Radšej vojnu ako dane? Hamilton chce sezónu zavŕšiť v Abú Zabí | Magazín F1 - F1online.sk

Len na vysvetlenie. Pretekári alebo iné SZČO, platia dane tam, kde peniaze zarobia. To znamená, že za tých pár dní v Taliansku, musia zaplatiť daň tam. Ak napríklad Hamilton ročne 60mega, na pretekársky víkend v Taliansku to vychádza cca 2.5M USD. V Taliansku je obrovská daň, pri prijmoch nad 50,000 EUR až cca 45%. Takže z 2,5M zaplatí 1.125M na daniach !!!

Nopak na veľkej cene Abu Dhabi sa na pretekárov uplatňuje nulová sadzba dane. Takže celých 1.125M im zostane.

Bohati piloti placu,ze musia platit dane…Pritom maju este obrovske peniaze od sponzorov,ta ich vyplata zo zmluvy nie je pri Hamiltonovi ani polovica jeho prijimu!Zaraba tak vyse 100 milionov euro rocne.Ale je vseobecne zname,ze cim je clovek bohatsi,tak sa snazi vyhnut platit dane…Inak,ak by chcela byt F1 skutocne ekologicka,tak zdani tie sukromne lietadla pilotov a manazerov,kedze len jeden let sukromneho tryskaca ma taky negativny dopad na zivotne prostredie ako vsetky preteky monopostov F1 so starymi atmosefrickymi motormi!

To vie len on ci su za jeho vyjadrenim usle peniaze na daniach, alebo naozaj preferuje preteky na blizkom vychode. On konkretne je asi v Taliansku dost casto.

F1 má niečo zdaniť? prosím? :smiley:

neviem, koľko peňazí dáva na podporu nejakých aktivít, niečo určite áno a netvrdím, že zrovna tieto peniaze by na to vyčlenil. ale je fakt, že keď ich má k dispozícii, tak ich skôr môže poslať niekde adresne. týmto ho ale neobhajujem, to len poznámka na okraj. určite súhlasím s názorom, že sa miesto konania preteku nemá vyberať podľa tohto kritéria.

1 lajk

Jj. To, že někdo bere hodně peněz, ještě neznamená, že mu při neplánovaném výpadku nemůžou někde chybět. Jasně, zrovna Hamilton tam asi celkem bezbolestně přesune něco z rezerv, ale proč, když by třeba nemusel… Že to nakonec stejně musí rozhodnout FIA podle vlastního posouzení je jasné.

Přesně tak, nechme danit jen ty co mají nejnižší příjmy a ti co mají milionové příjmy nedaňme, co kdyby jim náhodou vypadl přijem z jednich aktiv, to by pak nemuseli mít ani na chleba.

2 lajkov

Až Hamilton skončí karieru v F1 tak bude mít obří finanční výpadek, snad se s tím chudák nějak vyrovná. :smiley:

1 lajk

Jako papír a internet snese všechno, ale číst tu, že zaměstnanci si mají všechno platit sami a pak tu napsat u někoho, kdo je miliardáře, že mu může chybět příjem, to už je jiná liga :grinning_face_with_smiling_eyes: ještě se dozvím, že F1 není týmový sport a slovní spojení týmový kolega to potvrzuje.

2 lajkov

Znám starýho Krále. To byl, a stále je podvodník první třídy. Už od devadesátek to je hajzl a podvodnik. Pepa byl vždycky posránek. Když byl třeba v dětství na táboře, tak pro něho museli v 1/2 tábora dojet.

Tohle nasekal jeho táta, ale to ho neomlouvá.
Obzvlášť ho to neomlouvá, když přizná příjem 19 tisíc čistého a žádný majetek. To je úplně směšný. Takže určitě vláčet soudy a potrestat.

Ufff, kolko lavicovych a “komunistickych” nazorov - velka skoda pre ludstvo - proste je ludstvo nepoucitelne a opakuje tie iste lavicove chyby zas a zas (a je jedno ako sa to teraz alebo kedy vola/volalo)…
Majetok je nedotknutelny!!! Akakolvek snaha o ziskanie cudzieho majetku (znarodnenie, arizacia, dodatocne zdanenia… atd) je taktiez neprijatelna… ma byt jednotna dan pre vsetkych, zlate casy ked sme mali 19% dan pre kazdeho a uz ziadne dalsie zdanovanie navyse firiem, vyplateneho podielu a z toho este zdrav. odvody atd… jedna dan a nech si kazdy zariadi zivot…

4 lajkov

rovná daň + rozumne nastavená nezdaniteľná čiastka je za mňa fér, odbremení nízkopríjmovych ale zaroven nekazi motivaciu makať a zarobiť viac

4 lajkov

Ta “problematika” je trochu hlubíš. Ono se na to musíš podívat jako na ekonomický model celku. Máš Západ, který šel kapitlaistickou cestou, ale má sociální systém solidarity. Z toho ti fungují právě platby do zdravotnictví, školství, dopravy, výplaty dávek a důchodů. Podívej se na model US se zdravotnictvím a jakým způsobem to tam má dopad. Ono ti nikdy nebude fungovat “fuj levičáci, fuj pravičáci”. Takhle šlo několik zemí a jak dopadlo jsme viděli a vidíme všichni.

1 lajk

To bys měl při flat tax 19% výpadek nějakých 550 mil euro z rozpočtu, to by znamenalo, že by ten “snad” efekt musel donést právě min tuhle částku.

tak samozrerme v sučasnej situacii na SVK to nebude len tak jednoduche, bude to chcieť rozumne reformy, vôlu a spočiatku to niekoho zabolí, ale niečo sa musí urobiť aby sa ekonomika naštartovala, ja nemám na to nejaké super riešenie, keby som ho mal, tak mi zaplatia vela penazi za to :smiley:

1 lajk

ano suhlasim tiež som neni nazoru, že len pravica, ale zaleži že v akej faze a situacii je tvoj štát, napr. v Dánsku bude momentálne fungovať niečo iné ako na Slovensku, kde nutne potrebujeme nakopnúť hospodársky rast a spomaliť rast dlhu…mám len obavu, či tá alternatíva ktorá sa u nás črtá bude schopná zlepšiť krajinu, lebo jedna vec je, že zrejme vyhrajú voľby, druhá vec je, čo potom

3 lajkov

Suhlasim.
Je to omnoho zlozitejsie a dnes uz aj politologicky klasicke rozdelenie na pravica/lavica moc nejde…

Som prekvapeny kolko ludi po tom vsetkom co vidime u nas aj vo svete veri v zazraky nizkej rovnej dane. A kde v EU to tak vlastne je a funguje?
Vsetci chceme zit ako v Rakusku, Skandinavii a pod., pritom tam su dane este vyssie a hlavne masivne progresivne zdanovanie prijmu…

To, co fungovalo v minulosti, nemusi aj dnes.
Kazdopadne zjednodusenie systemu treba.
Rast HDP je samozrejme velmi dolezity, rovnako tak vsak aj jeho kvalita (struktura) a prerozdelenie ziskov v spolocnosti.

Mozno este dolezitejsie pre zivot ludi je kvalita skolstva, zdravotnictva, vymozitelnost prava, socialny system, bezpecnost atd. O tom (a rieseniach) sa zial u nas diskutuje dost malo a rozhadana spolocnost je zahltena kauzami a kulturnymi vojnami, ale to uz je offtopic :slight_smile:

1 lajk

Tak my sa nemozeme porovnavat s krajinami, ktore nezazili 40 rokov socializmu, oni su v uplne inek faze, rozpolozeni a pozicii… (a tiez nie su perfektne po vsetkych strankach zivota a maju svoje muchy) my sa musime porovnavat s krajinami porovnatelnymi s nami, tzn. krajiny byvaleho vychodneho bloku, ktore su v EU… a idealne vyňať Poľsko pretoze to je omnoho vacsia krajina a tym padom funguje trochu inak, a ked sa pozrieme na tieto porovnatelne krajiny, a chceme zistit, kto urobil najvacsi progres tak urcite medzi topku patri Estonsko, kt ma rovnu dan napr. ktore bolo sucastou sovietskeho zvazu a mali teda velmi tazky start, a momentalne maju najvyssiu priemernu mzdu spomedzi porovnatelnych krajin ak sa nemylim… ale to samozrejem neni ani nahodou len rovnou daňou… ine reformy ako napr skvela digitalizacia atd proste tych faktorov je vela…

Slovensko ale ak sa nemylim ma najnizsiu socialnu nerovnost v celej EU, takze spravodlive prerozdelovanie si nemyslim ze u nas je nieco v com nas tlaci pata (ak neratam niektorych, ktori sa nespravodlivo nabalili), takze u nas by rovna dan a jednoduchy danovy system bol za mna urcite pozitivny, ale ani zdaleka to nestaci

Zdoraznujem, ze nechcem povedat ze to je nejaky vseliek, ale empiricky na zaklade Estonska a aj Slovenska ked ju malo, mozeme povedat ze v tychto podmienkach ta rovna rozhodne nebola zlym riesenim

1 lajk

tak preco v tych koliskach kapitalizmu nikde ziadna rovna dan nieje? zeby tam boli komunisti? :slight_smile:

rovna dan je fetis slovenskych ekonomickych praviciarov

Ja by som aj chorym, dochodcom a studentom ulahcil zivot - na to vzdy treba najst peniaze a pomoct a inych nechat zit