Prvá technická kauza novej éry je na svete. Súperom sa nepáči motorový trik Mercedesu | Magazín F1 - F1online.sk

tak,tak…keď je zlá metodika merania,výsledky môýu byť zavádzajúce…odhadom,koľko cm3 je medzi piestom a hlavou valcov keď je piest v hornej úvrati? na starej Skode 120 to bolo cca 2cm3…

ked myslis :slight_smile:
pri kompresnom pomere 16:1 tam je 17,8ml
aky je priemer valcov? ak napises nieje problem velmi zhruba spocitat o kolko treba predlzit tu ojnicu aby sa dosiahla ta zmena kompresie

17,8ml? hmm,to je podstatne viac ako som rátal,to je 17,8cm3…priemer valca môže byť okolo 7cm…

Takze vyviaznu bez trestu?

1 Like

Aby jsi mohl dojít k přesnějším výpočtům, tak bys musel nejdříve odpočítat průměr válce a zdvih pístu. I tak bys bez přesného objemu kompresního prostoru došel pouze k přibližnému měření a klidně bys mohl plácnout rozdíl třeba 100 i více procent.

ake urazky? to, ze nepoznas matematiku zakladnej skoly?

snad ti muselo byt na prvy pohlad jasne, ze ti v tom nieco nesedi

F1 jde do extrému, takže tam může objem kompresního prostoru třeba čtvrtinová.

áno,zabudol som dopísať pri zdvihu 52mm

Dal si docela přesné informace a stejně se z toho nedá vypočítat úplně přesný výsledek, protože neznáme ztráty z případných netěsností, nebo i třeba takovou maličkost jako dotažení hlavy. I tam můžou vzniknout velké rozdíly v tlacích.
Nebo vzniká rozdíl i v tom v jakých otáčkách řidič drží motor. Když řidič točí motor výše, než druhý, který motor naopak podtáčí, tak je válec ojetý do jiné výšky. I taková maličkost klidně může udělat nějaké procento.

V matematike som vždy vynikal a je dosť možné, že som v nej lepší ako ty, nakoľko nedokážeš ani písať s diakritikou, nehovoriac o tvojej pocitovej inteligencii.
Rozdiel v objeme spaľovacieho priestoru je tebou uvedených 12,5%, čo je 0,7% z celkového objemu valca/valcov, takže na prvý pohľad mi to až tak jasné nebolo.

pri 7cm priemere je rozdiel zdvihu valca(idealneho) medzi 16:1 a 18:1 0,5mm

valec 1,6/6 pri 7cm priemere ma 69mm vysku pri kompresnom pomer 16:1 je to 4,6mm a pri 18:1 4,1mm

cize ziskat tepelnou roztiaznostou na ojnici 0,5mm pri rozdiele teploty max. par desiatok stupnov(ojnica bude pracovat pri teplote ± oleja ). no neviem neviem co by to musel byt za material
podla ai je roztiaznost materialov pouzivanych na ojnice v f1(neviem ci napisala spravne materialy, ale zhruba to asi sediet bude) a pri ich velkosti len nieco okolo 0.1mm pri rozdiele teplot 100stupnov a taky rozdiel tam ani nebude kedze tie motory sa dlho predohrievaju na pracovnu teplotu aby sa vobec dali nastartovat

ale mozno som vedla :slight_smile:

z toho si nič nerob,vedľa sme všetci,lebo nepoznáme všetky premenné ale ako cvičenie mozgu to bolo fajn…

co znamena, ze si v matike vynikal?

a co ma pisanie bez diakritiky spolocne s matematikou?

Když neznáš objem kompresního prostoru, tak zdvih a průměr válce je zcela zbytečná informace.

Všetko so všetkým súvisí.

Je na FIA, aby prišla na to ako to odmerať. Ak to nebude vedieť odmerať cez preteky na diaľku, tak zaviesť námatkové testy a po pretekoch merať tak ako sa meria doska podlahy. A kto nesplní, tak diskvalifikácia a na ďalších pretekoch preventívne bude testovaný opäť a diskvalifikovať až kým nebude monopost v súlade s pravidlami.

Ale to, že je v tom možno zapletený aj RBPT, môže naznačovať, že až tak zle na tom s motorom nemusia byť.

1 Like

Nepamätáš sa, keď na ich objednávku sa povolili lanká, aby vôbec boli schopní dokončiť preteky?

Tak to skúšajú znova, raz im to už vyšlo.

2 Likes

:+1:

Netechnický ľudia, čo netušia nič o fungovaní AI veria všetkému, čo AI vypľuje a nepresvedčí ich ani to, že niekedy AI netrafí ani deň v týždni konkrétneho dátumu. :slight_smile:

3 Likes

Sak ale keby sa ti ludia sem tam opytali tej AI aj nieco, co sami vedia, aby si to crosscheckli. Ja netvrdim, ze je AI hlupost, ale nie je to odpoved na vsetko

5 Likes

AI je vyborna vec ak vies ako pracuje a ako ju pouzivat. Mne v robote setri kopec casu a niektore veci robi lepsie ako ja. Len treba vediet ako ju pouzit. :slight_smile:

1 Like