Rodí sa dohoda o nových motoroch: Atmosférické osemvalce sa nevrátia, sú príliš hlučné | Magazín F1 - F1online.sk

Když jsem byl před X léty na prvním velkém závodě na Grand Prix Brna, tak se jel závod tři a půl hodiny a místňáci to brali jako svátek. A nejelo se na tak malém území. Tehdejší okruh měl cca 20 kilometrů, takže pokryl mnohem větší území, než současné okruhy.
Na druhou stranu poslech různorodých motorů byl hotový koncert. Ještě dnes mi v uších zní ječící Baworáky za doprovodu dunících Chevroletů.

Grand Prix Brno 1976 – Fotogalerie – Závodní sportovní vozy

1 lajk

Ty a myslet jo? No to jsme tu viděli. Hlavně si tu vrkej s multibanem a k tématu napiště klasicky houno šášulové dva :smiley:

1 lajk

Dokázala bych pochopit, že závody každý víkend můžou vadit, pak je ale třeba nedělat okruh ve městě. Ale jednou do roka! Já bych se hlavně snažila najít někoho s okny na okruh, než aby mě napadlo dělat dusno… Každý jsme jiný :woman_shrugging:

1 lajk

Pri rýchlosti a množstve jeho reakcií by som to skôr videl na plienky, lebo nočník by trval zbytočne dlho.

Většinou jsem jezdil na Balcarův memoriál do Vítkovic a na Havířovský okruh co se týče automobilů. Na ploché dráze fandit Štanclovi jsem taky pár krát byl. Nejvíce času jsem ale strávil ve Vřesinské strži, Čavisovské rokli, kde se občas jezdil i autocross a jednou v nějaké rokli u Vratimova. Nic z toho už se nejezdí.
V Havířově se ještě jezdí motorky. Sice se jedná o mezinárodní závod, ale zdaleka nemá takový šmrnc jako 300 zatáček Gustava Havla.

2 lajkov

Myslím, že si ve FIA udělali interní soutěž, kdo navrhne většího kočkopsa, oni tomu říkají dogtopus. A vyhrál to tento koncept, kde nic, ale opravdu vůbec nic nedává smysl.

• válec o objemu 375 ml
  • 100kW rekuperace
  • turbo misto výfukového tlumiče
  • a ještě nadčtvercový zdvih/ vrtání

Úplně bizarní představa, myslím že se nikdy nikdo v historii motorsportu nad takovou kombinací ani nezamyslel.

Kdyby použili koncept prvního KERSu, tak by udělali mnohem lépe, laciněji a ještě by formule zůstaly formulema.

na to si ako prisiel? ved sa este na nicom nedohodli.

Reaguji čistě jenom na informace v článku, předpokládám totiž, že je to tzv. “trial baloon” který Sulayem vypustil, aby se dozvěděl náš odborný názor na to tady na fóru.

Tak jsem mu chtěl dát zpětnou vazbu, že tam bude mít zbytečný turbolag a moc vysokou pístovou rychlost, kdyby to náhodou nevěděl…

Snad to ještě přehodnotí a dají tam nakonec wankel…

Úprimne jasne budeme mať konečne lepsi zvuk ale v daka turbu to nebude ideálne anpritom su tu aj zaujímavejšie alternatívy napríklad

V6 3.5 nebo 3.7 a otáčky dať niekde od 13000 do 14,500 samozrejme bez turba
Viete prečo by zamna to bolo zaujímavejšie vysokým otáčka by sme mali zvuk ktorý by maximálke bol hodne blízko v10 ale keďže je V6 takže váha by bola nižšia ako v8 ktorú navrhujú nehovoriac tom že žiadne Turbo žiadne MGU ten motor by bol navyše veľmi lacný a my nepotrebujeme V8 aby sme dostali parádny zvuk vykon kolem 900-1100 kone ten motor by bol lacný a tak tu máme parádnu situáciu kde by sme mali motor ktorý nám da parádny zvuk cenovo prijateľný ktomu nižšia váha a stále výborný vykon