Rodí sa dohoda o nových motoroch: Atmosférické osemvalce sa nevrátia, sú príliš hlučné | Magazín F1 - F1online.sk

Motorové pravidlá pre novú generáciu pohonných jednotiek majú čoraz reálnejšie kontúry. Zahraničné médiá informujú o tom, že medzi FIA a motorármi sa zrodila dohoda na hrubej podobe nových pravidiel, ktoré prinesú návrat k osemvalcovým motorom, zníženie podielu elektriny a hmotnosti. Fanúšikovia však nedostanú všetko, čo chcú.

Toto je sprievodná diskusia k pôvodnej téme na https://f1online.sk/clanky/244844/rodi-sa-dohoda-o-novych-motoroch-atmosfericke-osemvalce-sa-nevratia-su-prilis-hlucne

Tak to aby Honda začala už letos vyvíjet, jinak to zase bude průšvih !!! :rofl:

4 lajkov

nech uz idu do pi….
banda jedna neschopna…

1 lajk

najprv do kalendara tlacia nezazivne mestske trate a potom budu tieto trate dovodom preco budu fanusikovia nadalej len nostalgicky spominat na eru atmosferickych osem a viac valcov…

a samozrejme elektrika musi byt, co na tom ze je v F1 k nicomu. aspon mozeme pozerat na to ako sa bude nadalej plachtit na konci roviniek.

2 lajkov

Takže jsme zvládli V6 1.6 + 120kw, což byly nejlepší motory historie.

A nyní má být V8 3.0 + 100kw?

K čemu?

ved podla teba su najlepsie motory v historii teraz nie?

Jakoby palivo/výkon určitě. Technologicky jsou fascinující. Ale zároveň chápu, že to lidi nudí.

tento sport je jedno velke mrhanie peniazmi… Na 2026 sa za OBROVSKE peniaze vyvijali motory, ktorych sa vyrobi par kusov - take audi alebo cadilac, honda kolko motorov vyrobi? Povolene su 3 motory za rok, 4 roky, 2 jazdci… 24 motorov? Kolko kwa bude len naklad na vyvoj na 1 takyto motor??? A bum v 2030 novy motor. ■■■■■■■ by som sa im na to! Mercedes ma 4 teamy, takze 24x4=96 motorov… Daleko lacnejsi motor ako audi..
edit: tak samotne motory su povolene 4.. ale pointa zostava.

Můžeš mít třeba 20 motorů na jezdce, když na to přijde…ale počítej tak 7-8 motorů na jezdce sezóna.

Nevím jestli se mi chce plakat, nebo bléjt?
Proč všechny technické pravidla musí být tak úzkoprsé? Proč si týmy samy nemůžou určit jestli se pustí do výroby třeba 2,4 litrů (takový by mohl být strop) v atmosféře, nebo do foukačky 1,2 litrů.
U kyselin bych taky žádný výkon neurčoval. Povolil bych maximální váhu třeba 40 kg od samotné kyseliny, přes nabíjecí mechanismus až po knoflík na volantu, ať se ukáže skutečná pravda o pokroku kyselin.
Při současných bezpečnostních pravidlech bych ani neurčoval minimální hmotnost vozů.
No a když už máme ty stropy, tak bych povolil více výrobců pneumatik.

Teprve tak přestane F1 být Kitová série.

1 lajk

Ja by som v prvom rade bral ohľad na obyvateľov Madridu a ich petície by som uskutočnil a zrušil tú VC…

3 lajkov

V8 3.0 turbo ?
Kolik to bude mít koní, 2000? :grin:

1 lajk

Motor musí být hodně silný, aby utáhl kyseliny.
Podobně je tomu i v civilních vozech.

Ako, stavat pretekarske okruhy ma svoj vyznam. Monako, Vegas, to dava zmysel. Madrid zmysel nedava. Ludia sa budu stazovat koli hluku a uzaveram.

za mna ok.
chyba mi tam este vyhodit baterie a vyhodit automaticku prevodovku. To su uplne zbytocnosti. Uz raz dokazali postavit dokonalu prevodovku, uz to nie je treba.

Dejve to je stejně jedno, Ferda ti napíše, že nezáleží na výkonu motoru, ale na převodovce.

1 lajk

Někdy si sedni na svou oblíbenou Ukrajinu se stálým převodem a pak si vyzkoušej klidně i těžké horské kolo s přehazovačkou.
I blbeček který zvládne ovládat přehazovačku zjistí velice výrazný rozdíl i když stále používá stejné nohy.
Někdy to zkus, věřím, že že máš slušnou šanci to pochopit i Ty.

Víš, že je převodovka důležitější než motor?

Dáváš @HellHogr příliš složité technické otázky.