Prvá technická kauza novej éry je na svete. Súperom sa nepáči motorový trik Mercedesu | Magazín F1 - F1online.sk

Pocitas teoriu, ktora podobne vysla aj mne, aj ked ja som nasiel ze vrtanie je dane pravidlami 80mm a zdvih 53mm. Ale ano, pre zvysenie kompresie o dva body treba nahnat 0,4178mm. Davnejsie sa takato uprava na autach robila jednoduchym stensenim tesnenia pod hlavou resp kupou tensieho. pripadne odobratim materialu z hlavy, co nebol problem. Tu v F1 nastava problem, ze to potrebujes vratit do povodneho stavu. Aby si dostal zvysenie o dva body potrebujes v polohe TDC niekde vyplnit 2,1ml. Ja by som sa nezameriaval na roztiaznost ojnice ci piestov, ale na hlavu, ventily a pod. Tam nie su take prisne kriteria na material pokial viem

nahnat to na hlave alebo ventiloch bude asi este vacsia divocina ako na ojnici a pieste
lebo stale musis ten odstup piestu od hlavy zmensit o 0,4-0,5mm

Nemusis. Proste potrebujes ten objem 17,x mililitra zmensit na 15,x mililitra, proste o 2,1ml aby ti stupol kompresny pomer na 18. Nemusis to robit plosne, ten objem mozes stratit v hociakej forme.

V hlave sa to podla mna lepsie nahana, lebo v spalovacej komore (na hlave) su ovela vyssie teploty ako pod piestom (pri ojniciach) a tym padom sa mozes spolahnut na ovela vacsiu tepelnu roztaznost. Ja by tipoval skor cielko ventilu, samotna plocha hlavy co je v komore, pripadne sa v teple posuva nizsie sviecka, alebo sa roztahuje material na sviecke… 2.1 ml nie je malo, ale zasa ani moc vela

Je to takové divné. Vědí, který tým. Vědí, co dělají. Vědí, jak to dělají. A vědí to v půlce prosince?
I když to je vlastně nezjistitelné pokud to ten samotný tým nevypustí?

Zdá se mi to jako nějaké kouřová clona.
Někdo hodil zrní a slepičky zobou, a zobou, a přitom za zády budou triky někde úplně jinde.

Tak je zřejmé že tento trik se používá dlouhodobě, je fluktuance zaměstnanců, 150 lidí šlo z Mercedesu do RPBT, tak to tam zřejmě naladili také, no uvidime. V každém připadě je jasné, že změny se prvni rok konat nebudou, projde to.

Jinak Aramco dodává do F1 palivo, nikdy v minulosti to nedělali a jdou zprávy že se s tim Sakuře hodně perou.

takže s tou hodnotou 0,5mm si mal v podstate pravdu…motor F1 má vŕtanie 80mm,zdvih 53mm,veľkosť spaľovacej komory 17,7cm3 a pri zvýšení kompresného pomeru z 16:1 na 18:1 je potrebné aby piest vykonal dráhu dlhšiu o 0,42mm…či je to možné ani srnky netušia…aj keby sa do toho započítali všetky premenné,je to dosť…pozisťoval som si údaje o vŕtaní,zdvihu a objemu spaľovacej komory pri pieste v hornej úvrati a vyšli mi tieto čísla…dal som ich skontrolovať AI a tá mi moje a tým aj tvoje výpočty potvrdila…to sú hodnoty pri studenom motore…pochopiteľne pri motore zohriatom na prevádzkovú teplotu sa situácia mení,kompresný pomer sa môže aj viac zvýšiť ak inžinieri použijú materiály s vyššou ale stále povolenou rozťažiteľnosťou…je to geniálne ale aj kontroverzné a zatiaľ povolené…či sa to zmení,uvidíme…

Rozdíl třičtvrtě milimetru při rozdílných teplotách a odstředivých silách při rychlosti v jaké se píst pohybuje je docela reálný. Ono kov je mnohem tvárnější materiál, než si běžně člověk uvědomuje.

aj ja tak rozmýšľam,je to 0,42mm a v spojení s vysoko rozťažiteľným materiálom,je to celkom možné…v reále stačí mať zaseknutý šrób alebo matku na disku kolesa,nejde s tým hnúť a pri nahriatí napr. autogénom,to ide celkom ľahko…

Ja by som len veľmi rád vedel, že ktorý materiál na výrobu motorov sa pri vysokej teplote nerozťahuje. A preto si myslím že za všetko môže Antoneli , veď aj Leclerkovy a Verstapenovy pokazil preteky . Asi aj toto s tým motorom bude mať on na svedomí. :rofl: :rofl: :rofl: Je to celé hlúposť . Všetko v motore sa pri vysokej teplote rozťahuje tak ako pri riadnom trení viac a viac sa jej rozťahujú nohy. :rofl: :rofl: :rofl:

Přitom píšeš o malých dílech. Třeba potrubí má roztažnost centimetr na deseti metrech. Plast deset centimetrů na deseti metrech.
Nebo se podívejme na jiné hodnoty. Píšeš, že píst má zdvih 53 mm. Nevím jaké jsou povolené maximální otáčky nových motorů, ale kdyby byly pouze 10 000, tak píst uběhne přes půl kilometrů tam a zpátky. Přitom neustále mění směr o 180°.
Dříve měly motory otáčky kolem 20 000/min.

Checkoval jsem odkud tohle vůbec vzniklo a mám podezření, že je to úprava vyjádření čelnů FIA. Ten zdroj co s tím přišel totiž posílal dotazy na FIA ohledně vývoje diskuzí FIA a motorářů na nové pravidla a zastupci FIA odpověděli, že tady ta oblast se se všemi diskutuje a je možné, že z určitých důvodů bude FIA upravovat měřící techniku na to. No a pak už to jelo, protože pochybuji, že samotní motoráři napsali těm novinářům co řeší s FIA a co mají za vychytávky

lenze ak to nerobis plosne tak o to viac to musis zmensovat na urcitom mieste

niekto tu pisal, ze blok motora musi byt z hliniku a predpokladam, ze fia na hlavu tiez nepovolila nejake exoticke materialy a tiez to musi byt z hliniku, takze tam vela nevycarujes
zvacsovanie ventilov? to by sa ako museli zvacsovat aby sa dosiahlo to zmensenie spalovacieho priestoru?

A vy už jste tady rozdávali penalizace a psali o podvodech a zákazech :smile:

Koukněte se hoši o kolik se roztáhl most ve Všenorech, ve filmu Gympl, pak Vám tohle přijde v klidu a v pohodě. :rofl:

ta kontrola ale neprebieha pri motore “izbovej” teploty, na to netreba zabudat
ten motor sa ohrieva na defacto prevadzkovu teplotu, s vynimkou teplot v spalovacej komore a vo vyfukovom systeme
taka kluka bude pri dokonceni predohrevu aby vobec ten motor mohli natocit velmi blizko prevadzkovej teplote takze tam nejake extra roztiaznosti sa pocitat nedaju

mne toto pripada ako ta voda v mclarenackych gumach, sice teoreticky asi mozne, ale prakticky absolutna blbost a hlavne ak su obmedzenia v moznosti pouzivania nejakych exotickych materialov v motore, ktore by to teoreticky boli schopne dosiahnut

a ako napisal @PUFF niekto mozno predstiera utok na jednom mieste aby sa tam zamerala pozornost a potom zautoci na uplne inom kde to protivnici necakali lebo boli presvedceny, ze obranu pripravili na spravnom mieste kde sa bude viest utok :slight_smile:

motor,ktorý som bral do úvahy,je 1,6l V6 teda motor,ktorý sa používal doteraz a tam boli najvyššie povolené otáčky 15 000 ot/min. a to sa nemení ani pre nastávajúcu gen. motorov…je to viac ako reálne tie motory pri prevádzke točia,je tam dosť veľká tolerancia ak si zoberieme,že odchádzajúca gen. motorov v praxi točila cca 12 500 až 13 000 ot/min.

Ved to nemusia byt exoticke materialy. Ja som metalurgiu nestudoval, ale v spalovacej komore je vyse 2000 stupnov a meranie kompresie zrejme robia pri ambientnej teplote (20-30C), myslim ze niekto kto sa tomu rozumie najde material/kov/zliatinu, ktora v tomto teplotnom rozmedzi bude robit to co sa pozaduje.

S tym ventilom som to myslel tak, ze sa zvacsi smerom do spalovacej komory:

. Pri najdeni vhodneho materialu cast “combustion surface”/“margin” spravis z daneho materialu tak, aby sa pri vysokej teplote roztiahla, ale nie vo vodorovnej osi, ale vo vertikalnej. ked vychladne, vrati sa naspat a voila, objem spalovacej komory sa vrati na 17,75mL, z coho vychadza kompresny pomer 16. To davam ako priklad, neviem ako to robia ani ci sa to takto da.

Po prve, ani nevieme, ci je to naozaj pravda, aj ked toto by si niekto len tak podla mna nevymyslel. Ale nikde nie je zarucene, ze ked pisu, ze Mercedes sa vratil/chcel vratit zo 16 na povodnych 18, ze sa im to aj podarilo. Kludne sa im mohlo podarit len na 17 a bavime sa o polovicnych cislach.

Zisk tam vsak moze byt velky. Pre porovnanie tu su 35rokov stare Honda motory a ich data:

Oba tie motory som mal otvorene, su uplne identicke, az na desatinky/stotiny na ventiloch(v diametri) a stotiny na vacke. Sanie, vyfukovy manifold, vsetko je rovnake. Ano, nieco este spravia palivove mapy, ale jeden motor ma kompresny pomer 9:1 a vykon 115 koni a druhy 9:5 a vystup 131 koni. Rovnake motory a technika vyvijana koncom 80tych rokov. Takze mi nikto nenakeca, ze dnes je nemozne dosiahnut zmenu CR pomocou termodynamiky

Však pokud se to bude dít, tak jednoznačně vyloučit, to na tom nic nemění.

1 Like

áno,to je kľudne možné s ohľadom na to,že v F1 sa takéto veci dejú pravidelne…veď sa to celkom skoro dozvieme a uvidíme,čo bude reálne FIA robiť a aké šedé zóny ešte tímy nájdu,nečoval by som sa kope protestov a pozdejších úprav pravidiel…dobre vieme,že takéto veci sa reálne vždy diali aj diať budú…

Jenže tak to určitě nebude, ono se to totiž roztahuje všem. Takže to vlastně nesplňuje nikdo. Někdo více a někdo méně. Dle schopností…

Jasně z 16.0 na 18.0 se to roztáhne jen tak🤨