Prvá technická kauza novej éry je na svete. Súperom sa nepáči motorový trik Mercedesu | Magazín F1 - F1online.sk

Tomu se ale nevyhneš. Opotřebování pohyblivých částí je zcela běžné.
Na druhou stranu je možná větší komprese u ojetého motoru v konečném důsledku ztrátová.

vieš aký je priestor v hlave valcov tesný,keď je piest v hornej úvrati? na to by som sa zameral…

1 Like

Ale práve. Máš motor čo sa mení medzi 16 - 18. Ako budeš manažovať palivo a ostatné nastavenia. To ako keby si robil slepý.

a ja niekde pisem, ze je problem vytvorit motor s vacsou kompresiou?
ja len tvrdim, ze neverim tomu, ze je mozne tak vyrazne zmenit kompresny pomer zmenou teplotnych roztiaznosti materialu

ale v f1 nemozes mat vacsie vole :slight_smile:
co si myslis, ze spravili vacsie vole ktore zriadia, ze pri “statickych” testoch bude pomer 16:1 a ked sa to zahreje a poroztahuje sa material tak sa tie vole dostanu na uroven aku vyzaduje motor f1 aby sa nerozsypal po 2 kolach a zrazu bude kompresny pomer 18:1? :slight_smile:

nie presne cisla neviem
daj sem a spocitaj o kolko by sa musela ojnica predlzit a potom si zisti z akeho materialu je povolene ojnicu pre f1 vyrobit a zisti ci to je fyzikalne mozne ak ojnica pri “statickych” testoch bude mat teplotu XY(motory sa pred startom zohrievaju a logicky aj pri testoch kompresnych pomerov) a aku bude mat ojnica teplotu pocas jazdy po okruhu. som presvedceny, ze zrovna rozdiel v tych teplotach v pripade ojnice nebude velky

prešiel som si tvoje výpočty a neuraz sa ale sú komplet zlé…musíš brať do úvahy len priestor v hlave valca,keď je piest v hornej úvrati…

1 Like

Větší kompresi za chodu motoru z velké části řeší ostrost váčky. Čím déle podrží po expanzi paliva tlak ve válci v pracovním režimu, tím větší účinnost.
My se tady bavíme o mechanické kompresi, ale mnohem důležitější jsou pracovní tlaky po zapálení paliva.

???

co tak si zopakovat matematiku zakladnej skoly? uz si nepamatam v ktorom rocniku sa to presne preberalo, ale je to urcite ucivo zakladnej skoly

ako vidim tak ten nezmysel, ze je to 0,7% si zmazal
preco sa hanbis, ze neovladas matiku zakladnej skoly? :slight_smile:

daj si to do ai ta ti to vysvetli ako sa to pocita ak si to nedokazes najst inde a prist na to.

Ok, máš pravdu s tými 12,5%, už som si to našiel.

Nemyslím si, že znáš přesný objem spalovacího prostoru při horní úvrati, proto se nemáš čeho chytnout.

A s tými urážkami si daj pohov, pôsobí to arogantne.

5 Likes

na môj príspevok odpoveď nemáš? nemôžeš merať celú dráhu piestu,len časť,keď je úplne navrchu a to je sakra rozdiel…vieš aký je to priestor? ak nie tvoje výpočty sú 0,00

1 Like

ktore moje vypocty su zle?
jediny vypocet je,ktory som daval je o okolo sa zmeni kompresny pomer a sa zmeni zo 16:1 na 18:1 a to je 12.5% na tom nemas co spochybnovat

Nemůžeš měřit objem válce, ale pouze objem spalovacího prostoru při horní úvrati pístu a tuhle cifru Ti nejspíše žádný výrobce neřekne.

tak si to rozoberme…videl si už rozobratý motor s hlavou valcov dole? v hlave sú 2,3,4,5 ventilov podľa typu motora…hlava valca tesne prilieha na blok,samozrejme je tam tesnenie hlavy ale je tam celkovo minimálny priestor mdzi hlavou a piestom v hornej úvrati…tam naozaj stačí málo,cca tie 2 mikrony aby sa dosiahol zvýšený kompresný pomer z 16:1 na 18:1 a to je možno,možné,netvrdím to naisto…to,že je to toľko % ani nespochybňujem,len si vychádzal z celkovej plochy a pritom treba vychádzať z tej zmenšenej plochy,teda možno 2cm3,možno viac možno menej,to my nevieme…vtedy by sme možno skôr vedeli,či to možné je alebo nieje,či sa to dá rozťažnosťou kovu dosiahnuť…

ale ja riesim zmenu kompresneho pomeru a ten je presne dany 16:1 vs. 18:1

objemy spalovacich priestorov musia mat vsetky motory rovnake
pri dolnej uvrati max. 1,6/6 na valec a pri hornej podla kompresneho pomeru ktory nemoze byt vacsi ako 16:1

Jenže měříš hloupost. Nemůžeš měřit kompres v dolní úvrati bez komprese a přesně to jsi počítal.

presne to som mu napísal,len inými slovami…

To píšeme oba už delší dobu.