazdiť v F1 a od roku 2025 uričte v Alpine. A Alpine mohol stále čakať na Alonsa ako sa rozhodne. Však takto to donedávna Alpine prezentovalo ako hotovú vec a všetci si ťukali na hlavu, že snáď nemôžu byť takí babráci, že by si nechali odísť Alonsa aj Piastriho zároveň.

A Piastri by to pred pol rokom rád podpísal, pretože nič iné nemal. A spoliehať sa, že sa niečo kvalitného v F1 uvoľní a dostane sa tam, je priveľký risk (teraz náhodou dostal šancu de Vries a odrazu je kandidát pre 3 tímy) – to ešte Ricciardo dúfal v návrat do formy so zmenou pravidiel, mladý Schumi sa mal po roku ukázať, v F2 mohol cez sezónu niekto zahviezdiť… a Piastri bude rok mimo kamery len testovať: a je to tak, dnes už každý druhý spochybňuje Piastriho jeho kvality, pritom len pár mesiacov dozadu ako nováčik (!) zničil konkurenciu F2 na čele s menami: Švarcman, Čou, Ticktum, Pourchaire,Vips, Lawson, … aj posledný šampión Drugovich bol medzi nimi (a krútil už druhú sezónu).

Z casti ano, je to velka suhra okolnosti, ale pricinu toho celeho je aj tak treba podla mna v ramci Alpine potrebne najst. Netreba, aby padali hlavy, ale aby sa to do buducna nezopakovalo. Ale ocividne u nich je chyba v Piastrim, takze im to spravi dalsich XY jazdcov.

V teorii za to moze globalne oteplovanie :smiley: Keby Vettel nesiel zachranovat planetu, Alonso by nemal miesto v AM atd atd. Aj ked, na druhej strane, uplna spojitost tam nie je, ked sa clovek zamysli. Piastri od toho predsa zavisly nebol. Alpine ho skratka nemal podpisaneho, cize ak by aj Alpine vedel, ze Alonso konci, nicim neviazany Piastri by sa rozhodoval medzi Alpine a McLarenom a nie medzi Williamsom a McLarenom, ako je tomu teraz. Cize skor bol spustacom Ricciardo a jeho volna sedacka.

Stale vsak tvrdim, ze root cause je, ze si Piastriho riadne nepodpisali, vsetko ostatne uz len bola prirodzena reakcia na tento fakt. Nemam zmluvu, hladam si angazma. Keby ho podpisu ako maju, Piastri by ani nerozmyslal nad nejakym McLarenom, aj keby tam boli rovno dve volne miesta.

Pozri, Piastri mohol buduci rok jazdit vo Williamse a takto mu to ponukali, aspon tak sa to pise v clanku. Takze mohol podpisat Alpine s hostovanim v 2023 vo Williamse.
Lenze chlapcovi sa Williams málil a odmietal to. A Fernando chcel 2023 jazdit v Alpine, nechcel mu uvolnit sedacku.
Alpine ma vela ludi povazovat za babrakov, ja to skôr vidim na suhru okolnosti ktora sa proti nim obratila.

Je to divné že pan Piastri s jeho managmentem jen neseděli v koutě a jen nečekali až se pan Rossi uráčí si Piastriho skutečně zavázat :thinking: Ono s někým se domluvit ale po urgencích ne a ne se dočkat smlouvy tak to že se mrkne jeho manažer po alternativách není překvapující, no a ta alternativa se líbila více. Je třeba pochopit že ta neschopnost vyhotovit řádnou smlouvu je riziko nejen pro jezdce, ale i pro tým. Pan Rossi to má zřejmě tak že mu jen všichni zobaj z ruky, jako proč ne a ať si to vede po svém, ale myslím že tam schází kus respektu a jejich ptáčátko tak šlo zobat jinam. Odchod Prosta mnohé napověděl, dobře to zapadá do jeho tehdejších slov.

1 Like
  • buď Piastrimu vôbec nedali zmluvu ani na Williams, ani na trojkolku (tvrdí Piastri), takže nemal čo podpísať – nemal čo v ruke a keď sa ponúkol McLaren tak by bol idiot, ak by nepodpísal s McLarenom = blbci sú v Alpine, keďže mu zmluvu poskytnúť mali, pretože bez zmluvy nemáš jazdca
  • alebo mu zmluvu dali a on vyčkával a nepodpisoval (tvrdí Alpine), potom mu nemali umožniť jazdiť na simulátore, ani testovať na trati tisíce kilometrov v aute F1 – potom snáď vedeli, že bez podpisu im môže utiecť kedy chce a kam chce = blbci sú v Alpline

Ako písal už raptor – Gasly si bez Markovho súhlasu pomaly ani neprdne a rozhodne to nie je kvôli nejakej loajalite až za hrob, ale preto, že kedysi podpísal (!) zmluvu. Ak by v Alpine spravili svoju prácu poriadne, tak majú Piastriho na x-rokov a v prípade záujmu McLarenu zaňho dostanú tučné odstupné. Skôr by však dnes Brown furt špekuloval, či vykopnúť Ricciarda a ak áno, tak hlavne koho miesto neho.